Венеціанська комісія розкритикувала мовний закон «регіоналів»

Венеціанська комісія розкритикувала мовний закон «регіоналів»
На сайті Венеціанської комісії оприлюднено висновок щодо законопроекту «Про засади державної мовної політики» нардепів від ПР Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка, схвалений у суботу, 17 грудня.

Як зазначає Gazeta.ua, у висновку, зокрема, зазначається, що заяви про «захист мов» неодноразово використовувалися у всіх передвиборчих кампаніях, що лише призводило до зростання напруженості в українському суспільстві.

«Венеціанська комісія з'ясувала, що проект є незбалансованим, оскільки його положення непропорційно посилюють позиції російської мови, за відсутності відповідних заходів, які б підтверджували роль української мови як державної, а також належним чином не забезпечують захист інших регіональних мов і мов меншин», — йдеться у висновку комісії.

Окрім того, комісія звертає увагу на «деякі обмеження індивідуальної свободи у використанні мови у приватному та суспільному житті».

Зазначимо, що Венеціанська комісія розкритикувала законопроект «Про засади державної мовної політики», наголосивши на недостатньому захисті української мови як державної. Незважаючи на це, Ківалов заявив, ніби комісія схвалила його законопроект.

Нагадаємо, законопроект «Про основи державної мовної політики» було зареєстровано у парламенті 26 серпня. Він передбачає офіційне використання регіональних мов у роботі місцевих органів державної влади при проживанні не менше 10% носіїв мови на підконтрольних органу територіях.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Венеціанська комісія розкритикувала мовний закон «регіоналів»
20 грудень, 2011, 16:09
ОДА купила школі автобус
20 грудень, 2011, 15:49