«Полювання» на волинських зубрів: звірів шукали ...по свіжих екскрементах. ФОТО

«Полювання» на волинських зубрів: звірів шукали ...по свіжих екскрементах. ФОТО
У лісах на території державного підприємства «Звірівське мисливське господарство» почався облік зубрів: лісівники, екологи, природоохоронці та журналісти намагалися дізнатися, скільки ж зубрів тут живе.

Позачерговий облік тварин, які занесені до Червоної книги України, вирішили провести після того, як у Волинській обласній організації Українського товариства охорони природи почали підозрювати, що популяція зубра на Волині зменшується.

Вони направили лист до екологічної інспекції в Києві, де поскаржилися на те, що на Волині проблемі зникнення зубрів дердавні структури не приділяють належної уваги і попросили організувати позачерговий облік з залученням ЗМІ та громадськості.

«ТИ БАЧИШ ЗУБРА. І Я НЕ БАЧУ. А ВІН Є...»

Облік триватиме три дні. У понеділок, 14 січня - перший день. Встановити кількість зубрів вирішили практично навмання: під’їжджали до годівниць та сподівалися застати там звіра.

Втім зі звірів біля годівниць були лише плямисті олені, яких у лісництві вдосталь.

А свідченням того, що зубри в лісі таки є, стали свіжі екскременти цих тварин та сліди на снігу.

Плямисті олені - не дивина для господарства. Рідкість - благородні олені
Плямисті олені - не дивина для господарства. Рідкість - благородні олені
Паркан вольєру, де бачили двох зубрів
Паркан вольєру, де бачили двох зубрів


«Лісники стверджують, що в минулому році численність зубрів, яку вони фіксували, була 27. В грудні минулого року знайшли одного мертвого. Отже, має бути 26. Але сьогодні ми побачили очима лише 2 зубрів. І тих – у вольєрі. По слідах, по місцях підгодівлі – максимум 10. Мова у кращому разі йде про 12 чи 14, але ніяк не про 20», - заявляє учасник обліку, член УТОП, громадський інспектор охорони природи Сергій Григоренко.

Наступного дня - 15 січня - зубрів будуть рахувати методом прогону, каже начальник відділу екологічного контролю природо заповідного фонду рослинного та тваринного світу Державної еконінспекції у Волинській області Дмитро Савчук. Тобто звіра гнатимуть до тих ділянок лісу, де їх фіксуватимуть спеціалісти.

«Ми визначили два місця перебування невстановленої кількості зубрів. І третє місце – це вольєр, в якому було візуально видно дві особини зубрів. Також недалеко від господарства видно сліди життєдіяльності зубрів, проте кількісно їх встановити не вдалося. В 29 кварталі Мощаницького лісництва було зафіксовано 3 свіжих сліди зубра. Це віддалена частина господарства», - каже Савчук.

Директор Звірівського мисливського господарства Андрій Шпорук у своїх підрахунках вже у перший день звітує про більш оптимістичні результати.

«Реально на сьогоднішній день, те, що ходили, то зубрів є 16. Сліди ж звідки беруться? Від тварин», - каже лісник.

КОМУ ПОТРІБНІ ЗУБРИ І КОМУ ВОНИ ЗАВАЖАЮТЬ

На думку Сергія Григоренка популяція зубрів із кожним роком падає. І не за горами така ситуація, коли звірів узагалі не буде на Волині.

Він каже, що за останні 20 років кількість цих рідкісних тварин на Волині зменшилася у 10 разів. В той час, коли у Вінниці, в Білорусі та Польщі їх кількість не зменшується, а росте.

Сліди того, що тут були зубри
Сліди того, що тут були зубри


«З зубром на Волині, на превеликий жаль, ситуація катастрофічна. Я вважаю, що безпосередньо за це відповідальні лісівники, зокрема пан Колісник (начальник управління лісового господарства Богдан Колісник, - ред.), який вже 13 рік очолює обласне управління лісового господарства. Він був декілька разів депутатом обласної ради, отже мав важелі для того, аби підняти проблему», - каже Григоренко.

Він говорить, що лісникам не вигідно утримувати зубрів у належній кількості, бо ці тварини не приносять ніякого доходу. Мовляв, відстрілювати їх не можна, а витрати на утримання значні.

Адміністративне приміщення господарства
Адміністративне приміщення господарства


«Складається враження, що для волинських лісівників зубр – це проблема, якої вони хочуть позбутися», - каже громадський інспектор.

Григоренко говорить, що лісники не можуть пояснити, де зникають зубри. Мовляв, якщо тварину знаходять мертвою, то необхідно скласти акт і встановити причини смерті. Якщо трупів немає, то де зникають тварини протягом стількох років?

Він говорить, що для обліку звірів необхідно прикріпити на самок, які є вожаками, нашийники з навігаторами, які б показували місце перебування зграї. Такими технологіями користуються у сусідній Білорусі і визначити кількість тварин тоді легко.

