Обшук журналістів в обласній раді є злочином, - медіаюрист

Обшук журналістів в обласній раді є злочином, - медіаюрист
Дії з намаганням не допустити журналіста на сесію є перешкоджанням професійній журналістській діяльності і підпадають під ознаки злочину, передбаченого ст.171 КК України.

На цьому акцентує юрист Незалежної медіа-профспілки України Олександр Тарасов, коментуючи інцидент у Волиньраді.

"Відповідно до ч.2 ст. 25 Закону України "Про інформацію", журналіст має право безперешкодно відвідувати приміщення суб'єктів владних повноважень, відкриті заходи, які ними проводяться, та бути особисто прийнятим у розумні строки їх посадовими і службовими особами, крім випадків, визначених законодавством.
Сесія не приймала рішення про те, що вона буде проходити у закритому режимі.

Основним об'єктом злочину за ст.171 КК встановлений порядок здійснення законної професійної діяльності журналістів, який забезпечує конституційне право громадян на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію, необхідну їм для реалізації ними своїх прав, свобод та законних інтересів. Його додатковим факультативним об'єктом може бути встановлений порядок виконання службовими особами своїх повноважень.

Тобто злочином є будь-які дії (обшук, недопуск), які перешкоджають журналісту виконувати свої професійні обов'язки. І ЗУ "Про інформацію" не містить застережень, що журналіст має право відвідувати відкриті заходи органів влади, лише якщо він не запізнюється".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 24
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ще не заспокоїлись?! :) Ну вже все - квітка! Огляд перетворили у недопуск, перешкоджання діяльновті... і пішло поїхало. Браво! Тренінг на перекручування фактів вдався! Всі аплодують стоячи інтернетчикам Волині... :))) Окрема "подяка" ВолиньПосту! :)))
Відповісти
100% достали вже ті журналюгі
Відповісти
Не хвилюйтеся так, Вашого годувальника в цей для всіх Вас святий день, ніхто не згадує.
Відповісти
Ти конюх подивись на себе. Тебе без намордніка ніде пускати не можна!!!
Відповісти
вже насичено смердить...
Відповісти
То на ВН там ваші збираються
Відповісти
Кінець комедії-заспокійтеся.ВР читати неможливо.До речі, в коментах на ВН чомусь ніхто навіть не згадує ВР. Я не адепт УКРОПУ, але начитавшись саме ВР вже їм симпатизую)))))))))))
Відповісти
Що тут робить симпатик Волинських новин?
Якщо мені не подобаються Волинські новини я читаю Волинь Post
Відповісти
Задовбали Палиціботи. Мало, того що з Волинських новин незрозуміло що зробили так щей тут гадять
Відповісти
а що можна зробити з палиценьюз? його прославляють ліпше як *уйла на раша24
Відповісти
Можеш в мене сам знаєш що....
Відповісти
Палиця красавчик!!!!!!
Відповісти
зробили з мухи слона
Відповісти
ВолиньПост! Не зупиняйтесь.Замашки "хазяєв жізні" потрібно припиняти на початках.Чи подали заяву в прокуратуру?Чи почато журналістське розслідування щодо "вояків" Палиці?
Відповісти
А примушувати підприємства і державних службовців виписувати генебні журнали та газети - це не злочин? Чому ви про це мовчите ,шановні журналісти?
Відповісти
Шановні пане генерале міліції (поліції) та його колеги з інших силових структур! Написане, це - повідомлення про злочин!!! Чи відкрите кримінальне провадження, чи внесено в єдиний реєстр, яка Ваша позиція.... Таке враження, що Вас немає на Волині. Боїтеся УКРОПУ, пишіть рапорта. Але з цим бардаком щось робіть.Принаймні прокоментуйте через свої прес-служби, що ж все-таки відбувається.Обласна рада - не приватна лавочка її керівника.
Відповісти
ВР закінчуйте цю брудну *возню* навколо перевірки журналістів. Йде війна, можливі терористичні напади, пильність необхідна! Ви виконуете вальцманові закази, стидоба. П.Пащенко, була про вас кращоі думки......
...
Відповісти
От якби там під дупу комусь з тих журналістів гепнуло, не дай Бог звісно, от я на ніх подивився б! Розуму "0" з тою писаниною!!! Ну так - це ж не IP у соцмережу викладати і те не правильне, Пінкертон з Оксани Должко нікчемний! :)
Відповісти
Щось не бачу позиції журналіста, громадського діяча, ресторатора Пащенка. А ну, Вова, вріж правду - матінку. Бо образити поета може кожен. Твоя правда має бути з кулаками. Відсунь пательню з катлєтами - пора червону куфайку вдягати. Коли страж цельни на тебе наїхав - ти його мало не вбив. А ну по аналогії!
Відповісти
У мене Микола син захворів. Можна іншим разом вріжу?

Відповісти
Не шанований мною юрист Олександр Тарасов акцентує увагу на частині 2 ст 25 Закону України "Про інформацію". Це не є гарним прийомом, оскільки є і частина 4-" Після пред'явлення документа, що засвідчує його професійну
належність, працівник засобу масової інформації має право..." На відео "журналістка" не "пред'явила" документа, тобто порушила Закон. Та ще і пожартувала, як на мене, туповато.
Відповісти
ВР журналісти в цій ситуації к і в ситуації з виборами не впали обличчям в бруд, є й серед палицюківських видань нормальні журналісти, але оті шавки що тявкають в коментах бо ж їхнього годувальника образили аяяяй гріш вам ціна , точніше Палиця знає яка ваша ціна егеж він вас купив так що тявкайте палицеботи, тявкайте, відпрацьовуйте свої тридцять срібників
Відповісти
А чому всі мовчать, що журналістка спізнилась і ще й мала наглість пожартувати так недоречно, коли в країні і так ситуація напружена? це рахується допустимим???
і як мала діяти охорона, коли говорять так маю при собі зброю, це ще по-людськи поступили, а треба було б поступити так, щоб після цього жоден журналіст не мав права собі таке дозволяти.
Палиця-молодець!
Відповісти
Це вже як мантри - аяяяй в такий напружений час пожартувала.Придумайте вже щось інше. То чого в такийнапружений час ви жартуєте, чого в такий напружений час на дискотеки ходите, чого в такий напружений час, коли в Гаразджі освячували могили Героїв України, які загинули в АТО, в центрі міста УКРОП влаштували "Пир на весь мир"???
Відповісти
Останні новини
Обшук журналістів в обласній раді є злочином, - медіаюрист
10 грудень, 2015, 13:09