Самодостатнє місцеве самоврядування забезпечить розвиток сільських територій, ‒ Мартиняк*

Самодостатнє місцеве самоврядування забезпечить розвиток сільських територій, ‒ Мартиняк*
Народний депутат України Сергій Мартиняк та актив регіонального відділення Асоціації сільських та селищних голів Волинської області обговорили актуальні проблеми сільських громад та напрацьовували зміни до законодавства.

Зустріч відбулася в суботу, 13 липня, ‒ повідомляють у прес-службі нардепа.

Проблем під час розмови сільські голови озвучили чимало. Найбільше лідерів сільських громад турбує фінансова неспроможність місцевих бюджетів. Адже навіть захищені статті ‒ заробітна плата, енергоносії та харчування дітей ‒ і ті покриваються лише на 60-70%.

Розрахунки потреб територій, які щороку подаються сільськими головами при формуванні бюджету, до уваги ніхто не бере. Про бюджети розвитку годі й говорити. Від зібраних податків та зборів в сільських бюджетах залишаються крихти. В цьому бюджети сіл схожі між собою. Зазвичай, більше 90% бюджету становлять заробітні плати та енергоносії. Що ж залишається для соціальних потреб села? Майже нічого. Замість того, щоб вкладати кошти в розвиток територій, вони «проїдаються».

Сільські голови незадоволені існуючим формульним розрахунком бюджетних коштів, при якому навіть перевиконання бюджету «аукнеться» не найкращим чином. Адже чим більше надходжень надійде до бюджету від внутрішніх джерел, тим більше коштів вилучиться в наступному бюджетному році. При цьому потреби територіальних громад залишаються незадоволені. І сільські голови, всі як один, змушені з простягнутою рукою йти до районної чи обласної влади.

Народний депутат Сергій Мартиняк та актив Волинського відділення Асоціації сільських та селищних голів переконані, що ці правила мусять бути змінені. При формульному розрахунку захищені статті мають стовідсотково закриватися коштами так званого першого кошика бюджету. Потрібно заборонити покривати недофінансування захищених статей за рахунок бюджету розвитку, кошти з якого мають спрямовуватися на розвиток територій. Та й кошти від перевиконання надходжень варто ділити порівну. Тоді сільські голови будуть зацікавлені у наповненні бюджетів, бо чим більше коштів зберуть, тим більше зможуть використати на потреби громад. Території повинні розвиватися, люди мають бачити навколо зміни на краще.

Реальним наповненням бюджетів розвитку громад, переконаний Сергій Мартиняк, має стати сплата на рахунки сільських рад 1% від нормативно-грошової вартості земель, що знаходяться в межах сільської ради. Ці кошти сільради зможуть спрямувати на соціально-економічний розвиток своїх територій. До того ж, народний обранець вважає, що податок з доходів фізичних осіб потрібно сплачувати не за місцем реєстрації підприємства, як це є зараз, а за місцем проживання громадян. Адже на роботу до районних чи обласного центрів їздить чимало людей з приміських сіл, при цьому податки отримує місто, а сільський бюджет лишається порожнім.

Було озвучено й інші наболілі проблеми. Неабиякий клопіт виникає з призначенням у сільраду головного бухгалтера, оскільки типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи передбачає, що кандидат на цю посаду мусить мати стаж керівної роботи не менше 3 років і у віддалених сільрадах фактично неможливо підібрати особу, яка б відповідала таким кваліфікаційним вимогам. Допомоги просили сільські обранці і у зміні бухгалтерської звітності рад. При дірявому бюджеті, кожна сільрада має більше 150 рахунків та гори паперової звітності. Не залишилися поза увагою і проблеми сміттєзбору на сільських територіях, і заміна пільг на адресну допомогу, і проблеми налагодження збуту вирощеної сільськогосподарської продукції.

«Важливо не лише бачити проблеми села, а й спільно шукати шляхи їх вирішення, - наголосив Сергій Мартиняк. – Я хочу, щоб результатом цієї зустрічі стали напрацьовані нами разом зміни та поправки до діючих Законів України. Зміни, які покращать життя сільських людей та допоможуть сільським територіям розвиватися».

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Мартиняк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
великі..крепкі господарники по привичці поставили?чи то французьке розпітіє моршинської води з дорогих стікляних пляшок?де катерина?де литвин?де юра єнакієвській-бізнес партньори.вони в Монако проблеми всіх сіл зразу рішають..той поки пару МАЄ..МАЄ ві всіх смислах..
Відповісти
Останні новини
Самодостатнє місцеве самоврядування забезпечить розвиток сільських територій, ‒ Мартиняк*
16 липень, 2013, 17:16