Як поїсти і нікого не з’їсти. Смачного Луцька!

Як поїсти і нікого не з’їсти. Смачного Луцька!
Якось я вже писав про тісноту світу, в якому живемо. Справді, кого сьогодні в Україні здивуєш елементами, а то й цілими пластами культур близького сходу, степів і лісів Росії? Чи й навіть далеких Японії, Індії?..

Тож, коли місяць тому у Facebook з’явились повідомлення, що у Луцьку до відкриття готують вегетаріанське кафе, обов’язково вирішив піти.

Пізніше з’ясувалося, що кухня у кафе має бути не просто вегетаріанською, а індійською. Що тільки підігріло інтерес.

Кафе «Намасте» запрацювало, й погостювати там довелося всього лише через три дні після відкриття.

«Намасте» (з мови хінді – «уклін тобі»: традиційне індійське привітання) розмістилося на вулиці Лесі Українки, 57. Колись тут було кафе «Ортеол».

* * *

Перед візитом проінвентаризував власні стереотипи і асоціації про Індію і вегетаріанство:

- Індійські фільми. Зараз не дивлюся, але люблю згадувати, як дивився в дитинстві.
- Кіплінг. Мауглі. Рікі-Тікі-Таві.
- Ненасильницька боротьба Махатми Ганді.
- «Капітан Немо».
- Касти, хвороби, антисанітарія.
- Йога, кришнаїти.
- Гоа.

У мене все. А у вас?

Тепер про вегетаріанство:

- Серед моїх знайомих є хороші люди-вегетаріанці.
- Вегетаріанці худі, а, отже, стрункі.
- Гітлер і Толстой були вегетаріанцями.

Все. Ех, взагалі малувато…

Що ж, гостини у «Намасте» мусили б розширювати світогляд, принаймні кулінарний.

* * *

Вулиця Лесі Українки неподалік центру – кращого місця для кафе в Луцьку годі і придумати. Логістика ідеальна: пішохідна вулиця, центр, туристичні потоки.



Але водночас це - й виклик для кафе! Розслабишся, почнеш «халтурити» – і рано чи пізно поплатишся. Доведено.

Заходимо. Як виявилося, від попереднього приміщення залишилось лише ліве крило: праве відгородили стіною, на якій неподалік від входу - папірець з написом (див. фото).



Інтригує, створює дружню атмосферу, запрошує до контакту. Вдалий хід. Аби цей папірець тут надовго не затримався: ефект зникне.

Ліворуч від входу – полиці з книгами про ведичну кухню і усміхнена дівчина-адміністратор. Дуже привітна і мила. (Я прийшов в кафе раніше, ніж мій колега, і стояв біля стійки 2-3 хвилини. За цей час і адміністратор, і двоє офіціантів цікавилися, чи можуть чимось допомогти).



Прямо – двері в туалет, сходи в підвальне приміщення, ліворуч - підйом на кілька сходинок і прохід до двох зал, у кожному з яких - по 6-7 столиків.



Дизайн після «Ортеола» серйозних змін не зазнав. Втім, його трошки адаптували під мотиви Сходу: дивани, подушки, добродушні картини на стінах, спокійні кольори. Місцями – картини з індійського епосу та міфології. Якось так могло б виглядати бомбейське кафе часів англійської колонізації, де власник - британець, але бізнесом керує індус.

На столах гостей уже чекає меню: три окремі аркуші звичайного «офісного» паперу рожевого або жовтого кольорів. Називається чомусь «Спец-меню».



У ньому – напої, десерти, солодощі. Без інших страв (певно, тому й «спец»). Вивчаємо детальніше.

Напої: кава з ячменю та цикорію з молоком – 4 грн, напій імбирно-лимоний на вибір – 5 грн, чайна массала з молоком та цукром – 8 грн, чай трав’яний – 6 грн, лассі – 12 грн, сік «Джафа» - 8 грн, сік фреш (яблуко-морква, гранат-апельсин) – 15/18 грн.

Десерти: смузі «Гаура» - 16 грн, халва апельсинова – 12 грн, фруктовий салат «Баладев» - 16 грн.

Солодощі: кокосові з цукатом – 5 грн, асорті в кунжуті – 6 грн, вівсяні з цедрою апельсина – 5 грн, цукерка «сироїжка» – 8 грн, ладду – 5 грн, бурфі на вибір (з керобом/з курагою, родзинками) – 9 грн, яблучний пиріг «Радхіка» - 8 грн.

Трохи більше інформації (хоча й без конкретики і цін) знаходимо на рекламних папірцях, що тут же, на столиках. Пишуть про гарячі комплексні обіди, вегетаріанську піцу, бездріжджову випічку. Згадують і про трав’яні чаї, молочні напої, екзотичні солодощі, «а також торти на замовлення з натуральних продуктів на вершковому маслі». Ще й обіцяють: «їжа та напої на винос».

