Ігор Рицко про Лапіна, Палицю та «віджаті» автівки зі сходу. ФОТО

Ігор Рицко про Лапіна, Палицю та «віджаті» автівки зі сходу. ФОТО
Ігор Рицко, який нині балотується по 23 округу, вирішив розповісти свою правду про війну, парламентські вибори 2014 та про Ігоря Лапіна.

Для цього він скликав прес-конференцію для представників ЗМІ.

Розпочав Ігор Рицко з того, що з 1995 по 2006 рік служив у Збройних Силах України, а потім через скорочення був звільнений у запас.

З початком бойових дій на сході України пішов добровольцем у лавах батальйону «Айдар», а згодом був мобілізований і вже офіційно брав участь в АТО.

«Нещодавно з’явилась не зовсім правдива інформація про мене, а тому я скликав прес-конференцію, аби розповісти, як було насправді», - розпочав Ігор Рицко.

Коли він прибув у місто Щастя, то оселився разом із військовими, які родом з Волині, – Олегом Михайловим, Ігорем Філіпчуком, Романом Луцюком, Ігорем Лапіним, Олегом Твердохлібом, Олександром Дмітрієвим та Юрієм Бубєнщиковим.

Тоді в.о. командира роти призначили Ігоря Лапіна, тому що попередній командир був відсторонений від виконання обов’язків. Батальйону "Айдар" дали завдання контролювати місто Металіст та захищати сусідні населені пункти, зокрема Стуканову Балку.

«Коли ми зачищали Стуканову Балку, то був дуже неприємний момент. Під час перевірки будівель ми знайшли будинок полковника МВС ЛНР, здається, Шевченка, але будинок охороняли сусіди цього полковника, оскільки його самого не було. Ми познайомилися з цими людьми, вони нам дозволили зайти в будинок та оглянути його на наявність підозрілих предметів.

Через деяких час ми отримали вказівку оглянути гараж, і там ми виявили автомобіль марки «Опель Астра» на луганських номерах. До мене підійшов командир роти і сказав, що цю машину треба «отжать», мовляв, давай підкинемо туди гранату і вилучимо. Я тоді йому сказав, що це неправильно, але ми тоді підклали туди дві гранати РГД-5, і командир роти почав це знімати на портативну камеру. Нібито ми знайшли машину, в якій була зброя», - розповів Ігор Рицко.

Другий випадок був з будинком комуніста Спірідона Кілінкарова.

«Цей будинок виявився зовсім неподалік, а тому наш командир роти побіг туди. І потім вийшла така ситуація, що в той момент, коли Ігор Лапін відволікав батьків депутата Кілінкарова, другий боєць підкладає РГД в собачу будку і починає знімати відео. Це відео потім змонтували в Щасті. Я казав Лапіну, що я не хочу так воювати, на що він мені сказав, що вони живуть по законах тюрми – хто сильній, той і правий. Після цього я здав зброю і вийшов зі складу цього батальйону».

Після повернення до Луцька Ігор Рицко дізнався, що його близький друг Олег Михайлов помер, а тому він вирішив знову повернутись у зону АТО, аби за нього помститися.

«2 серпня нам дали завдання зачистити ще один населений пункт. І в той час, коли ми зачищали вулиці, з будинку вийшли два "сєпари", ми їх зразу роззброїли, а решта продовжили обстежувати вулиці. Коли ми зайшли на Вергунський роз’їзд, то Лапін знайшов будинок полковника податкової міліції. Тоді була така ситуація, що цей полковник приїхав до будинку, щоб подивитись, чи він не розтрощений після обстрілу. Він приїхав на джипі, який зараз їздить в Луцьку з номерами 0505 і належить кримінальному авторитету. Вони тоді винесли з будинку гвинтівку, травматичний пістолет, машину та навіть ікони».

Згодом Ігор Рицко знову покинув лави батальйону «Айдар», а зустрівся з Ігорем Лапіним уже під час парламентських виборів у 2014 році.

