По-доброму вражений: Савченко побував у волинській громаді

По-доброму вражений: Савченко побував у волинській громаді
Голова Волинської обласної держадміністрації Олександр Савченко у рамках робочого візиту на Ратнівщину відвідав Заболотівську ОТГ. Посадовець розповів, що вражений, але цього разу в позитивному плані - громада має добру лікарню, чудову спецшколу, де дійсно піклуються про дітей, а місцеві мешканці активні та працюють над реалізацією задумів.

Візит відбувся 23 квітня.

Заболотівська ОТГ – перша з громад, сформованих у Ратнівському районі, сюди входять села Гута, Тур, Заліси та саме Заболоття. Вона досить велика - близько 10 тисяч мешканців. ОТГ активно працює над розвитком – в Гуті відремонтували школу і спортзал, наразі планують відновлення амбулаторії в Заболотті.

Першою точкою, куди прибув посадовець, стала Заболотівська лікарня №2, де нещодавно завершили реконструкцію. Кошти вдалося отримати з Державного фонду регіонального розвитку та субвенції. Реконструкцію здійснювали в дві черги, відновлення фасаду завершили минулоріч. Нещодавно виготовили проект для відновлення поліклініки, яка знаходиться поряд, однак наразі це лише в планах.



Зустрічати Савченка із лікарні вийшов весь колектив – кажуть, дуже вже хотіли побачити нового губернатора.

У лікарні переважно лікуються місцеві мешканці, тож кажуть, що ставлення до них – як до рідних. Та й зручно мати медзаклад під рукою: мовляв, трохи прихворів – прийшов, без проблем ліг та підлікувався. У закладі, за словами виконувача обов’язків головного лікаря Ніни Свіржевської, лікують переважено терапевтичних, неврологічних, а часом і хірургічних хворих. Потужність лікарні – 25 ліжкомісць, а наразі є 26 пацієнтів, тож для останнього використали резервне ліжко.



У Заболотті є 8 лікарів, 18 медсестер та 14 осіб молодшого медичного персоналу, фізіотерапія та навіть лабораторія, де роблять біохімічні аналізи. Також у лікарні працює рентген-кабінет, де можна зробити флюрографію чи знімок. Однак новий апарат - головна потреба закладу.

«Зараз у нас така нагальна потреба, то, як кажуть, воно плаче – цифровий рентген-апарат. Ще для стаціонару треба нові меблі», - розповідає Свіржевська. Скрізь у лікарні – гарно й чисто, видно, що тут дбають про свій заклад.



Біля приміщення стоїть медична карета - старий УАЗик. Та водій машини запевняє – прохідність «таблетки» підходить для не надто хороших сільських доріг. Тож машина не раз виручала лікарів і пацієнтів. Наразі для неї чекають запчастин, які мають доставити із Луцька.



Поряд із лікарнею знаходиться поліклініка, яку у громаді теж планують відновити, та діючий будинок престарілих. Тут живуть декілька десятків людей похилого віку. Савченко оглянув умови, у яких живуть старенькі, та навіть побував на кухні, аби перевірити, чим тут годують людей.



Очільник ОДА схвально оцінив ситуацію у закладах.

«Мене вразив будинок для людей похилого віку, інтернат, їх мало таких… Тут красиво. Так, воно не нове, але побут дуже затишний. Я відчув приємний запах під час приготування їжі. Це значить - свіжі продукти, дбайливі руки і добре серце», - сказав посадовець.



Школа для особливих діток

У селі працює Заболотівська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, де навчають діток із порушеннями інтелектуального розвитку. У кожному класі максимум 12 малюків, які приїхали вчитися із 6-ти районів області.



Екскурсію для гостей провела заступник директора з корекційної роботи Олена Штик. Олександра Савченка запросили до першого класу, який саме збирався на прогулянку. Діти виявилися дуже комунікабельними, залюбки говорили з очільником ОДА та навіть просили, аби їх разом сфотографували. Після короткої бесіди зграйка малюків таки вирушила на двір.



«Всього у нас навчається 115 діток, заклад розрахований на 124 дитини. Загалом потягом останніх 1-ти років у нас збільшується кількість дітей. Навчання їх специфічне – у нас є корекційні предмети, яких немає у загальноосвітніх закладах. Це ритміка, лікувальна фізкультура, соціально–побутове орієнтування, де діти навчаються жити в світі - вміти приготувати їсти чи оплатити рахунки. З 5 класу ще профільне навчання. Дівчатка чудово шиють і вишивають, а для хлопчиків є заняття столярною та теслярською справою. Маємо і потужний профільний 10 клас інформатики»,- розповіла Штик. Тому діти з легким ступенем порушення інтелектуального розвитку згодом продовжують навчання у спецгрупі ПТУ №11 Нововолинська, де здобувають фах оператора комп’ютерного набору.



