Волинські нардепи пояснили, чому не голосували за відставку уряду. ДОКУМЕНТ

Волинські нардепи пояснили, чому не голосували за відставку уряду. ДОКУМЕНТ
Третього грудня 2013 року Верховна Рада України не прийняла відставку уряду.

Група позафракційних нардепів (серед яких волиняни Ігор Єремеєв, Степан Івахів та Сергій Мартиняк) перед голосуванням висловила свою позицію: нинішній Уряд має взяти на себе відповідальність за зрив підписання угоди про асоціацію з ЄС та насилля проти мирних мітингувальників і піти у відставку. Проте участі у голосуванні позафракціники не взяли. Чому?

Це вони пояснили у спільній заяві, яка надійшла на електронну скриньку ВолиньPost.

У повідомленні йдеться:

«Нажаль, ані опозиція, ані влада не дослухались до групи позафракційних народних депутатів, які ще перед голосуванням висловили свою позицію, що нинішній Уряд має взяти на себе відповідальність за зрив підписання угоди про асоціацію з ЄС та насилля проти мирних мітингувальників і піти у відставку.

Але щоб відставка була легітимною, треба дотриматися норм Конституції і певного плану дій!

Справа в тім, що за нормами Конституції, для того, щоб змінити Уряд, потрібно, щоб після відставки старого Уряду Президент України невідкладно вніс до Верховної Ради склад нового Уряду. Доки він цього не зробить - Азаров з рештою міністрів, навіть якщо б їх і відправили у відставку - спокійно залишаються при владі.

Позафракційні народні депутати, в тому числі – Ігор Єремеєв, Степан Івахів, Сергій Мартиняк закликали Верховну Раду до чітких кроків:

1. Для формуванню нового складу Уряду всі політичні фракції разом з позафракційними депутатами та керівництвом ВР мають сісти за стіл переговорів за участю Президента, громадських активістів, уповноважених міжнародних спостерігачів для консультацій щодо формування нового складу Уряду.

2. Після погодження нового складу Уряду та отримання гарантій від Президента, що саме цей склад буде винесено у Раду, треба ставити на голосування в Парламенті питання про недовіру старому Уряду та невідкладно затверджувати новий.

3. За пропозиціями Президента і Верховної Ради, сформувати делегації для відновлення переговорів з ЄС.

4. Поставити перед ЄС питання про введення безвізового режиму для громадян України з 1 січня 2014 року.

5. До 30 грудня 2013 року виконати усі необхідні умови для підписання угоди України з ЄС та для введення безвізового режиму.

Якби цього плану дій позафракційних депутатів Верховна Рада дотрималась, то вже до кінця тижня в Україні запрацював би новий Уряд, а наша країна впевнено б пішла європейським шляхом.

Але, на превеликий жаль, позафракційних у вирі політичних емоцій і популізму знову не дослухалась ані провладна більшість, ані опозиція. Перші не бажають втрачати ані краплини влади, а другі – дуже хочуть цю владу отримати.

Саме тому позафракційні прийняли складне, але виважене рішення - не брати участі у цьому голосуванні, яке по свої суті було лише замилюванням очей для народу, який стоїть на Майданах і не призвело б до фактичної зміни влади в державі.

Поквапившись із голосуванням, Верховна рада сьогодні лишила єдину можливість для зміни Уряду – через указ Президента. Саме тому позафракційні депутати особисто закликали Президента підписати цей указ та розпустити Уряд, а також звернулись до опозиції із закликом сісти за стіл переговорів та сформувати новий склад Уряду.

Для цього відразу у той же день, 3 грудня 2013 року у Верховній Раді волинські позафракційні народні депутати зареєстрували відповідний проект Постанови, повний текст (нижче).

Всі волинські позафракційні депутати наполегливо закликають до розумного плану дій, який призведе до реальної зміни складу Уряду та повернення України на шлях до Європи».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Волинські нардепи пояснили, чому не голосували за відставку уряду. ДОКУМЕНТ
03 грудень, 2013, 18:39
У Луцьку бус збив дівчину
03 грудень, 2013, 18:33