«Тоді я пішов на вибори наперекір йому, а не тому, що я був технічним кандидатом. Я вам чесно скажу, що в мене тоді не було підтримки. Але одного разу до мене прийшов Олександр Товстенюк, знаючи моє ставлення до Ігоря Лапіна, та запропонував піти на вибори, фінансову підтримку та місце в обласній чи міській раді. Спонсором моїм був фонд «Новий Луцьк». І тоді я не знав, що це називається «технічний кандидат». Тому цього року я знову пішов на вибори, аби довести всім, що я не технічний кандидат, причому абсолютно без фінансової підтримки, і розповісти всім правду про війну», - резюмував Ігор Рицко.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 20
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А де ж про Палицю, "нетехнічний кандидат"?
Відповісти
На виборах 2014 був технічним кандидатом Констанкевич-Палиці-Коломойський, і тепер в 23 окрузі знову технічно заробляє на тих самих.
Відповісти
Я теж думаю, що так міг робити Лапін. Негідна поведінка. Дуже розчарований що голосував за цього недостойного депутата.
Відповісти
Боєць батальйону «Айдар» звинуватив командира роти, а нині нардепа від Луцька Ігоря Лапіна в мародерстві та «віджиманні» автомобілів у населення під час війни на сході України. Окрім цього, колишні побратими Лапіна вважають, що той використав службу в роті як трамплін, аби піднятись до висот, у цьому випадку - потрапити в Раду. А сам нардеп, зі слів «айдарівця», якось проговорився, що «Континіум» вклав у його вибори 2 мільйони гривень.

Про це боєць батальйону «Айдар», кадровий військовий Ігор «Алмаз» Рицко розповів під час прес-конференції сьогодні, 15 липня.

З його слів, причиною зібрати пресу для розмови стали повідомлення у волинських ЗМІ, де, з його слів, про Рицка поширили недостовірну інформацію. «Алмаз» розповів про свій бойовий шлях - від служби у війську та присяги, яку він дав ще 1995 року, до вступу в батальйон «Айдар».

Розповів Рицко й про те, чому свого часу покинув роту, у якій воював під проводом Ігоря «Золи» Лапіна. З його слів, причиною цьому стало мародерство зі сторони командира другої штурмової роти «Захід» Ігоря Лапіна.

Зі слів «Алмаза», 14 липня 2014 року військові «зачищали» Стукалову Балку. Серед інших, для перевірки зайшли в будинок полковника Шевченка – луганського високопосадовця. Не знайшовши в будинку нічого підозрілого, вирішили покинути оселю, як командир роти Лапін дав команду оглянути гараж, де знайшли легковик OpelAstraна луганських номерах. Після чого, каже, Лапін заявив, що автомобіль потрібно «віджати».

«Каже, давай гранати підкинемо і заберемо машину, бо нам немає на чому їздити. Підклали дві РГД (гранати, - авт.), командир роти (Лапін, - авт.) бере портативну відеокамеру і знімає нібито в машині, яка була в гаражі, була зброя. Машину вилучають», - розповів Рицко та додав, що на цьому мародерство Лапіна не завершилось.

Згодом по рації прозвучала інформація про те, що знайшли будинок депутата-комуніста Спірідона Кілінкарова. Там, зі слів Рицка, Лапін вирішив вдруге діяти за старою схемою. «Алмаз» каже, що допомагав у цьому боєць з позивним «Кутузов».

«Коли «Зола» відволікав батьків депутата, Кутузов підклав 2 РПГ, Ф-ку і 2 РГД підклав у собачу буду в вольєрі, й почали робити відео», - каже Рицко та додає, що після цього мав розмову з Лапіним, під час якої він заявив командиру «Золі» про те, що не буде грабувати українців. Адже він офіцер і присягав на вірність народу. У відповідь «Зола» заявив, що тут діють «інші правила».

«Прозвучала фраза: ми живемо по закону «зони» - хто сильніший, той і правий. Якщо щось не подобається, то можеш звільнити місце в батальйоні. Після чого я підійшов до командира батальйону і сказав, що виходжу з його складу і йду воювати у інший підрозділ», - пригадує Рицко та додає, що після цього на деякий час він повернувся до Луцька.




Згодом, зі слів Рицка, він повернувся на схід, аби виконувати бойові завдання, де повторилась історія з мародерством. «Алмаз» переконує, що трапилось це під час зачистки Вергунського роз’їзду, де взвод під командуванням командира роти «Золи» знайшов будинок полковника податкової міліції. Згодом під’їхав і сам власник майна – на чорному джипі Mistubishi Pajero. Рицко переконує, що автівка ця нині їздить Луцьком.