* * *

Підійшла офіціант. Одяг – у традиційних для кришнаїтів помаранчевих кольорах. (До речі, одна з офіціанток взагалі вбрана, як справжня героїня індійського кіно: у синьо-блакитне сарі).

Нам відразу запропонували десерт (?). Трошки сконфузившись і не побачивши на столах інформації про основні страви, невпевнено питаю: а є щось на обід? Пропонують комплексні обіди: куліш, рис з котлетою, напій. (Котлета??? Заспокоюють: вівсяна).

Мусили вибрати комплексний обід – несолодкої альтернативи йому все одно не було. При цьому про ціну не згадали ні ми, ні офіціант.

Аби створити собі повніше враження, попросили ще декілька тістечок.

Солодкі тістечка відразу й принесли (!). А заодно узвар в чашках (спочатку ми подумали, що це чай і тихенько дивувалися: чому не гарячий?) За декілька хвилин принесли куліш і основну страву.



* * *

По ходу справи ділюся теорією. Отож, виявляється, кафе не просто вегетаріанське, а лакто-вегетаріанське. Лакто-вегетаріанці вживають молоко і молочні продукти: сир, кефір, сметану тощо.

Ще правильніше буде сказати, що у «Намасте» - ведична кухня. Її прихильники кажуть: ця кухня базується на стравах з інгредієнтами, що благотворно впливають на загальний стан здоров'я людини, тобто не тільки на її фізичне тіло, а й ментальне і духовне.

Якщо ж просто і зрозуміло: це один з різновидів традиційної індійської кухні з широким використанням рослинних продуктів і спецій.

Останнім часом вегетаріанство стає модним явищем. А є попит – рано чи пізно мусить з’явитися і пропозиція.

Чому люди стають вегетаріанцями? Причини різні: релігійні, етичні (шкода тварин), гігієнічно-оздоровчі (алергія, дієта тощо), соціальні, культурно-соціальні (як данина моді).

У «Намасте», судячи з побаченого, адміністрація належить до сповідників кришнаїзму – однієї з течій індуїзму.

Схожі заклади є в багатьох містах Європи. Через доступність цін та екзотику їжі їх полюбляють студенти.

* * *

Тим часом починаємо трапезу. Куліш схожий до традиційного козацького, але без сала, пісний. Спочатку смакує як дієтична юшка в лікарні. Розпробувавши, розумієш плюси: легкий, але поживний куліш(ок). Сподобалося.

Куліш
Куліш


Основна страва виглядала апетитно: вівсяна котлета, овочеве рагу, рис з арахісом і спеціями, картопля. Але все це прикрасили сметаною і кетчупом, і страва стала виглядати, як обід у холостяка – все, що є в холодильнику, скинули на одну тарілку.



Котлета смачна, трошки сухувата, але це підсилює смак. Рис із арахісом і приправами дійсно смачний, розсипається (от би рибки до нього!) А от щодо картоплі в карі з сиром панір (свіжий домашній сир, подібний до адигейського, трошки підсмажений попередньо), то скажу, що тільки заради такого сиру можна це все спробувати.

Два шматочки бездріжджового хліба – поживного, корисного, але трохи зажорсткого, схожого на сухар.

Овочеве рагу (сабжи) теж смачне, але для мене це вже був перебір: забагато овочів на одній тарілці (картопля, овочеве рагу, салат з морквою і курагою…). Від буяння смаків я відчув себе, ніби в магазині з парфумами: перебір.

Треба звикнути. Однозначно – це інші, неєвропейські смаки. Справжня екзотика.

* * *

Доїли майже все, я, правда, лишив трохи картоплі (якось смішно у такому екзотичному місці їсти картоплю: її я й вдома поїм).

Оглядаюсь навколо. Зайняті майже всі столики. Обідня пора, людей, як для нового закладу, багато. Обслуговують вправно і швидко. Якщо є потреба, в подачі їжі приймають участь дві офіціантки.

Йду оглянути зал в підвальному приміщенні. Колись тут був затишний винний погріб. Що ж змінилось?

Ну, тут вже справжній сучасний орієнт. Білі, розмальовані індійським рослинним орнаментом стіни і стеля, малюнки зі слонами.




На одній зі стін – картина луцького художника Віктора Дембицького. В куточку апетитно і самозаглиблено щось їсть чоловік в фартуху (напевно, кухар). Цей зал затишний і, як виявилось, ще офіційно не відкритий. Вважай, шановний читачу, споглядаєш ексклюзивні фото ;-)

* * *

Трапеза підійшла до десертів. Ми взяли кокосові і вівсяні кульки, ладу і ще щось незрозуміле. Кокосова кулька нагадала «Рафаелло» - щоправда без мигдалю, але ситніше. Найбільш смакувало ладу – солодощі з нутової муки.



