Унікальне відео: Знамените Базальтове в 1936 році

Унікальне відео: Знамените Базальтове в 1936 році
Недавно Інформаційне агентство Волиньpost знайомило своїх читачів із історією села Базальтове Костопільського району Рівненської області (колишня назва Янова Долина).

В продовження цієї теми, вдалось віднайти цікаве раритетне відео з копальні в Базальтовому, датоване 1936 роком.

На представленому відео можемо побачити увесь масштаб видобутку базальту на Волині в 1930-х роках. Базальтові стовпи — це магматична порода, розбита тріщинами на характерні для базальту стовпчасті структури. У поперечному розрізі стовпи мають форму від чотиригранників до семигранників, що робить цей матеріал зручним для брукування вулиць і шляхів.

Авторами знайденого відео є англійські оператори, що спеціально приїхали на Волинь зняти репортаж про Базальтове. Адже ніде в Європі не має й сьогодні такого дива.

Загальна протяжність відслонень базальтів у межах пам'ятки Базальтове сягає 180–230 м. Товщина стовпів коливається в межах від 0,6 до 1,2 м. Висота — від 3 м до 30 м. Окрім базальту тут є мінерали адуляр, хлорит, яніт, кварц, халцедон, кальцит, барит, гематит, пірит, марказит, псиломелан, борніт, азурит, мідь самородна.

Сьогодні добратися до села Базальтове можна як автомобілем, виїхавши з міста Костопіль в напрямку села Іваничі, так і на маршрутці, сівши на будь-яку, яка їде в напрямку села Звіздівка або Зглазне. Потім потрібно вийти при в'їзді в село Базальтове. Далі ви побачите вкатану дорогу, яка приведе вас прямо до самісінького озера.



Текст - Тетяна Яцечко-Блаженко

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Zbrodnia_w_Janowej_Dolinie

Jeszcze nie osiągnęliście wydobycia z 1939 roku!!!
Відповісти
Гарне відео.
Відповісти
Тільки правильно ЗЛАЗНЕ)
Відповісти
Останні новини
Унікальне відео: Знамените Базальтове в 1936 році
03 грудень, 2017, 18:18