На Тернопільщині знайшли архів УПА

На Тернопільщині знайшли архів УПА
Неподалік від райцентру Чортків на Тернопільщині знайшли німецькі бідони, в яких був архів Української повстанської армії і гроші часів Другої світової.

Знайшов їх пенсіонер і колишній політв'язень Володимир Мармус, пише Корреспондент.

"У минулому році на Покрову запросили мене на посвяту хреста на місці загибелі УПА в селі Біла, біля Чорткова. Там люди розповіли, що місцева бабуся, колишня зв'язкова УПА, намалювала схему, де в лісі повстанці архів сховали. Люди вже пробували шукати, але безуспішно. Я взявся за це пристрасно, тому що зараз саме готую історичне дослідження про рідне село Росохач. Думав, що там цікаві документи знайду", - розповів Мармус.

За його словами, в пошуках йому допоміг кандидат у депутати, який подарував металошукач. Під час розкопок на глибині 30 см місцевий житель знайшов залізний німецький бідон, який був заповнений документами і водою.

"Ті документи переважно стосувалися не нашого району, а сусідніх - Теребовлянського та Гусятинського. Мені казали, щоб я в музей села Біла передав, але вирішив в обласний архів - там вони будуть корисніші", - зазначив пенсіонер.

У той же час фахівець обласного архіву Андрій Цаль нагадав про новий закон Про захист персональних даних, через який далеко не будь-хто охочий зможе отримати на руки знайдені документи.

"Найцікавіше, що тут є, - списки бійців з короткими біографічними даними. Це може допомогти родичам дізнатися щось про своїх предків. Також у знайденому архіві збереглися українські карбованці, листівки, особисті листи, звіти - "протоколи" про життя окремих бійців" , - додав він.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Прошу звернути увагу, що в німецьких бідонах... Лизали упівці німцям сраку...
Відповісти
"Всезнайко Сьогодні, 11:16
Прошу звернути увагу, що в німецьких бідонах... Лизали упівці німцям сраку.."
"ДРУЖЕ" ти хвора людина. Ти мобільним якої фірми користуєшся? То що це значить шо ти їй лижеш? Ти б краще свою дупу лизав а не коментував.
Відповісти