Але до східних солодощів треба теж звикнути: вони солодші від звичних нам. Через цю надмірно концентровану солодкість їх потрібно чимось запивати.

Колега від десерту відмовився, і я вирішив пригостити тістечками колег по роботі. Мені для цього принесли зручний паперовий пакет.



* * *

Просимо рахунок (нагадаю: задля інтриги ціни ми на початку не з’ясовували). Виявилося, комплексний обід коштує 35 грн. Добра ціна. Солодощі – від 5 до 6 грн. Ціна – вища середньої. За все ми заплатили 91 грн.

Мені і моєму колезі сподобалося. Мила і затишна атмосфера. Східна фонова музика, нічого не відволікає. І нікого не з’їли.

До речі, вже потім я випадково виявив, що навіть сидів я у «Намасте» правильно: обличчям на схід. Це, за правилами ведичного харчування, сприяє збереженню енергії. (Колезі, який сидів обличчям на захід, про це не скажу).

* * *

Такий заклад має право на існування, навіть у своїй індуїстській формі. Ніяких тобі алкоголю, кави, традиційного чаю. Час покаже, клієнти оцінять.

До речі, я хотів підловити адміністрацію і спитав: «Чи вегетаріанське мило в туалеті?» «Так, безумовно» - відповіла, усміхаючись, дівчина за стійкою.

Отож, для луцьких вегетаріанців з’явилось затишне місце. Намасте! (традиційно, по-індуськи, вклоняюсь читачам).

Смачного Луцька!

Петро ВЕРЗУН

P.S. Люблю творчість Кіплінга. Ну, знаєте: «місія білої людини і таке-сяке». Й часто повторюю його вислів: «Схід є схід, а захід є захід. І ніколи їм не зійтись».
Відтепер маю право продовжити: але ж сходяться! За обіднім столом…

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 76
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Пісний куліш, вівсяна котлета...Який жах. Це просто збочення, як і власне таке явище як вегетаріанство та і вся індуїстсько-крішнаїстська культура. Причому збочення психічне. Я вже не кажу про те, що нам це все чуже і дике. Ніколи туди не піду, і нікому не раджу. Ще від трави ніхто сильний і здоровий не став. Тьху!!!
Відповісти
і шашлик із агурцов!
Відповісти
В нашому місті аж "кишить" пивнушками, гриль-барами і фаст-фудами. Чому така реакція на єдине вегетеріанське кафе? Люди мають право вільно обирати, що ім їсти, як жити і т.д. Не подобається - не ходіть! Їжте свої продукти розпаду, які ще вчора бігали (це ж так "корисно").
Відповісти
Просто Ви навіть не спробували пошукати таких людей хоча б у гуглі і дізнатись, чому ж все таки люди стають вегетаріанцями і як виявляється живуть навіть довше і "краще" ніж мясоїди. Їсти чужу плоть набагато більше збочення, аніж вживати здорову і корисну їжу, а "чуже і дике", бо не наше буває тількі в людей з кругозором не товстішим чим кінчик олівця...
Відповісти
А якже ж горілоонька? Пивце?

Ви ж любитель "на коня"...
Відповісти
Це не для "цих" генделик?
Відповісти
А як щодо главного?
Ну мо' саке яке рисове чи хоть наша буряківочка натуральна? Хай не в меню а по просьбі клієнтів "для своіх"?
Відповісти
Заклад, аналогів поки якого в луцьку не згадаю. Сподобалось все окрім затримки в обслуговуванні, але думаю це тимчасове. Ціна - якість. чудовий варіант для посиділок, обнімалок, і зігрівалок. Думаю таких цін у Луцьку вже давно немає, а тут прямісінбко в центрі міста. Рекомендую. Перевірено.
Відповісти
"Туристичні потоки" – це да!
Тільки "шлюзи" не забудьте відкрити.
Не "ровен час" затопить!
Відповісти
не вегетеріанець, але сподобалось, смачно і по новому :)
Відповісти
Не все ж життя одне мясо жувати. Шлунок хоча б раз на рік розвантажити від того мяса можна.
Відповісти
І правильно! Зараз піст. яке м'ясо?
Відповісти
"...Якось так могло б виглядати бомбейське кафе часів англійської колонізації, де власник - британець, але бізнесом керує індус..."

