В Україні закриють більш ніж половину вишів

В Україні закриють більш ніж половину вишів
В Україні більш ніж удвічі скоротиться кількість вищих навчальних закладів.

Такої реформи освітньої системи від влади вимагав МВФ в обмін на багатомільярдний кредит, тому необхідні норми внесли в закон про зміни до Держбюджету-2015, який був прийнятий минулого тижня, - пише видання "Сегодня".

Крім зменшення обсягів прийому студентів на умовах державного замовлення (бюджетні спеціальності), зменшиться і кількість вузів – з 802 до 317, тобто практично в 2,5 рази. Почати ліквідацію планують вже влітку, після завершення чергового навчального року. Таким чином, вже в цьому році Кабмін розраховує заощадити близько 312,3 млн грн.

У Міносвіти обіцяють: процес не буде болючим.

"317 – це фактично та кількість вищих навчальних закладів, яка у нас зараз і є. А ось коледжі та технікуми (за старими нормами – це освітні установи 1-2 рівня акредитації, які випускали молодших спеціалістів та бакалаврів, – ред.), за новим законом про вищу освіту, просто перестануть вважатися вузами", – пояснив глава МОН Сергій Квіт.

Вишами, за його словами, вважаються установи, що орієнтуються на наукову роботу, а не на ринок праці. Тому нова класифікація передбачає існування безпосередньо університетів і академій, а коледжі, які планують залишити в системі вищої освіти, можуть переакредитуватися і готувати бакалаврів.

Втім, деякі вузи ліцензій все-таки позбавлять, - не приховує Квіт. Критеріями для анулювання, за його словами, будуть різні фактори: невідповідність критеріям якості надання освіти, мала кількість студентів (наприклад, до 500 в коледжах і до 6 тис. – у вузах, – ред.) і т.д.

За попередніми підрахунками, таких вузів буде кілька десятків. Крім того, надалі здійснювати контроль над вузами, видачу ліцензій та акредитацію навчальних закладів, буде Нацагентство якості освіти: його створення зараз ведеться в рамках того ж закону про вищу освіту.

Робочі та навчальні місця за викладачами та студентами обіцяють зберегти.

"На 100% всім студентам і викладацькому складу будуть забезпечені місця в інших навчальних закладах", – запевнив глава департаменту вищої освіти МОН Юрій Коровайченко.

Крім того, в Міністерстві обіцяють: при переході в інший виш учень на контракті буде платити ту ж суму, що і в ліквідованому закладі, навіть якщо вона виявиться нижче суми контракту в новому навчальному закладі.

Втім, схема поки працює не ідеально: студенти ліквідованого торік Київського університету управління та підприємництва були переведені на аналогічні спеціальності в інші вузи столиці, але платити стали більше.

"З контрактниками уклали нові договори. Правда, сума стала більше, на 2,5 тис. грн: нам пояснили, що тут нібито не діють пільги. Ще при переводі довелося здати академрізницю – 3 предмети, оскільки програми збігалися не на 100%", – розповіла студентка Камілла К., яка переведена на третій курс Нацуніверситету харчових технологій.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Да уж... На армию деньги нужны. На пушечное мясо
Відповісти
Ні, гроші треба пустити на навчання дітей "злих і тупих партизанів". Бо самі партизани вже втрачені.
Відповісти