Як відродити тролейбусне депо: перші кроки Луцькради

Як відродити тролейбусне депо: перші кроки Луцькради
Луцьке підприємство електротранспорту вже давно в борговій ямі. Останнім часом найскладніша ситуація була із виплатою заробітної плати. Причини дві. Перша: держава з року в рікy не відшкодовувала повною мірою витрати на пільгові перевезення.

За словами заступника Луцького міського голови Сергія Григоренка, зараз цей борг становить близько 20 млн. грн. Лише за минулий рік ЛПЕ подало розрахунки, згідно з якими комунальний транспорт перевіз пасажирів на 27 млн. грн., натомість держава віддала менше 15 млн.

Інша причина, від якої залежала своєчасна виплата зарплати робітникам, – лізинг. Нагадаємо, за часів мерства Богдана Шиби в кінці грудня 2007 року «Богдан-Лізинг» і ЛПЕ підписали договір фінансового лізингу на придбання останнім 41 автобуса для перевезення пасажирів на міських лініях. Вартість предмета лізингу на момент передачі автобусів у користування становила 11,7 мільйонів гривень. Крім того, майже таку ж суму становила місячна вартість автобусів, а також пеня і штрафи за невчасні розрахунки.

«Через ці дві причини були затримки по зарплаті 2 -3 місяці, почали звільнятись працівники, і, як наслідок, - в грудні робітники згуртувалися і подали до міської ради вимоги та певні пропозиції щодо покращення умов праці, - розповідає заступник Луцького міського голови Сергій Григоренко. – Було півтора місяця складних перемовин. Основна складність полягала в вимозі працівників погасити заборгованість по заробітній платі та підняти рівень оплати праці водіїв (від їхньої зарплати нараховується зарплата іншим) з 12,90 за годину до 18,90, як отримують їхні колеги з сусідніх областей. Але держава, котра раніше повертала хоч половину коштів по пільговиках, в 2016 році дала круглий нуль. Питання в державі не врегульовано».

Врешті-решт міські владці та робітники ЛПЕ домовилися, що до 1 березня водіям буде виплачено всю заборгованість по зарплаті. Також з 1 березня піднімається зарплата усім водіям до рівня 18,9 грн за годину роботи, як і йдеться в колективній угоді.

«В січні вперше за 8 років водії отримали зарплату вчасно. Виплату взяла на себе міська рада, бо держава відмовилась повернути гроші за пільгові перевезення. Як наслідок, на підприємство повернулося більше 10 досвідчених водіїв, котрі працювали або в Рівному, або на маршрутках. Якщо в лютому і березні буде стабільна ситуація, а вона такою буде, то ще багато людей повернуться. Люди відчули надію», - розповідає Сергій Григоренко.

Крім того, чиновник розповідає, що міська влада планує роботу ЛПЕ так, щоб воно почало заробляти.

«Аби підприємство почало заробляти, мало просто виділити гроші з державного бюджету. Ми підняли вартість проїзду в тролейбусах до 2-х гривень, поступово будемо замінювати маршрутки електротранспортом. Зокрема, влітку маршрут «17» та «17а» замінимо тролейбусами. Зараз ремонтуємо цех, щоб він був у нормальному стані», - ділиться Сергій Григоренко.

Крім того, додає, що зараз чиновники працюють з Європейським Банком реконструкції та розвитку. Сподіваються, що до кінця року фінустанова дасть Луцьку кредит в розмірі близько 5 млн євро, а це дозволить в 2017 році закупити 30 нових тролейбусів та оновити контактну мережу.

«Також є домовленість з польськими колегами з м. Гдиня про те, щоб привезти 10-12 вживаних тролейбусів, яким по 10 -15 років, але вони в хорошому стані відносно існуючого Луцького автопарку. Тобто вони ще 5-7 років здатні в нас відходити. Вони більш комфортабельні, теплі. А ми платимо за ці тролейбуси, як за металобрухт, за найбільш мінімальною ціною. Це добра воля поляків, які розуміють наше скрутне становище і мають бажання по-сусідськи допомогти», - каже Сергій Григоренко.

Між тим, в Луцьку чиновники планують використати досвід тернопільських колег, аби точно знати, яку кількість пільговиків щодня возить комунальний транспорт.

«В Тернополі в третині тролейбусів в тестовому режимі установлений електронний облік. Що це дасть нам і що ми хочемо зробити? Пільговики з Луцька прийдуть в департамент соціальної політики з документами, де підтвердять своє право на пільговий проїзд. Вони отримають річні пластикові проїзні, кондукторам будуть надані валідатори. Не буде паперових квиточків, пільговик, зайшовши в тролейбус, пред'являє свій пільговий «проїзний». Буде встановлена кількість пільгових проїздів на день, зараз вирішується, чи це буде 2, чи 4 поїздки на день. Якщо більше - 5-ий раз людина уже платить», - розповідає Сергій Григоренко.

За словами Григоренка, в тролейбусах встановлять GPS-навігацію, щоб, крім обліку пільговиків, був облік часу. Мовляв, це буде дисциплінувати водіїв і виправдає збільшення оплати праці.

«Щоб вивести ЛПЕ з кризи, на мою думку, потрібно скоротити кількість пільговиків з 27 категорій до 7, які є дійсно найбільш незахищені: це учасники бойових дій (всіх війн), інваліди 1 та 2 групи, діти-сироти… Ось хоча б на них, щоб поширювалися пільги. Сьогодні у Луцьку 51 тис всіх пільговиків, якщо держава зменшує до 7 категорій основних, то лишається 15 тис пільговиків. А то є втричі менше».

В міській раді підрахували, що в разі, якби держава зменшила з 27 категорій пільговиків до 7, тобто до 15 тис пільговиків, то змогли б їх витягнути силами міського бюджету.

«В державному бюджеті цього року пільги прописані, а фінансування – ні. Це є найгірший рік», - резюмує Сергій Григоренко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому не їздять малі жовті Богдани а стоять і гниють? ? ?
Відповісти
Здати тролейбуси в металолом і бабло поділити на верхньому поверсі Міської ради і розбігтися по норах.
Відповісти
Все сказане направлено на збільшення дохідної частини.! А необхідно звернути увагу на розхідну частину. Якщо будуть красти як крали, то ніхто депо не поможе! Григоренко - де результати роботи коміїї по депо? Чому злодії не сидять в тюрьмі???
Відповісти
Григоренка вже давно треба було закрити,який при Шибі накрав на два автомобілі і три квартири та паро жінок,а тепер патякає.
Відповісти
рідко коли їжджу тролейбусом, але помічаю таку картину: що лише 10-25% пасажирів платять за проїзд, всі інші пільговики. з такими пасажирами навіть якщо вартість проїзду буде 10 грн, все одно депо буде збиткове. в першу чергу потрібно щоб тролейбусами користувалися працюючі люди. головне для тих хто їде на роботу та з роботи - це час доїзду. зробіть так щоб тролейбуси швидше їздили ніж маршрутки і через рік - два, кількість пасажирів, що оплачує проїзд збільшиться в рази
Відповісти
Останні новини
Як відродити тролейбусне депо: перші кроки Луцькради
08 лютий, 2016, 13:11