я завіс над цією метафорою, чесно, звідки такі пізнання з минулих життів? З яких книг? фільмів? Снів?
Відповісти
до речі, я теж звернула увагу на цю дуже змістовну, інформативну і гарно "закручену" фразу!
Відповісти
Раз два зайти можна - жувати траву і солому регулярно, нєнєнє, я пас
Відповісти
Так і мої друзі починали, - "раз два" і 20 років як вегетеріанці) А якщо таке буде ширитись то і нам "соломи" не вистачить)))
Відповісти
всякое новое имеет место быть в нашем маллюююююсеньком городишке! еще не была, но спасибо ребятам за свежую идею посреди однообразных пиццерий и прожаренных пивнух! думаю, девушкам постные меню сойдут по вкусу!!! еще бы в нашем Луцке разбогатиться на настоящий японский ресторанчик"! а то все суши рубят кому не лень, а настоящей культуры их поедания у нас увы....
Відповісти
Добре сказано ))
Відповісти
кава з ячменю та цикорію - це не кава, а пародія.
Але все це прикрасили сметаною і кетчупом - КЕТЧУПОМ?! і це здорове харчування?
Два шматочки бездріжджового хліба - хліб без дрожжів не може називатись ХЛІБОМ.
хто розуміється, або хоч раз щось випікав - підтвердить.
Відповісти
хліб на заквасці почали випікати значно раніше, ніж з'явилися дріжджі. Виготовити таку закваску абсолютно реально навіть у домашніх умовах. Просто вимагає терпіння, часу і дисциплінованості (підживити, перевірити температуру тощо). Стверджую це тому, що займалася цим і хліб випікала - виходить просто чудовий, ароматний! Не знаю який саме хліб споживав автор, може й не на заквасці. А може просто черствий))
Відповісти
Закваска відмінна від дрожжів тим, що це суміш молочнокислих бактерій та дрожжів, а пекарські дрожжі є фактично одноклітинними грибами.
Суть їх дії однакова, різниця у кінцевому результаті помітна, закваска дає більш пористу структуру мякини.
Не використовувати такі складники чи їх аналоги - це те саме, що жарити муку з водою на пательні.
Про те, користь такого продукту сумнівна.
П.С. в тісто практикують додавати молочні продукти, виходить смачно і чекати закваску 10 днів не треба, а результат майже такий самий.
Відповісти
Ви не праві. Саме такий хліб на заквасці з житньої муки - КОРИСНИЙ для шлунку! Це той варіант, коли у людини підвищена кислотність і звичайний хліб їсти не можна!
Крім цього, сухий хліб - це певно галети.
Відповісти
Ті дріжджі бетон підіймають. Як побачив- більше не їм
Відповісти
Петре, як завжди цікаво написано, відвідаю напевно кафе найблищим часом)) тільки в статті - "... халва апельсинова – 12 грн", можливо халава?
Відповісти
Дякую автору за привід поговорити на цю тему. Дуже хотіла б знати його думку та думки лучан з приводу відкриття цього кафе. Не можу заспокоїтися від споглядання того, як зникають чудові куточки та заклади нашого міста, які могли б стати його окрасою та своєрідною принадою. Таке враження, що здеградований плебс за щось мститься своєму місту та нищить його з настирною впертістю. Болить за знищені сквери та зелені зони. Болить за неоковирну архітектуру новобудов, яка руйнує історичне та культурне середовище... болить... але зараз не про це. Мені доводилося побувати у багатьох ресторанах, ресторанчиках, кафе нашого міста, бо у моєму колі друзів ми домовилися святкувати якісь події нашого життя у різних закладах - так, бо цікаво було змінювати обстановку, мати уяву про смак страв і якість обслуговування, просто відчувати нові враження. Тому завжди було цікаво читати статті П.Верзуна, аби співставити його враження зі своїми. Ціково, що вони дуже часто співпадали. Тому можу з впевненістю сказати, що справді гарних закладів не так вже багато. Ресторан "Ортеол" належав до кращих закладів. Я зараз говорю не про кухню і маркетингову політику. Це окрема тема розмови, бо мабуть якісь промахи у цьому питанні і призвели до того, що ресторан припинив своє існування. Я зараз про те, що саме приміщення, його дизайн - це був прояв вишуканого смаку і стилю, який відносив нас до часів початку ХХ ст. Саме тут складалося відчуття причетності Луцька до європейської ресторанної культури, бо вже до огиди обридли усілякого роду корчми, куріні,гостинні двори та ін. з тинами,соняшниками,глечиками, ночвами і граблямиі т.д. Ресторан був створений у стилі модерн і цьому стилю відповідало усе, аж до найменших дрібниць від інтер'єру до фасаду. Неймовірно шкода, що це все безжально знищено.Ресторан припинив свою діяльність, але ж у цьому чудовому приміщенні, не руйнуючи нічого, можна було облаштувати сімейний ресторанчик або гарну кав'ярню на кшталт численних львівських кав'ярень типу "віденська кава" чи "віденський штрудель" та мало ще якихось ідей міг би навіяти такий розкішний інтер'єр... та ба якийсь невіглас безжальною рукою нищить все! Тепер фасад будівлі, колись прикрашений дерев'яними пілястрами та капітелями, змінивши вишукані вивіски "кондитерський дім" та "винний погребок" щириться до нас кічевою вивіскою у зелений листочок з незрозумілою назвою "Намасте" та гавкає червоним "Алло". З-за модернової рами, замість звичної фіранки, визирає з непропорційно великого рекламного плакату якесь витрішкувате дівча з телефоном - КРАСА! А де міська архітектура? Головний художник? Коли я зайшла у новітню харчевню, то вжахнулася від понівеченої архітектури. Убогість - ось єдине визначення цьому. Що оздоблення, що кухня... а запитань до дівчат-полішок у індійських сарі так і взагалі не злічити. Де ви такі взялися? Чи є у вас мама-тато? Чи не у православному храмі вас хрестили? і т.