Перехід «Устилуг-Зосін»: «совок», якого соромиться влада. ФОТО. ВІДЕО

Перехід «Устилуг-Зосін»: «совок», якого соромиться влада. ФОТО. ВІДЕО
Митний пункт пропуску "Устилуг-Зосін" - пасажирський, через нього пропускають транспортні засоби вагою не більше 3,5 тонн.

На пункті пропуску існує чотири смуги руху “зелений” коридор і один “червоний”.

“Зелений” коридор громадянин обирає тоді, коли він не має жодних предметів до декларування”, - каже начальник митного посту Устилуг Олександр Оникійчук.



ПРОПУСКНЕ ПЕКЛО


Максимальна пропускна спроможність митного посту — 730 машин, які рухаються в одному напрямку за 12 годин, проте прикордонники кажуть, що він був розрахований на 400 автівок.

«Є черги, великі. Вважаю, що їх можна позбутися тільки в тому випадку, якщо розбудувати пункт пропуску та зробити більше смуг для руху для того, аби збільшити пропускну спроможність”, - каже Олександр Оникійчук.
Черга на виїзд з України
Черга на виїзд з України

Між іншим, на цьому пункті пропуску майже немає обладнання, яким би перевіряли автівки та людей.

«На жаль, в нас існують тільки технічні засоби митного контролю, які працівники митниці використовують в поглиблених оглядах, більш детальних оглядах. Враховуючи специфіку митного пункту пропуску, в нас проходять візуальні огляди, тому сучасних засобів митного контролю, таких як сканери і так далі, на митному пункті пропуску не існує”, - каже Олександр Оникійчук.

Як виявилося, на “Устилузі” проблема не тільки з пропускною спроможністю. Тут є лише один туалет, який знаходиться на території пункту. Ще один, який знаходиться за територією, не працює. Як пояснюють митники і прикордонники, коли почалась розбудова пропускного пункту (в кінці 2014 року), він перестав працювати.

“Порушені всі санепідеміологічні технології, які дозволяють використовувати туалет за призначенням”, - пояснює Олександр Оникійчук.

Народний депутат Ігор Гузь, який також відвідав пропускний пункт “Устилуг-Зосін”, каже, що він не відчуває, що Україна готується до введення безвізового режиму і до збільшення кількості українців, які захочуть поїхати до Євросоюзу.

“Тут величезна проблема з відсутністю туалетів, нормальних закладів громадського харчування, де можна і вечерю замовити і десь помитися. Сюди треба затягувати інвесторів, які будуть розбудовувати цю сервісну зону. Бо ці будки — не наш рівень”, - каже Ігор Гузь.


РОЗБУДОВА “УСТИЛУГА”: ЧИ ВИРІШАТЬСЯ ПРОБЛЕМИ


За планом, в Устилузі збираються розбудувати в'їздну частину митного пункту пропуску, де будуть розміщуватися адмінприміщення прикордонної, митної і суміжних служб.

“Будуть встановлені сучасні технічні засоби митного контролю. Це стаціонарний сканер, бокс поглибленого огляду, де митники і прикордонники зможуть здійснювати детальний і всебічний огляд”, - розповідають митники.

На їхню думку, така розбудова і збільшення смуг руху (до восьми) в напрямку виїзду з України пришвидшить переміщення транспортних засобів для проходження митного контролю. Додають: тендер на визначення підрядника днями має завершитися, і у серпні-вересні цього року роботи з реконструкції митного пропуску “Устилуг” знову відновляться.
План розбудови МПП
План розбудови МПП


В той же час очільник Устилузької об'єднаної територіальної громади Віктор Поліщук каже: "Черги як були, так і залишаться".

«Перед в'їздом на міст знаходиться така собі горловина, тут вали. Ці вали нам чіпати не можна, тому скільки б не було смуг руху, перед в'їздом буде пробка”, - впевнений голова.

Крім того, додає: в сервісній зоні, де знаходяться “будки”, які обслуговують подорожуючих, люди повикупляли землю, тож розширення — питання проблематичне.

ЯК ПРОЇХАТИ ЧЕРГУ ЗА 300 ГРИВЕНЬ

Волиняни кажуть: аби перетнути кордон, їм доводилося простояти в черзі по 12 годин. В день, коли на “Устилуг” приїхали журналісти, чергу проїхали за дві години.

“Ми стоїмо довго, бо “лівак” ходить. 300 гривень платите — і їдете без черги. Платити погранцам, на брамі (перед в'їздом в місто — ред.). Зі своїх вони дешевше беруть. А з чужих — дорожче”, - розповіла одна із подорожуючих.

Громадський діяч і журналіст Володимир Пащенко каже, що корупція на митниці процвітає через те, що митники і прикордонники не отримують гідну заробітну плату.

“Ми не можемо собі дозволити утримувати дешевих митників — для нашого суспільства це занадто велика розкіш. Цим самим ми даємо їм право на хабарі. Нам багато чого треба реформувати. І чесна митна служба може нам в цьому допомогти — віднайти кошти на майбутні реформи”, - каже Володимир Пащенко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Правильні речі хлопці говорять, корупцію треба викорінювати!!
Відповісти
Між кацапами та українцями ніякої різниці не має усі совки злодії і алкоголіки.
Відповісти
Ловити треба
Відповісти
в рашку автобусом чи машиною, через любий КПП, побачите зовсім інше - в кацапів - "рамка", "телевізор", оформлення міграційки - ну хвилина-дві, всі зручності - туалет і т.п.
А от у нас... тільки візуальний огляд, тобто - всі з автобуса (машини) - і чекайте поки прийде...5 годин..7 годин... мінімум - 1 година, але це вони просто забрали паспорти і навіть не дивились багаж!!! До речі - на нашій стороні - туалетів взвгвлі немає!!! Ні, вони є, але туди не пускають.
Відповісти
Прес-тур - добре але наслідки, висновки? Черговий піар Гузя от і все! У фотоілюстраціях мають бути відображені події но ніяк не піар власника Посту пана Пащенка! Показали що він там був присунній, а що зробить для покращення ситуації? :)
Відповісти
Опублікована інформація, що Президент у вересні відвідає Устилуг. Зрозуміло, що питання благоустрою і реконструкції митного переходу уже вирішене. Це пресконференція людей, які нічого не вирішують - черговий піар приліпал.
Відповісти
где совесть в етих прикордоных служб...мужу приготовила еди в дорогу все вибросили...звери...
Відповісти
Останні новини
Перехід «Устилуг-Зосін»: «совок», якого соромиться влада. ФОТО. ВІДЕО
31 травень, 2016, 21:00