У школі для дітей створили усі необхідні умови – просторі світлі класи, спеціальні предмети, сучасний спортзал. Нещодавно тут проводили веселі старти, до часті в яких запросили дітей із місцевої школи. За словами Штик, вихованці спецшколи отримали колосальне задоволення від спілкування з однолітками, а перемогла дружба, адже школи зіграли внічию.

У залі саме займалися юні спортсмени. На питання Савченка, хто тут найкращий спортсмен, діти без вагань хором відповідали, що всі. Дружність і запал дітей, а також ставлення до них вразили губернатора.



«Мене вразив цей інтернат. Я знаю багато фільмів про «дідовщину» та майже військові позастатутні порядки у подібних закладах - тут цього немає. На питання, хто найкращий футболіст чи баскетболіст діти відповідають «ми всі». Це свідчить про те, що це колектив – маленький, але вже колектив. Керівники тут з відкритими поглядами, добрю посмішкою, вони володіють ситуацією в себе, з деталями побуту. Це каже про те, що це їх покликання - займатися з дітьми, із такими, які потребують особливого догляду та уваги», - сказав Савченко. Він додав, що пишається 10-класниками, які сидять за комп’ютерами із відкритими та допитливими поглядами.

Навчання, як бути активними

Голова ОДА встиг побувати й на «децентралізаційних» навчаннях місцевого активу у сільському будинку культури. Тут влаштували засідання робочої групи, яка розробляє проекти та стратегічні напрямки розвитку громади, консультуючись із фахівцями. Мовляв, треба напрацьовувати стратегії розвитку громади, пропонувати проекти, аби отримувати під них фінансування. А хто ж, краще за самих мешканців громад, знає, на що найперше варто звертати увагу. Тренер похвалила учасників тренінгу - мовляв, працюють вони добре. Громада перспективна та має ресурс для розвитку.



Савченко зауважив, що абсолютно згодний з цим твердженням після побаченого у рамках візиту.

«Тут все будується, все існує. Після інтернату, де ми були – взагалі такого мало в житті, що видно, щоб керівництво так хотіло працювати. Вони звідти випускають дітей, які не змогли б читати, а так вміють працювати за комп’ютером»,- сказав посадовець. Мовляв, завжди приємно працювати із людьми компетентними та такими, які прагнуть розвитку.

Учасники тренінгу вирішили скористатися нагодою та нагадати про наболіле - погані дороги, неможливість електрифікувати деякі житлові масиви в селах через надзвичайно високі ціни та відновлення міжнародного переходу у селі Тур до Білорусі. Чимало сімей живуть фактично на 2 країни, бо мають родичів на білоруській стороні. Після закриття переходу мешканці змушені об’їжджати через пункт пропуску Доманове, а це надто далеко та незручно.

«Давайте разом робити ще більше, ви активна громада, ваша доля - у ваших руках», - зауважив голова ОДА. Він розповів, що вже багато чув про проблеми громади, тож готовий працювати та спілкуватися із обленерго, і доносити необхідність відновлення переходу на всеукраїнський рівень.

«По дорогах одразу кажу – напрямків, а не доріг, багато, але принаймні на перспективу треба закласти, аби воно працювало. Дороги будуються на тому, що ми самі заробили», - додав Савченко.



Він пообіцяв, що прощається ненадовго, адже тут є перспективи для роботи. Вже на виході з будинку культури його наздогнали місцеві мешканці з іншим болючими питаннями – невиділенням земельних ділянок та гніздом лелеки, яке скинули працівники, коли ремонтували світло. Голова ОДА не поставився до проблеми скептично, а навпаки, зауважив, що так робити не правильно і треба з'ясувати, хто винен та взяти ситупцію на контроль.



«З чогось же треба починати», - підбадьорив Савченко місцевих.
Вже на виїзді із села він оглянув Заболотівську насосну станцію, яка потребує укріплення та вирушив у Ратне, де на прийом в голови ОДА чекали кілька десятків місцевих людей. Проблеми скрізь якщо не однакові, то принаймні схожі - відсутність електрифікації, недостатня кількість місць в садках чи школи у ветхому стані.



«Будемо працювати», - запрошують до голови ОДА на прийом селян. Люди збадьорилися та втішені тим, що в області вже готові слухати їхні проблеми та шукати шляхів до їх вирішення.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перед візитом 10 чоловік розстріляли інші розбіглися по лісах
Відповісти
Останні новини
По-доброму вражений: Савченко побував у волинській громаді
24 квітень, 2018, 14:30