д. До вашого вибору не вживати м'яса цей вивих свідомості не має ніякого стосунку. Можна мати певні харчові обмеження та не зневажати віру своїх пращурів...Одне тішить - все неприродне нежиттєздатне. Швидкий крах цього закладу передбачуваний! Залишиться лиш жаль за знищеним. Як є жаль за знищеним кафе "Квартал" із унікальними розписами талановитого волинського художника Олександра Дишка. Багаторівневий інтер'єр цього кафе разом із чудовими розписами створювали дивне відчуття одночасного перебування і в інтер'єрі і на знайомих впізнаваних вуличках рідного міста. Цей заклад міг претендувати на найунікалніший, найоригінальніший інтер'єр - справжній твір мистецтва. Подібних в Україні нема! Та знову хтось обмежений розумово та не обмежений у коштах знищив усе безжально наваявши чергову безлику піцерію "Solo" з убогим мальовидлом на стінах типу "італьяно" Хочеться сказати: ДУРЕНЬ! ти навіть не усвідомив, що ти придбав разом із приміщенням, бо цінність розпису Дишка, без сумніву, перевищувала у кількасот тисяч вартість самого приміщення. Згодом міг би продавати з аукціону кавалки розписаної штукатурки за губі гроші... Не знаю як пережив усе це художник? А лучанам мої щирі співчуття у зв'язку із такою втратою! Тепер хвилююся за долю ще одного стильного ресторанчика - "Бравий Швейек", якщо раптом його власник вирішить з ним розпрощатися... Вибачте за багатослівність - НАБОЛІЛО. .. Хотіла б почути думку інших
Відповісти
Швейк спаскудився.
Замовте пивну тарілку за 90 грн. і все зрозумієте)
Нам, наприклад, здалось замало, як для такої ціни, а найголовніше - найдешевша ковбаска куплена невідомо де! Одне сало, хрящі, смаку не має...
Економлять, хочуть білше заробити, але тимчасовий заробіток призводить до втрати клієнта.
Нас 5 чоловік після цього точно втрачено)
Відповісти
Стовідсотково з Вами згідна, але зараз йдеться більше про приміщення. Може варто змінити персонал, маркетингову політику і т. д. а не нищити сам заклад. Це як у старому анекдоті про публічний дім, де потрібно міняти дівок, а не ліжка...
Відповісти
Все правильно описали.
Відповісти
Тобі треба чоловіка, щоб "кохав" регулярніше, і не буде дурне лізти в голівку...
Відповісти
просто луцькі вегетаріанці поділилися з людьми тим що мають цінного. як і всі нормальні люди. а як мені шось не подобається то я йду туда де подобається. чи може Ви все досконало робите в своєму житті, пані Юля?
Відповісти
Доброго вечора, Юліє. Прочитавши ваші міркування, щодо чудових розписів і архітектури закладів нашого міста, за якою Ви так сумуєте, можу відповісти.
Такий заклад як Ортеол, з прекрасним місцезнаходженням і натяком на кав'ярню Європейського рівня, по-перше міг би трішечки знизити ціни (кава з молоком у центрі Варшави коштує значно дешевше). По-друге особисто мені декілька разів приносили зіпсовані тістечка і торти. Моє прохання їх замінити не було задоволене, офіціантка з почервонілим обличчям всіляко намагалася мене переконати в свіжості продуктів. Я думаю всі здогадались, що мені довелось за все заплатити. Від своїх друзів та знайомих теж не раз чула негативні відгуки щодо цього закладу. Хоча сама ніколи більше його не відвідувала.
На рахунок "Кварталу" так це взагалі окрема тема. Погоджусь, що на початку свого існування цей заклад мав всі шанси на процвітання і хороших гостей. Але... Розбиті чашки з яких тік чай, та салати з "запахом" ще й ціни не обгрунтовано високі і вирішили долю "Кварталу". На прохання замінити чашку на цілу чи салат на свіжий, офіціанти відповідали, що всі претензії до директора. Це він їм привозить такі чашки та продукти...
Якби ці заклади і далі підтримували початковий рівень обслуговування та якості продуктів, то я думаю, що ми і на далі могли би милуватися архітектурою та розписами талановитого Олександра Дишка!
Ось тому і досі великою та багаторічною популярністю користуються заклади Бровіна. Там, і обслуговування на найвищому рівні, і смачно. Ще приємно здивував заклад "Базилік". Завжди усміхнена та доброзичлива адміністратор Аня допоможе у будь-якому питанні. Страви смачні та головне свіжі, а більш ніж приємно дивують ціни. Побільше б таких рестораторів. Успіхів Вам та процвітання!!!!!
Відповісти
Якщо бути точним, то віра наших пращурів це Язичництво, а християнство нав'язане нам Володимиром...
Відповісти
100% Я подорожувала у Європі і бувала у ресторанах, інтер'єр яких, зберігається і реставрується протягом багатьох років. Це - традиція. А ресторанний бізнес - це часто сімейний бізнес, який передається з покоління до покоління. Це теж традиція і предмет гордості!
Відповісти
а в нас порш каен - предмет гордості.
бізнес має бути цивілізованим, тому якщо "Швейк" написав, що це пивний ресторан (!!!), то вони повинні як мінімум варити самі хоч 2 сорти пива!
а нести чуже з кегів, чи переливати з магазину принесених пляшок - це дурилово споживача.
в празі пивні ресторани, які себе поважають, подають ВИКЛЮЧНО СВОЄ ЗВАРЕНЕ ПИВО!
як виняток, майже у всіх закладах є і традиційне національне чеське пиво.
але, риба гніє з голови, значить така політика власника, тому "ні дівки, ні ліжка" тут не до чого)
Відповісти
А ще у таких ресторанах є якісь кулінарні смаколики, рецепти яких зберігаються у таємниці і передаються тільки у спадок. Наприклад торт "Захер" у Відні. Скуштувати його можна лише там і лише у певній кондитерській.
Відповісти
якшо кожен почне тут захер-нахер брати-посилати то рубрику закриют
Відповісти
З точки боку реклами та заманювання нових клієнтів, значно легше створити новий заклад, ніж реабілітовувати старий.

