Водія, який насмерть збив представника ДУКу, засудили до п’яти років

Водія, який насмерть збив представника ДУКу, засудили до п’яти років
Луцький міськрайонний суд виніс вирок винуватцю смертельної ДТП, у якому загинув член Правого сектору.

У стінах міськрайонного суду Луцька відбулось слухання справи стосовно Віталія Соколовського. Нагадаємо, що обвинувачений зранку 24-го лютого насмерть збив представника Добровольчого українського корпусу (ДУКу) Правого Сектору 47-річного Юрія Федчука.

Того ранку, у активістів Правого Сектору, які їхали зі штабу організації, заглох автомобіль - ВАЗ 2109. Автівку припаркували на обочині проспекту Відродження біля Волинської обласної дитячої клінічної лікарні, увімкнули «аварійку». На підмогу прийшли колеги на червоному Mercedes Vito, який викликали активісти. Власне, до нього намагався причепити поламаного «жигулі» постраждалий. В цей час автомобіль Mercedes Benz на шаленій швидкості збив чоловіка, який саме намагався причепити буксирувальний трос.

За висновками наркологів, водій Mercedes Benz Віталій Соколовський під час ДТП був у стані алкогольного сп’яніння.

Це ж підтвердив і старший прокурор відділу прокуратури Волинської області Олександр Кравчук під час судового слухання, за його словами експертиза виявила у крові підсудного 0.9 проміле алкоголю.

«Таким чином, своїми необережними діями Віталій Соколовський вчинив кримінальне правопорушення передбачене частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження)», - сказав він.

За словами прокурора, до обставин, які пом’якшують покарання Соколовського, можна віднести щире каяття в заподіяному та сприяння розкриттю злочину. Натомість, його вину потяжчує те, що під час аварії він був п’яний.

Олександр Кравчук попросив стягнути з винуватця ДТП 220 тисяч гривень матеріальної та моральної шкоди на користь позивача - матері загиблого чоловіка Ніни Федчук. З них 200 тисяч гривень – моральна шкода, 20 тисяч гривень – витрати на поховання.

Потерпіла Ніна Федчук розповіла головуючому судді Аллі Борнос, що 200 тисяч гривень моральної шкоди – це ще замала сума.

«Я тепер залишилась одна, без сина і без підтримки. Мені треба, щоб вони хоча б відшкодували те, що я витратила на похорони, бо тепер нема за що жити», - сказала вона.

Жінка також не наполягала на суворому вироку обвинуваченому. Феміда з’ясувала, що буцімто винуватець не проти допомогти постраждалій матеріально, про те ще з часів аварії не намагався з нею зв’язатись і матеріально допомогти з похоронами сина.

Окрім цього, на відповідача надійшов цивільний позов від Ігоря Онищука – водія автівки Mercedes Vito, яка постраждала під час аварії. Позивач просив стягнути з Соколовського 127 тисяч гривень матеріальної шкоди за пошкоджений автомобіль.

Ігор Онищук розповів, що під час ДТП якраз сідав за кермо своєї машини.

«Там була секундна справа, якби я встиг сісти, то помер, як і Федчук. Я навіть не помітив, з якою швидкістю їхав обвинувачений. Я тільки взявся за кермо, як відчув удар. Прийшов до тями – я весь у склі, тоді і побачив, яка ситуація склалась», - сказав він.

Цивільний позивач також додав, що під час ДТП обвинувачений кричав, щоб працівники ДАІ подзвонили до його матері, бо «вона все порішає».

Соколовський це заперечив, за його словами він прохав зателефонувати його матері, щоб та не хвилювалась.

Під час судового слухання, обвинувачений зізнався, що вже раніше притягався до кримінальної відповідальності за схожу провину, а саме частину 1 статті 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило потерпілому середньої тяжкості тілесне ушкодження). Але того разу з нього зняли кримінальну відповідальність в зв’язку з примиренням сторін.

Високий показник алкоголю в крові, Віталій Соколовський пояснив тим, що за день до аварії добряче почаркував з товаришами.

«Я поїхав на день народження до знайомих у Шайбу. Випили по 200 грам горілки на п’ятьох людей. Після цього я вийшов і поїхав на таксі додому. А в день ДТП я не можу назвати кількості випитого спиртного – не пам’ятаю», - розповів він.

Опісля дебатів, головуючий суддя Луцького міськрайонного суду Алла Борнос пішла у нарадчу кімнату. Зрештою, Феміда винесла вирок обвинуваченому:

«Соколовського Віталія визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого статтею 286 частиною другою Кримінального кодексу України, призначивши покарання 5 років позбавлення волі, з позбавлення права керування транспортними засобами строком на 3 роки», - сказала суддя.

Окрім цього, з підсудного стягнули 8 тисяч гривень матеріальної та 200 тисяч гривень моральної шкоди на користь потерпілої Ніни Федчук, а також 127 тисяч гривень на користь цивільного позивача Ігоря Онищука. Окрім цього, обвинувачений мусить заплатити 2 457 гривень судового збору.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
не до розстрілу? Це ж права секта!
Відповісти
А до чого тут секта? Тобто, збити людину на смерть - це нормально по-вашому??? Та ще й пянючий був!!!
Відповісти
До того що вони самі бандити!!!Роблять всю брудну роботу для Палиці!Копають та продають янтар, стріляють, насілують (було в Шацьку),Літають пяні і на червоне!
Відповісти
Забув додати продаж зброї(нелегальної)І опісля цього всього вони перед законом чисті!!! Не такі люди мають порядки наводити!!!!
Відповісти
На таку суму хлопчині опісля тюрьми все життя працюввати прийдеться!
Відповісти
Трохи знаю оточення цього мажоріка. Синок Соколовської, яка при всіх мерах в міській раді на грошорозпоідльних посадах. Він настільки впевнений, що його мамця відкупить, що весілля готує на 6 червня...
Відповісти
А якого року?
Відповісти
Ви краще дивіться за своіми вчинками, бо всі ми грішні, і хто зна чи завтра хтось з нас не буде на його місці!
Відповісти
Навчіться перед тим як писати перевіряти інформацію! Це не та Слколовська!!!
Відповісти
Та, та Сокловська.Вона працюе начальником державної інспекції с/г.
Відповісти
Останні новини
Водія, який насмерть збив представника ДУКу, засудили до п’яти років
21 травень, 2015, 08:35