Чоловіків на Волині вмирає утричі більше, ніж жінок

Чоловіків на Волині вмирає утричі більше, ніж жінок
На території Волині на початок року проживало 1038,6 тисячі осіб – це 2,3% населення України.

Про це повідомили у Головному управлінні статистики у Волинській області.

Городян, які населяють 11 міст та 22 селища міського типу, налічувалось 539,1 тисячі осіб. Селяни, а їх 499,5 тисячі, мешкають у 1054 селах.

Якщо на початку 90-х років минулого століття переважали за кількістю сільські жителі, то тепер більша частка міського населення.

Найбільше людей проживає в Ківерцівському (63,9 тис.) і Камінь–Каширському (62,9 тис.) районах.

Серед міст лідирує Луцьк, тут проживає 213,1 тис. осіб, наступним за чисельністю населення є Ковель – 68,6 тис. осіб.

Статевий склад населення області, як і в цілому в державі, характеризується перевагою жінок: на кожну тисячу чоловіків припадає в середньому по 1126 представниць слабкої статі.

До слова, Волинь входить в число областей, де чисельна перевага жіночого населення найменша. В Україні на 1000 чоловіків припадає 1165 жінок.

Кожний 5-6-й житель області – це дитина віком до 15 років, троє з десяти волинян – молоді люди у віці 15-34 роки, близько 17,8% – громадяни у віці 60 років і старшому.

У дитячих та молодших вікових групах переважають представники «сильної» половини, це обумовлено тим, що хлопчиків народжується більше.

А от у вікових групах 27-29 років і старших 38 років, спостерігається дефіцит чоловіків. Скажімо, на 100 чоловіків віком 60 років і старше припадає 188 одноліток протилежної статі.

Це пояснюється, насамперед, значно вищою смертністю чоловіків, яку обумовлюють важкі та небезпечні умови праці та поширеність шкідливих звичок.

Щороку чоловіків у віці 16–59 помирає в три рази більше, ніж жінок цього ж віку. Така суттєва різниця у рівнях смертності чоловіків і жінок визначає показник середньої очікуваної тривалості життя, який у чоловіків становить 66 роки, а у жінок – 76 років.

Середній вік волинянина – 37 років. В Україні в цілому цей показник становить 40 років. На сьогодні, наша область поряд із Закарпатською і Рівненською є наймолодшою за середнім віком населення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.