Якщо попередні власники зробили з закладу "гадюшник". То ніякою рекламою, зміною меню чи навіть карколомними знижками людей назад ти не повернеш, у них на завжди залишиться осад.

Так інтер'єр закладу ідеально підходить під місто, його традиції та історію.
Але навіщо він, якщо люди іти туди не хочуть?
Відповісти
Заспокойся, тезко! Кафе чи ресторан такого щтибу є в кожному місті! Інша справа - що нас просто обманули. Замість здорового харчування - релігійне спрямування.
"Луцька мама" казала, що активно допомагала їм відкрити кафе. Хто там таких спрямований?
Відповісти
Мені в Ортеолі більше подобалося
Відповісти
Відвідала нещодавно це кафе і мушу сказати, що мені не сподобалося. Чи то ментальність українська збунтувалася, чи просто було НЕ СМАЧНО. І справа тут зовсім не у відсутності м'яса. Усім добре відомо, як українська господиня вміє зготувати з г... цукерочку. Бо вона вкладає туди ДУШУ. А там були лише викрутаси) Моя думка: концепція має підлаштовуватися під нашого брата. Здорове харчування? - респект! Але Індія - то так далеко! Чому б не відкрити заклад, де подають ПІСНУ їжу, таку яку практикуючі християни споживають протягом чотирьох постів і щосереди/п'ятниці. Рецептів - просто безодня! І якось більш по-нашому)) Не подумайте тільки, шо я матушка) грішниця послєдня, навіть у Різдвяний піст не пощу)
Відповісти
Зустрічна пропозиція назвати це кафе "ВолиньПіст")))
Відповісти
Сміх... сміх...сміх... З яких пір куліш - індійська страва? Чи ведична? Чи де в Індії подають вівсяні котлети? І хто сказав, що вам подали кетчуп? Це був не кетчуп, а томатний соус - чатні. Авторе,ви хоч знаєте, що таке індійське сарі? Нікого з дівчат у цьому кафе в сарі небачив, хоч заходжу туди майже щодня. Якщо звичайна туніка з довгою спідницею - це сарі,тоді приблизно одна п'ята українських жінок літом вдягнені саме у індійське вбрання.
Відповісти
і дівчатка там зовсім не полішки. принаймі дві з них вже більше 10 років кришнаїдки
Відповісти
Вроді автор і гарно написав,але кращої антиреклами не придумаєш.Куліш,кетчуп,халва-фейспалм.
А окремі коменти до статті взагалі шедевр.Примудрились вже до кафе віру пращурів приплести.Та ви ж не кажіть за всіх предків.Якщо ваші предки хляли пиво й горілку,то мені вас шкода.Мої були християнами і козаками,не пили нічого крепше квасу та не їли скоромного(тобто мяса) більше 200 днів у рік(саме стільки пісних днів).
Да,забули ще написати,що кришнаїти їдять дітей.
А споживання суші та піци,при чому і те і те з пивом,то наша традиційна культура.
Бугагашенькі)))).
Відповісти
Дівчатка,спитайте в гугля про відомих вегетаріанців і ви приємно здивуєтесь.
А хлопцям рекомендую набрати в гуглі dalip rana,який теж вегетаріанець-подивіться фото і заздріть.
Відповісти
чому заздрити????????
Відповісти
Нарешті у Луцьку тепер по справжньому є вибір. Бо по СУТІ всі заклади які були до цього - одноманітні (алкоголь, мясо).
Однм словом кафе для свідомих людей які не живуть по системі і мають ширший кругозор і раціон харчування.
Відповісти
Приїду до Луцька, обов'язково схожу
Відповісти
Смачний ситний обід. Неординарні незабутні солодощі, божественний сирний самос!!!
Немає дурного запаху алкоголю, табака та цінителів мертвої плоті. Приємно проводити час в такому закладі.
Відповісти
Ще один "травоядний"
Було сказано вище, вегетеріанство - перш за все - вава в голові.
Людина всеїдна тварина, крапка
Відповісти
Шановный(на) "Божественна цибуля" то ви себе твариною вважаєте) тоді все з вами ясно. Тварині тяжко щось пояснювати)))
Відповісти
п\с. їжте собак, котів, зрештою що там їжте вже і дітей, як це практикують підпільно у Китаї)
Відповісти
Прочитай нижче і ти прозрієш, шановний овощ чи гриб.

