Села не хочуть об’єднуватися із волинським містом

Села не хочуть об’єднуватися із волинським містом
Рожищенський район – один із аутсайдерів децентралізаційної реформи на Волині. За три з половиною роки тут спромоглися утворити лише одну Копачівську сільську ОТГ і ще дві сільради ухвалили рішення приєднатися до ОТГ Луцького району.

Не виявилося жодної сільради, яка б дала згоду на об'єднання з райцентром, - повідомила консультант Волинського РВ Асоціації міст України Тамара Зубенко.

Зі слів міського голови Рожища В’ячеслава Поліщука, він тричі надсилав пропозиції сусідним сільрадам щодо створення Рожищенської міської ОТГ, але стільки ж чув у відповідь «ні». То ж тепер він має намір чекати пропозицій вже від сусідів.

«Допоки ви очікуєте невідомо чого, інші, що не побоялися спробувати жити по-новому, динамічно розвиваються. Зокрема, ОТГ Ковельського району за три роки отримали від держави майже 40 мільйонів інфраструктурної субвенції. Натомість, більшість рожищенських сільрад із мізерними бюджетами і надалі ледь зводять кінці з кінцями: не можуть утримувати існуючі об'єкти, окремі з яких доведені до жалюгідного стану. Чого ви очікуєте? Подальша невизначеність лише погіршуватиме й так критичну ситуацію», – наголосив експерт Валентин Малиновський.

Як зазначив Василь Гром, консультант з бюджетних питань Асоціації міст України, «сукупний бюджетний ресурс зведеного бюджету, що включає не реформовані територіальні громади і районний бюджет має середню по області бюджетну забезпеченість».

«Більше половини цього ресурсу зосереджено в районному центрі – місті Рожище, а у значної частини сільських рад дохідна база протягом останніх років продовжує залишатися дуже низькою. За таких умов потрібно досить виважено підійти до визначення формату об’єднання територіальних громад, причому ця важлива організаційна робота вимагає першочергового врахування прогнозної фінансової забезпеченості майбутніх ОТГ», – зазначив Гром.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Значит соседи, живущие рядом с Рожищами, имеют свою "чуйку", которая их и сдерживает. Это мой район и землячки мои - тертые калачи. Они знают, что в децентрализации нынешней есть масса минусов. Она написана под диктовку ЕС, навязана сверху и силовым образом продавливается. И руководствуются мои земляки мудрым постулатом:"От добра добра не ищут". "Шоколадной" власти нужно продавить реформу, которая в законе прописана без особенностей местной географии и т.п. и отчитаться за нее перед сюзереном. Ведь помощь финансовая от него исчезает в бермудском треугольнике на киевских холмах. И вся реформа в основе своей направлена на то, что рулить финансовыми потоками для тех, кто сидит на верху, станет легче. А это думающих людей и настораживает. Вова с Пецей - люди не вечные и вполне может статься так, что нынешние "адвокаты" этой реформы завтра станут ее прокурорами. Точнее - прокураторами типа булгаковского правителя Иудеи из "Мастера и Маргариты". И первыми будут рассказывать в СМИ о том, как они сопротивлялись беспределу и на какие героические поступки толкала при этом их жизнь. Страна это уже проходила и не раз...
Відповісти
Копачівська новостворена ОТГ ледь також зводить кінці з кінцями. Не обєднуйтесь. Працюйте для себе, своєї сім'ї, а не на благо Гайворонської!
Відповісти