Волинські цигани не хочуть вчитися, бо не розуміють, що дає освіта

Волинські цигани не хочуть вчитися, бо не розуміють, що дає освіта
Переважна більшість ромів на Волині, як і в Україні загалом, не розуміють важливості отримання освіти, а це – головна перешкода до повноцінної інтеграції в суспільство.

Про це 10 вересня під час прес-конференції розповіла керівник громадської організації «Терне Рома» Тетяна Логвінюк.

За її словами, ще у травні на Волині завершилась реалізація проекту «Разом в школу», що втілювався за фінансової підтримки фонду «Відродження». Проект мав на меті підготувати дошкільнят (дітей від п’яти до семи років) та їхніх батьків до навчання у початковій школі. Керівником проекту була Тетяна Логвінюк.

«Заняття відбувалися раз-два у тиждень. Вони були безкоштовними. Вчили елементарне, переважно у ігровій формі. Займалися ми з ромами із Луцька і навколишніх населених пунктів. Це 12 дітей і 14 дорослих. На жаль, головна мотивація для батьків – це безкоштовні обіди і те, що дітей можна було лишити десь на півдня. І те, що ми самі забирали дітей з дому і відвозили назад», – розповіла вона.

«Тим не менш із 12 дітей 10 пішли в перший клас. Вони до школи підготовлені. Шкода лише, що не всі батьки зрозуміли, чого від них хотіли і здебільшого не засвоїли те, чого ми намагалися їх навчити. А з такими батьками, які не розуміють доцільності освіти, працювати дуже важко», – додала вона.

Тепер, каже Тетяна Логвінюк, всі сили треба спрямовувати, щоб роми, які тільки-но йдуть в школу, дійсно засвоювали шкільну програму. А для цього потрібно проводити моніторинг якості знать. Відповідний проект «Терне Рома» уже готує.

«А то дуже часто ромські діти не вміють читати-писати, але їх переводять з класу в клас. Треба визначити, хто у цьому винен: діти, вчителі чи батьки. Хоча прийнято вважати, що винні батьки. Але якщо батьки не мають освіти, то вони аж ніяк не можуть дати настанову на навчання своїм дітям. Про це має подбати держава, вона повинна контролювати це, допомагати. Навчальний процес інстинктивно не закладений, до освіти треба спонукати. Тому ми дуже хочемо, щоб держава почала ретельно контролювати відвідування школи ромськими дітьми і щонайважливіше – якісь знань», – зазначила громадська діячка.

Як розповіла Тетяна Логвінюк, «Терне Рома» ставить за мету створити освітній центр, на базі якого б вироблялися методи виховання і навчання, які відповідатимуть етно-соціальним особливостям циганського населення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цигани
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Державо!Яка ти багата і яка тобі честь! Ти зобов'язана дбати про цих паразитів на твоєму тілі!!! Не сіють, не жнуть, не косять(образно), але їсти хочуть. Мало ще ти їм на дітей платиш, ще дай освіту, а роботу нафіг їм не треба! Ми утримаємо з своїх податків, заплати за кожну 3-ю дитину по скільки там? по 100 тисяч чи що тепер дають! Цікаво за 5-у, 8-у...
Відповісти
"«А то дуже часто ромські діти не вміють читати-писати, але їх переводять з класу в клас. Треба визначити, хто у цьому винен: діти, вчителі чи батьки. (ТАКЕ ДІЄТЬСЯ в УСІХ ШКОЛАХ!)Хоча прийнято вважати, що винні батьки. Але якщо батьки не мають освіти, то вони аж ніяк не можуть дати настанову на навчання своїм дітям. Про це має подбати держава (ТА ВИ ЩО?! Вона своїм допомогти не може енд не хоче! (((((), вона повинна контролювати це, допомагати. Навчальний процес інстинктивно не закладений, до освіти треба спонукати. Тому ми дуже хочемо, щоб держава почала ретельно контролювати відвідування школи ромськими дітьми і щонайважливіше – якісь знань», – зазначила громадська діячка. " ДОБИЛО!
Відповісти
Моя сестра колись вчила дітей-ромів у Львівській області. Казала, що цим дітям ОСВІТА не потрібна! Щоб це зрозуміти - треба почитати історію Індії, звідки вони й пішли. Там же касти. Одна каста найменша платить більшій - податки. Щодня! Їм треба на щось жити, їм треба красти, щоб щось відкласти й для свого життя!
Тому ці розмови - пусті!
Усі баронові діти нормально вчаться, йдуть до 9 класу, дехто й далі, а ті що чуть менш багаті - закінчують 4 клас. Все. Навчили читати-писати-рахувати. Більше нічого їм не треба!
Де ви бачили в нас працюючого цигана? На офіційній роботі, а не на ринках?
Відповісти
якщо цигани не хочуть працювати то потрібно їх депортувати або ж створити для них спецпоселення і нехай там працюють а не крадуть і дурять українців. ну дістало. чому одні мають пахати, а ці чорномазі вибачте нас слові нахаби свято вірять в те що їх призначення на цьому світі - нічого не робити. ще й утримуй їх. то хай самі себе утримують.
Відповісти
Назва неправильна: "Цигани не хочуть учитися, бо розуміють, що освіта нічого не дає".
Відповісти
каструвати щоб не множились .
Відповісти
от хто справжні неформали!
Відповісти
Останні новини
Волинські цигани не хочуть вчитися, бо не розуміють, що дає освіта
10 вересень, 2013, 13:25