ЗУБР ВОЛИНІ НЕ ПО КИШЕНІ

Директор Звірівського мисливського господарства Андрій Шпорук навпаки переконує, що популяція звірів збільшується.

З його слів у 2008 році в лісі нарахували 22 тварини, а вже наступного року - 27. Крім того, зі слів Шпорука самка зубра може лише раз на три роки давати потомство.

Що ж до випадків смертей тварин, то з його слів таких було зафіксовано лише кілька. Останню причину смерті зубра-самця все ще з’ясовують.

Стосовно регіональної обласної програми збільшення кількості зубрів, то лісник каже, що вона просто не фінансується. В лісництві навіть відсутня посада зубровода.

«На словах діє ця програма. Починається зимовий облік, починають згадувати про регіональну програму. А на протягом року ніхто ніяких коштів не виділяв і не знаю чи виділять», - каже Шпорук.

Нагадаємо, прес-секретар Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Оксана Чурило запевняла, що з тією частиною "зубрової" програми, за яку відповідают лісники, вони повністю справляються.

* * *

Остаточну кількість зубрів можна буде дізнатися вже у середу.

Якщо за результатами трьох днів кількість зубрів буде значно меншою за результати попереднього року, то зі слів екоінспектора Дмитра Савчука контролюючі органи та науковці встановлюватимуть причини цього.

Природозахисники ж підозрюють, що результати обліку можуть сфальшувати і обіцяють підняти проблему до президентського рівня.

«Якщо там напишуть умовно 14-16 зубрів, то це відносно відповідає істині. Якщо ж будуть знову надувати цифри – 20 або більше, то у нас лишається єдиний шлях: звертатися до Президента України щодо відповідності Колісника займаній посаді і зміщення її. Ми не повинні допустити, аби далі фальшувалися результати обліку зубрів», - каже Григоренко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 17
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ще пару королівських охот і зубра на картинці бачити будуть.Чого не показали на фото вишкі для полюваня якіх там чимало. Привозять сіно поливають дизпаливом щоб менше його звірі іли чогож не буде зменшуватись. Шпирука соляркою кормити будуть тоді в нього потомство.
Відповісти
Кому жалітись. Той в сухолуччі вертолітну круговертну плювалку банзаїть. Щас! Услишал кождого.
Відповісти
Він сміється з цього,бо знає,що ніхто ніколи нічого проти нього не зробить,а тим більше паршива мєнтура..., оті нероби та ледарі,які ні на що не здатні в житті!!!
Відповісти
Всі цивілізовані люди рахують тварин по чіпам в вусі,і точно знають де яка тварина знаходиться по спутнику,а в нас такі бідні по какашкам рахують -продай сука пару іномарок з гаража, і слідкуй та веди облік
Відповісти
Да де там тобі хто продасть? Нас з вами швидше продадуть! Тут про нас не думають,а про тварин будуть вони думати?! І взагалі вони вміють думати? Не думаю,що взагалі вони щсоь вміють крім крадіжок та вбивств,як людей так і тварин!!!
Відповісти
Ачому непоказали хатку головного лісника Волині Богдана Колісника яка знаходиться на територіі господарства к 49. Колісник царюють там і хочуть приватизувати господарство Д До пенсіі готуються Клімчук дружара син в ківерцях можна все. Людей в ліс не пускають.
Відповісти
Пан колісник знають добре як дівок" НЕБУДИМ УТОЧНЮВАТИ ЯКІХ" возити по готелях і колибах.
Відповісти
То ви про оту руду оленицю в короткій спідниці, чи мо ще хто пригрівся біля лісового царя-батюшки
Відповісти
Де ви там бачили оленицю ? Так - кицька облізла
Відповісти
Оооооооооооо,а ви от очніть)Всі мають право це знати) Цікаво хто такі?Та хіба їх зараз мало? ...Позорище!
Відповісти
одна на роботі друга на виіз
Відповісти
НЕ БАТЮШКА А ТАТО ВСЬОГО ПОЛІССЯ
Відповісти
Тат та дід в нас один- Борис Петрович, дід і тато в одному обличчі)
Відповісти
Ото зібралася шайка недоумків і від нічого робити,а хочуть все мати, перемивають тут кістки усій області. А хто вам заважає зайняти місце Лісового господаря і на ваш розсуд зробити порядок? Я скажу що вам заважає- РОЗУМ. бО ЯК БИ ВІН БУВ ТО ЩОБ ПИСАТИ ВСЕ ЩО ЗБРИДЕ ЗАЙНЯЛИСЯ Б РОБОТО і кожен хоча б одне дериво посадив!
Відповісти
Вам всім далеко до Колісника
Відповісти
Впершу чергу треба наказати Мартинчика з сМуравищ якій там працюе егером Він повідомляе браконерам про проведені рейди які проводяться на територіі хазяйства Втому числі бире гроші врозмірі1500гр,за вбитого оленя ,,,,Інформація Достовірна,,,
Відповісти
Останні новини
«Полювання» на волинських зубрів: звірів шукали ...по свіжих екскрементах. ФОТО
15 січень, 2013, 09:47