Е-квиток у Луцьку: як ловлять «зайців» у транспорті

Е-квиток у Луцьку: як ловлять «зайців» у транспорті
З 30 грудня у Луцьку працюють 20 контролерів та 4 муніципалів, які шукають пасажирів, що не заплатили за проїзд у тролейбусах та маршрутках. Вони сканують пластикові картки та телефони з мобільним додатком «Сіті-Кард».

Про це «Першому» розповів директор Луцького підприємства електротранспорту Володимир Пуц.

«З 30 грудня готівка в тролейбусах не ходить – кондуктори не працюють. Вони відправлені у відпустку до 17 січня, а далі частина буде скорочена, а частина перейде в контролери. Зараз працюють 20 контролерів, плануємо набрати ще близько 10. Також їм допомагають четверо працівників муніципальної варти», - пояснює посадовець.

За словами Володимира Пуца, контролери працюють і в тролейбусах, і в маршрутках, але на всі автобуси їх не вистачає – в першу чергу перевіряють маршрути № 24, 25 та 29, які обслуговує Луцьке підприємство електротранспорту.

Скільки людей оштрафували, поки не рахували.

«Це зараз не дуже важливо – треба налагодити роботу, а не рахувати», - запевняє керівник ЛПЕ.

«Працюють контролери з 7 ранку до півночі і в будні, і у вихідні. В тому числі на новий рік та Різдво», - каже Володимир Пуц.

Контролери мають спеціальні сканери, які показують, чи платили за проїзд конкретною пластиковою карткою чи мобільним телефоном. Оплата проїзду готівкою заборонена.