Біологічна класифікація людини (вид Людина розумна)
Домен — Ядерні (Eukaryota)
Царство — Тварини (Metazoa)
Тип — Хордові (Chordata)
Підтип — Черепні (Craniata)
Надклас — Щелепні (Gnathostomata)
Клас — Ссавці (Mammalia)
Підклас — Плацентарні, або вищі звірі (Eutheria)
Ряд — Примати (Primates)
Родина — Гомініди (Hominidae)
Рід — Людина (Homo)
Вид — Людина розумна (Homo sapiens)
Відповісти
Дуже зрадів почувши про відкриття такого закладу. Відвідав у перший день роботи, все сподобалось. Організатори просто молодці!!! Всім рекомендую.
Відповісти
Кафе просто чудове! Атмосфера дуже приємна, персонал привітний, їжа смачна і справді якісна, ну і ціни звичайно приємно вражають))! Коли приходиш в кафе то просто забуваєш про час, я б там годинами сиділа))
Я дуже рада, що стало з'являтись більше таких закладів, де не має алкоголю і.т.д. Організатори великі молодці!!!
Таке кафе це однозначно великий плюс для міста, тому що там кожен знайде страву на свій смак,(не весь же час м'ясо жувати і пиво пити), і серце кожного відвідувача буде зігріте привітними посмішками і стараннями людей, які там працюють)))!!!
Дуже дякую "Намасте", що ви такі є!!)))
Рекомендую всім відвідати!!!))))
Відповісти
P.S.
В одно окно смотрели двое.
Один увидел дождь и грязь.
Другой — листвы зелёной вязь,
Весну и небо голубое.
В одно окно смотрели двое.

