«Мораторій на вирубку дерев не вирішить проблеми», - волинський депутат

«Мораторій на вирубку дерев не вирішить проблеми», - волинський депутат
На Волині хотіли запровадити мораторій на вирубку зелених насаджень в об’єктах природно-заповідного фонду області.

Про це йшлося 10 жовтня під час засідання постійної комісії з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, - інформує ВІП.

Заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик розповів, що проект рішення передбачає не тільки мораторій на вирубку дерев на заповідних територіях, але й проведення інвентаризації, моніторинг і контроль із боку правоохоронних органів.

Начальник управління лісового та мисливського господарства в області Олександр Кватирко розповів, що лісівники провели моніторинг і виявили майже чотири гектари масових всихань дерев. Якщо станом на 21 травня шкідники уразили 1,380 тисячі гектарів лісу, то на сьогодні цей показник зріс до 3,820 тисячі гектарів масових всихань.

Голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик зауважив, що є рішення Кабміну, наказ Державного агентства лісових ресурсів, розпорядження голови ОДА, які передбачають, що вирубка лісів у ПЗФ може відбуватися тільки за спеціальним погодженням. Натомість питання санітарної вирубки лісів недостатньо впорядковане.

Голова комісії, депутат Василь Столяр зауважив, що, ймовірно, мораторій повинен запобігти незаконній вирубці і продажу деревини. «Але якщо нічого не будемо робити, то навіть нічого продавати буде», – зазначив він.

«Якщо ми зараз зв’яжемо руки лісівникам, то з кого потім спитати, що в нас ліс зникає?» – цікавився заступник голови облради Роман Карпюк.

Депутат Володимир Дейна говорив про відмирання дерев. Взагалі санітарні вирубки, контролюють фахівці, і відмовлятися від очистки лісу не можна. «Якщо цього не робити, то швидкість поширення шкоди буде великою», – наголосив він.

Зрештою депутати назвали проект рішення політичним і не підтримали його. Проте остаточну крапку щодо цього питання вирішуватиме сесія.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нехай депутати заборонять деревам всихати!
Відповісти
Якщо ми зараз зв’яжемо руки лісівникам, то з кого потім спитати, що в нас ліс зникає ? - це гарна думка. Треба прислухатися!
Відповісти
Останні новини
«Мораторій на вирубку дерев не вирішить проблеми», - волинський депутат
10 жовтень, 2016, 18:42