Якщо пасажир не скористався карткою чи мобільним додатком, він мусить заплатити штраф у 20-кратному розмірі від вартості проїзду: 80 гривень у тролейбусах і 120 – у маршрутках. «Зайцям», яких впіймали контролери, видають квитанцію і вони мусять заплатити штраф на місці. Що робити, якщо в порушника немає при собі грошей, в ЛПЕ поки не знають. Обіцяють придумати альтернативний спосіб оплати штрафу.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А що робити, якщо з картки зняло за проїзд а в них покаже що нє? Як тоді розбиратися?
Відповісти
Що там говорити, треба ставити відповідну апаратуру стеження у салоні маршрутки та працювати краще і налагоджувати свою техніку (валідатори). Ось наприклад
я сьогодні зайшов в салон маршрутки номер 10. Виймаю є-квиток, а мені хором сидячі пасажири: не працює валідатор. Добре, заплатив готівкою, благо можна ще платити грішми й поїхав собі, і так платила вся маршрутка. Що буде, коли зайде в такій ситуації контролер, навіть нехай заходять разом з муціципальною вартою, з прокурором чи суддею, що вони після цього інцинденту мене будуть штрафувати, якщо валідатор не працює, чи може запропонують мені бігати по інших маршрутках і запитувати у якій працює валідатор. От і вся робота їхньої системи. Нехай краще зразу ці контролери з технічними працівниками (слюсарами) в салоні сидять та їздять, будуть хоч бачити все, що робиться у маршрутці і тоді нехай не виходячи з маршрутки ремонтують ці валідатори, а потім наводять лад з проїздом.
Відповісти
Отож шановні Лучани підведемо підсумки. Своїми діями що до заборони готівкової оплати проїзду, та заявою про те, що оплачений готівкою проїзд є неоплаченим, самопроголошена міська влада порушила ст.. 99 Конституції України в якій написано що «Грошовою одиницею України є гривня ». Відповідно міська влада порушила ст.. 19 Конституції України в якій написано «Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України ». А ти хто спробує мені заперечити, мовляв поповнюємо картку CityCard гривнями та за проїзд розраховуємся з неї також гривнями відповім: Компанія CityCard не є банківською установою та не може зберігати безготівкові кошти на своїх внутрішніх рахунках, а отже картка CityCard не є платіжною картою і кошти при її поповненні зараховуються на банківський обіговий рахунок компанії CityCard а на карту нараховуються умовні одиниці, так сказати еквівалент гривні. Отже при поповненні свого рахунку картки CityCard з банківської карти ( на якій на залишок коштів нараховуються відсотки і таким чином я маю хоч не великий, та все ж таки прибуток ) на певну суму, кошти зараховуються але відсотки на залишок коштів мені CityCard не нараховує. Це є порушенням в визначенні « Упущена вигода » 1 ст. 22 ЦК України та п. 2 ч. 2 ст. 22 ЦК України в якій написано шо: «збитками є доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено (упущена вигода). Отже, поняття «збитки» передбачає й упущену вигоду, під якою розуміються доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушено ». Нікому не секрет що банківський рахунок компані CityCard є відсотковим, а отже з зарахованих мною коштів компанія отримує відсотки але не я, чим порушили ст.. 368 Кримінального кодексу України в понятті « Неправомірна вигода » ( в основному ця стаття кваліфікується як « хабар », але якщо уважно вчитатися, то діі компанії CityCard теж підпадають під цю статтю ). Так що тепер шановні прихильники безготівкової оплати спробуйте мені заперечити, та написати в чому ж я не правий!
Відповісти
А не простіше і дешевше поставити в транспорт термінал? Зайшов, чиркнув банківською карткою, чіпом провів чи безконтактно, оплатив, виліз чек, і їдеш далі...а то понакуплювали валідаторів, камер, один водій працює, 10 контролює.....
Відповісти
Штраф це один з видів адміністративного стягнення! накладається у грошовій формі згідно ПОСТАНОВИ ПРО АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВОПОРУШЕННЯ. Наскільки зрозумів то дають якусь Квитанцію ...правоохороннІ органи ви де?
Відповісти
Просто треба, щоб з їхніх валідаторів вилазили квитки, а не всяке сканування. Не відомо, що вони будуть сканувати з телефонів і чи вони після ниж не глюкнуть...
Відповісти
За безквитковий проїзд передбачено адміністративну відповідальність за ст.135 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Щодо міського транспорту — це штраф у двадцятикратному розмірі від вартості проїзду. Важливо: стаття має тільки абзаци і не має поділу на частини (тобто частина тільки одна! ).
Хто ж має право притягувати до відповідальності?
У кодексі визначено цих осіб: це керівник перевізника, який в установленому законодавством порядку надає транспортні послуги, його заступники та контролери (ст. 229 КУпАП). Тобто водії і кондуктори не мають права штрафувати.
Чи мають право поліцейські штрафувати безбілетників? У ч.1 ст. 222 КУпАП вказано, що органи Нацполіції розглядають справи за ч. 2 ст. 135 КУпАП. Але ж питання — стаття 135 не має частини другої! І це далеко не єдина помилка в кодексі. Отже, поліцейські не мають права притягувати до адміністративної відповідальності за безквитковий проїзд!
Чи може контролер виписати штраф не за процедурою КУпАП, а на підставі правил перевезення пасажирів, затверджених місцевою радою?
Ні, адже відповідальність має бути передбачена законом, а законодавство передбачає тільки адміністративну відповідальність за статтею 135 КУпАП за таке порушення. Правила перевезення пасажирів, затверджені місцевою радою, не можуть встановлювати інакше, ніж КУпАП, регулювання в частині штрафування «зайців».
Чи може контролер затримати безбілетника? Чи може утримувати його до приїзду поліції? Громадянин не має права вийти з транспорту, допоки не сплатить штрафу? Порушник зобов’язаний чекати на поліцію?
На всі ці запитання відповідь однозначна — ні!!!
І винен у цьому тільки законодавець, який досі не вніс відповіді зміни в КУпАП.
Даний коментар, це не заклик порушувати законодавство. Громадяни повинні знати свої права і вміти ними користуватися, а поліцейські, водії і контролери повинні дотримуватися закону і не порушувати прав громадян!
Відповісти
Отже ситуація випадково не така? Вимагання коштів групою осіб за попередньою змовою?
Відповісти
Писакам, недоробленим юристам. Покажи свої гроші, і я скажу хто ти... Менше Конституцію перед сном читайте.
Відповісти
"Соцопрос", що робити людям з інших міст, сіл, туристам з інших країн?? Нахіба нам ваші картки? Це порушення особистих прав громадянина!! Чому мене мають змушувати купувати картку сумнівного походження та призначення?
Відповісти