Расул Гамзатов.
Думаю,моя думка зрозуміла..)
Відповісти
Вчора були з подругою. затишно, привітно усміхниний персонал, смачно. Сподобалось:)
Ще піду однозначно!!!
Прикро, що наші люди тільки й вміють, що критикувати та своє "фе" висловлювати, може час позитивнішими і добрішими стати?
Відповісти
А все таки шкода, що Ортеола вже нема(((
Відповісти
Вітаю з прогресом земляки! Древня культура відновлюється. Буду у Луцьку - з радістю завітаю. Хай Вам щастить! ХАЙ НОВИЙ РІК ДЛЯ УСІХ БУДЕ ДІЙСНО НОВИЙ! ЛЮДЕЙ ЛЮБІТЬ, А РЕЧАМИ КОРИСТУЙТЕСЬ - НІКОЛИ НЕ МІНЯЙТЕ МІСЦЯМИ!
Відповісти
Це було кафе з душою)))
Відповісти
До речі, у всіх пристойних закладах (до яких відносився і Ортеол) є вибір вегетаріанських страв. Плюс, чи є смажені страви дійсно здоровими?
Відповісти
Треба мамі сказати - нехай відвідає кафе. Вона вже років з 20 готує ведичні страви вдома. Колись була у Львові в їхньому храмі на святі, там вчилася готувати в одного гуру. Це допомогло вижити нам усім у 90-ті роки.
Не знаю, може б тому кафе не вистачає якоїсь родзинки? Мама так смачно готує...Вона б показала там майстер-клас!
Відповісти
Нещодавно були з чоловіком у цьому "чудовому" закладі 20 хв.чекали офіціанта.Замовила Лассі(мол.кокт.)мені відмовили сказавши що немає вже...Замовила фруктовий салат відмовили "повар небуде готувати тому що вже пізно(20:30)"але Лассі все таки зробить я запуталась:-)
Відповісти
Заклад чудовий. Був вже декілька раз. Хороший персонал,особливо привітна адміністратор Вікторія :)На всі мої запитання відповідала радісно і охоче розповідала про кожну страву.Дуже подобаються овочеві самоси,ситні і поживні. Ціни на комплексні обіди дуже смішні, в центрі міста за 35 грн ніде так не наїшся!
Відповісти
Какое счастье,что в Луцке можно пообедать не трупами!
Відповісти
Цікава і дуже влучна назва статті=).
Радує, що нарешті в нашому місті відкрився заклад, який нагодує вегетеріанців і просто тих, кому не байдуже, що він споживає)
Відповісти
Як і очікувалося, в коментарях засилля вегетаріанців, які з радістю нахвалюють свою траву і розповідають про тих, хто "їсть трупів". Чому ви не можете спокійно заткнутися і їсти свою травичку і горішки? Чому потрібно обов'язково показати всією натурою, що "я не такий, як всі, я їм "здорову" їжу, а ви їжте свої трупи, виродки". Кумедія. 90 відсотків вегетаріанців не були би вегетаріанцями, якби не мали можливості комусь про це розказати. Русичі їли м'ясо, козаки їли м'ясо, предки їли м'ясо, і я їстиму м'ясо. Ресторан може й цікавий, але я не кришнаїт, щоб мені там нав'язували свої індуїстські нахили. Щасливо.
Відповісти
Підтримую, чомусь ми м'яслїди не кричимо їжте м'ясо і не виділяємо себе.

Вегатеріанство пішло з бідних країн де м'ясо з покон віків їли тільки багаті, тому треба було бідних чимось кормити.

А всі інді підхопили, бо це "тіпа" круто і "здорово". І ще у мене питання ви впевнені що траві так само не болить, як тварині яку ріжуть? :)
Відповісти
Прекрасно, що у Луцьку з"являється щось абсолютно нове. Обов"язково відвідаю і думаю не один раз...Молодці.
Відповісти
Цікава місцина! Варто відвідати, хоча би задля того, щоб зрозуміти твоє чи ні)
Відповісти
Були сьогодні з друзями. Класно. Хороша адміністратор Віка,завжди усміхнена і привітна. Решта персоналу нічим не гірша)) Багато розповідали нам про страви,про солодощі,видно що люди розуміються в кулінарії. Все сподобалось,ходим до цього закладу вже майже місяць і не розчарувались.
Відповісти
тут мала ймовірність попасти на пяну бикоту, оригінальне кафе, для творчих людей
Відповісти


Діа-Діа


Привіт, "Намасте"!
Дуже мені у вас подобається..кафе таке контрастне у порвнянні з усіма кафешками Луцька, аж мило-любо) Дуже мені до душі припала музика,яка у вас грає. Я б змогла десь скачати/стирити такий збірничок?:)
Відповісти
Кафе хороше)) Добре знаю більшість персоналу закладу)))
Але натрапив недавно на ситуацію дуже неприємну...
Завжди здавалось, що в цьому кафе працюють світлі свідомі люди, та коли я дізнався що на роздачі кухні підпрацьовує прибиральниця..то був м*яко кажучи здивований. Невже в цьому закладі все так погано з персоналом ? Модливо просто економлять на зарплатах ))))))))
Відповісти
Кафе супер! Мені подобається! :)
Відповісти
Вся похвала яка вище описана - брехня !!!
Завітавши в це "привітне" кафе я отримав массу негативних ємоцій.
Це ж вегетаріанське кафе? То якого дідька за стійкою стоїть пані адміністратор у хутряній желетці ???Власники, ви там що, сліпі??? Чи це кафе просто для зашибання бабла??? Ця панянка за стійокю, яка й говорити вічливо не вміє, не знає нічого про спеції, та й про певні страви теж толком нічого не відповіла. Офіціанти теж не знають меню, страви готуються довго. Якби витрачений час на очікування був оправданий, принесли салат в якому було багато олії, що я вважаю просто огидним, потім таку ж саму запіканку. Заклад здорової їжі? Ви знущаєтесь?? Більше ні ногою туди, караще вже в піцеріях харчуватись :(
Відповісти
Останні новини
Як поїсти і нікого не з’їсти. Смачного Луцька!
25 грудень, 2013, 15:20