У Луцьку відзначать 100-річчя жінки, за світлинами якої можна вивчати історію міста

У Луцьку відзначать 100-річчя жінки, за світлинами якої можна вивчати історію міста
У Луцьку відзначать 100-річчя від дня народження майстра аматорського кіно та художньої фотографії Ірини Левчаніської.

У Палаці культури міста 17 листопада планують провести урочисту академію з нагоди ювілею видатної волинянки, – повідомили у відділі інформаційної роботи Луцької міськради.

Перший заступник міського голови Святослав Кравчук дав доручення виготовити ескіз меморіальної дошки Ірині Левчанівській, яку встановлять на будинку №25 на вулиці Глушець.

Як відомо, Ірина Левчанівська померла у 2011 році, їй було 97 років.

Нагадаємо, у Луцьку можуть встановити пам'ятник Олені Левчанівській, матері Ірини Левчанівської.

Довідка

Ірина Олександрівна Левчанівська народилася 17 листопада 1913 року в селі Линів Локачинського району в маєтку родини Гродзінських у шляхетній сім’ї Олени та Олександра Левчанівських.

Мати Ірини Левчанівської – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років. Сенаторка відстоювала права українців, що були колонізовані Польщею, виступала на конференціях з рефератами французькою та німецькою мовами, чим викликала високу повагу і шану. В 1940 році Олену Левчанівську розстріляли енкаведисти.

Під час Першої світової війни сім’я залишила Линів, бо село було у прифронтовій зоні, недалеко від австрійського кордону. Повернулися вони на свою батьківщину в 1921 році. Восени 1921 року Ірина вступила до першої української школи в Луцьку. З 1923 року «Першу українську» перейменували в польську жіночу №4, після чого батьки її звідти забрали. Десятирічна Ірина почала готуватися до вступу в гімназію. З 1925 по 1931 роки навчалася у Луцькій українській гімназії. Заочно закінчила Українську господарську академію в чеському місті Подєбради.

Після Другої світової війни працювала економістом Луцького маслопрому, з 1960 року – кіоскером в облкниготорзі, військторзі, облспоживспілці.

Ірина Левчанівська була членом фотоклубу «Промінь» та кіностудії «Волинь». Низка її робіт відзначені дипломами та нагородами. За фотографіями Ірини Левчанівської можна вивчати історію міста Луцька, вони дають уявлення про те, який вигляд мав певний куточок міста у той чи інший період. Жінка створювала слайд-фільми, озвучувала їх віршами українських поетів, українською мовою.

У творчому доробку Ірини Левчанівської – книги «Далеке і близьке» (2000), «Згадалось мені» (2001), «Сенаторка» (2004), «Ще не забулося…» (2006), фотоальбоми: «Луцьк у 50-х роках XX століття на світлинах Ірини Левчанівської» (2003), «Мій кольоровий Луцьк» (2004). Ірина Левчанівська – відомий на Волині краєзнавець, автор багатьох історико-краєзнавчих праць, учасник наукових конференцій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У Луцьку відзначать 100-річчя жінки, за світлинами якої можна вивчати історію міста
09 жовтень, 2013, 12:05