У Журавичах нелегали оголосили голодування

У Журавичах нелегали оголосили голодування
У пункті тимчасового утримання, що у селі Журавичі Ківерцівського району на Волині, голодують кілька десятків сомалійців, які вимагають звільнення та видачі їм документів для перебування в Україні.

Про це пише Kyiv Post, посилаючись на самих учасників голодування та правозахисників.

«Ми стали заручниками ситуації, коли не можемо отримати ніяких документів для перебування на території України, а без документів нас затримує міліція та місяцями утримує в пунктах тимчасового утримання», - йдеться в заяві учасників голодування.

«У пунктах тимчасового утримання люди можуть перебувати до 12 місяців, потім їх просто відпускають на волю, не видаючи при цьому жодних документів. Тому більшість з них дуже швидко знову опиняються у пункті тимчасового утримання. «Деякі з нас вже кілька разів пройшли через це, при тому, що багато з нас проживають на території України 5-6 років», - каже представник голодуючих Султан Хаїб.

За його словами, Державна міграційна служба не надає шукачам притулку в Україні ніяких документів, з якими вони могли б законно перебувати в країні до отримання рішення з приводу отримання статусу біженця.

Процедура отримання статусу біженця в Україні ускладнена тим, що Державний комітет з питань національностей та релігій був ліквідований минулого року, а новий орган, який повинен займатися мігрантами, – Державна міграційна служба – ще до кінця не сформований.

«Ті з нас, хто мав цей статус раніше, не можуть продовжити його. Таким чином ми вимушено стали нелегалами, за що нас і затримано», – каже Хаїб.

Сомалійці кажуть, що через таку ситуацію в Україні дехто із них намагались нелегально перейти кордон до Євросоюзу, щоб просити про притулок там. Проте їх затримали українські прикордонники.

«Таким чином ми не можемо ані жити тут, ані шукати кращої долі в інших країнах. Ми не злочинці, ми люди, які втекли із Сомалі, щоб врятувати своє життя», – каже Хаїб.

Правозахисники кажуть, що у пункті тимчасового утримання у Журавичах Волинської області сомалійці голодують «щонайменше тиждень».

«Наразі не можемо перевірити, скільки саме голодує людей, проте очевидно, що декілька десятків. Відомо, що серед них є жінки та неповнолітні», – каже Максим Буткевич із проекту «Без кордонів», який займається допомогою біженцям та шукачам притулку.

Неофіційно інформацію про голодування підтверджують і в міжнародних правозахисних організаціях, проте поки що офіційно її не коментують.

Державна міграційна служба поки що не відповідає на запитання Kyiv Post про ситуацію у Журавичах.

Сомалі визнана країною, де життю людей загрожує постійна небезпека. Висилати туди громадян, які просять притулку в іншій країні, заборонено.

Незважаючи на те, що Україна ратифікувала Конвенцію з прав біженців, а значить зобов'язалась надавати статус біженців людям, яким загрожує небезпека у їх країнах, дуже мало із тих, хто звертається за статусом, отримують його. Так у 2010 році ця цифра становили лише біля 10%.

Станом на 2010 рік в Україні проживало всього 2 тисячі 334 біженців.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нелегали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Джордж Лукас іде з кіно
18 січень, 2012, 17:07
У Журавичах нелегали оголосили голодування
18 січень, 2012, 16:36