«Цей джип їздить в Луцьку на номерах «0505», його продали згодом. Їздить на ньому один з кримінальних авторитетів. Забрали цей джип, зброю, майно, ікони. Прикрий той факт, що був «віджим» техніки», - переконує Рицко.

Зі слів «Алмаза», свого часу «Зола» вирішив з’їздити на святковий парад до Дня Незалежності України, на який його ніхто не кликав, покинувши свій батальйон.

«23 серпня командир батальйону вночі, потайки, виїжджає у місто Київ. На парад, на який його ніхто не кликав. Покидає свій батальйон, який воює в місті Новосвітлівка. Йдуть бої, ми несемо втрати, а він їде на парад», - каже Рицко та додає, що в ніч з 25 на 26 серпня командир роти Ігор Лапін попросив його виписати 12 відрядних для луцького взводу, який повертається на Волинь. Після цього, зі слів Рицка, Лапіна в батальйоні він не бачив.

Під час зустрічі «айдарівець» Андрій Стасюк, відомий як «Малиш», запитав Рицка, чому він як начальник штабу відпустив частину роти «Золи» на передвиборчу кампанію. На що Рицко заявив, що це не пов’язане з тим, що вони з Лапіним – земляки. Мовляв, тоді виконувачем обов’язків командира батальйону був Лапін, який приїхав і сказав йому, Рицку, підписати документи, що він і зробив. Пізніше, зі слів «Алмаза» рота «Золи» фактично розпалась без командування. Адже Лапін тоді відбув до Луцька проводити свою передвиборчу кампанію:

«Після цього більше старшого лейтенанта Лапіна в батальйоні не було. Він приїжджав тільки знімати відеоролики. Далі другою ротою назвали афганську роту».




Рицко також переконує, що фінансувала вибори Лапіна бізнес-група «Континіум». Мовляв, про це йому розповів сам «Зола»:

«Під час зустрічі в Луцьку Лапін сказав мені, що «Континіум» вклав у його вибори 2 мільйони гривень».

Присутній під час прес-конференції боєць «Айдару» з Волині Олег «Сармат» Твердохліб зазначив, що сам Лапін, ставши нардепом, забув про бойових побратимів. Мовляв, рота «Золи» стала для Лапіна «трампліном» для того, аби досягти власних цілей. В той час як депутат міг би сприяти вирішенню питання отримання статусу учасника бойових дій для хлопців, з якими раніше воював.




«У нас дехто має статус депутата Верхоної Ради, і не займається цим питанням. Тому що забув побратимів після того, як став депутатом. Рота була як трамплін, аби піднятись до висот, і все», - підсумував Твердохліб.
То де ж тоді правда, хто бреше з вас, зарази...
Відповісти
вміють ж..и жар чужими руками загрібати, ой як вміють - це яскравий приклад, а ми на це ведемся
Відповісти
Героям слава!
Відповісти
Потом обижаются, что их на востоке не любят...
Відповісти
Це вибори, бруд і брехня....ми пам'ятаємо як Вас п'яного за кермом в Луцьку спіймали...горе депутат...
Відповісти
що не побоявся розповісти правду про Лапіна і мародерство на Сході.
Відповісти
стояв саме за таких хероїв
Відповісти
Дякуємо за правду .Всі це знають ,зо Лапін розбагатів на сході.
Відповісти
за ікони мені кажеться бог бачить. мародер.
Відповісти
або по людські державний заколот був ради того щоб нероби поповнювали нероб
Відповісти
Игорь красава!
Відповісти
"Айдарівець" Андрій Стасюк!? То це ж злочинець який втік від покарання і від криміналу ще одного в Ато з пузом на 150 кг
Відповісти
Андрій Стасюк був на сході. Він був моім командиром, при ньому не було 200 так як знає що робити. Так що попрошу тут не обливати брудом. Всі хто знає Малиша той знає де він був, а він з окопів не вилазив.
Відповісти
Хватить соплєй...
Відповісти
Хто поклав голову за ідею, не требуючи собі ані нічого (були в "Айдарі" і такі), а хто ...
Відповісти
За ложь и интриганство,"малишу"дали 15 минут, чтобы он исчез из Афганской роты.Что он добровольно сделал.
Відповісти
Який батько(лапін).такий син.
Відповісти
Останні новини
Ігор Рицко про Лапіна, Палицю та «віджаті» автівки зі сходу. ФОТО
15 липень, 2016, 17:39