На Волині росте унікальне дерево. ФОТО

На Волині росте унікальне дерево. ФОТО
В середу, 14 січня, керівництво Державного підприємства Ківерцівського лісового господарства ознайомило із столітньою сосною, яка дає якісне генетичне насіння для створення високопродуктивних лісових насаджень.

Незвичне дерево росте над дорогою, поблизу села Бодячів Ківерцівського району, в урочищі місцевого значення «Насадження сосни», - повідомила прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

На сьогодні вік сосни становить 110 років, а з її насіння було вирощено не один гектар високопродуктивних насіннєвих плантацій.

За свій немалий вік, дерево-ювіляр стало прабатьком тисячі дерев, котрі ростуть у лісових масивах не тільки Волинського краю, але й в інших регіонів України.

«Плюсові дерева за інтенсивністю росту перевищують середні показники свого насадження, характеризуються високою якістю стовбурів і добрим очищенням їх від сучків, стійкістю до шкідників, хвороб та мають добре розвинуту крону» - розповів виконувач обов'язків головного лісничого ДП «Ківерцівського лісового господарства» Андрій Ткачук.

Всього у Волинських лісах росте понад 184 сосни котрі дають генетично якісне насіння.

Шишки із цих дерев лісівники доставляють до шишкосушарки, які знаходяться в ДП «Ківерцівське ЛГ» та ДП «Старовижівське ЛГ».

Далі шишки проходять повний цикл термообробки.

Все заготовлене насіння хвойних порід дерев проходить апробацію по 1-2 класах якості. Певна частина висаджується в лісовому селекційно-насіннєвому центрі, а решта – закладається на зберігання в банк насіння.

За словами головного лісівника Волині Василя Мазурика, на потреби лісового господарства планується цього року заготовити 132 тони шишок, при тому вихід насіння очікується у кількості 1 500 кілограм.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"понад 184 сосни" - це 184,5?
Відповісти
ні це 184 !
Відповісти
Авотру респект за првду: "з її насіння було вирощено НЕ ОДИН гектар високопродуктивних насіннєвих плантацій". Точніше жодного гектару. Нажаль на сьогоднішний день на теренах нашої лісистої області існує не багато способів заготівлі шишок для насіння. 1. Взимку під час розробки лісосіки шишки збирають із зрізаних дерев (сумнівного генетичного походження); 2. Шишки збирають із півкущів, які насіялися без втручання людини на полях біля стіни лісу. Такі екземпляри сосною або деревом назвати тяжко. Про генетично-селекційно-партійну приналежність того що потім з цього виросте я б, на вашому місті, мовчав.
Відповісти
Аnd не правий і елементарно не обізнаний з тим, про що йдеться. У с. Гаразджа волинські лісівники мають високотехнологічне і найкраще в Україні господарство по вирощуванню саджанців. Там і є плантації насіннєвої сосни. Нові ліси засаджуються якісними саджанцями і вирощуються за сучасними технологіями. Тобто, якщо людина не знає, то не варто пизд...!
Відповісти
Є ще кілька альтернативних методів заготівлі насіння з плюсових дерев. 1. пан Мазурик вдіває камуфляжні штани, вилазить на плюсове дерево сосни (а це у Ківерцівських умовах не менше 26 метрів) зриває шишки і методично складає їх в кармани камуфляжних штанів. Сахнюк внизу страхує))
2. пан Сахнюк ведмежими руками хапає плюсове дерево сосни (яке по товщині перевищує середньостатистичний стовбур на 30%) і з криками "Хай живе Волинський ліс!!!" інтенсивними рухами струшує шишки. Лісники підставляють мішки. пан Мазурик контролює і курить.
Відповісти
Для журналістів, яким не байдуже своє ім"я і природа Волинського краю є пропозиція провести розслідування і для своїх читачів (і для мене елементарно необізнаного) висвітлити інформацію про те, який відсоток шишки від загальної кількості переробленої на шишкосушарках області в рік поступає із "найкращих у всесвіті плантацій" розсадника у с. Гаразджа.
Я 14 років працював на РІЗНИХ посадах підприємств Волиньлісу. З них 9 років садив ліс. Лісоруб, іди на №!й.
Відповісти
Звідки стільки злості? А ліс злості і підлості не любить...Тому й виплюнув. А може, товаришу "And" ви душевно хворі ? Коментарі покажуть.
Відповісти
по-перше, чого ВИ такий профі..боїтесь підписатися своїм імям у коменті це раз..друге, у вас звучить слово працювали..а яка причина того що Ви не працюєте тепер в лісництві ? й по-третє якщо болить так серце вам за природу волинського краю..будь-ласка несіть конкретні пропозиції..пишуть наукові тсатті..ведіть якусь діяльність..а не займайтесь популізмом та пустослівством...низько...з вашої сторони
Відповісти
Шкода, що після 14-ти років роботи тобі довелось піти []. І вже три роки судитися з лісівниками. Молодець! Підвищуй свою "кваліфікацію"!
Відповісти