У 21-му окрузі за кандидата агітують іноземці та возять в паломницькі тури, - ОПОРА. ФОТО

У 21-му окрузі за кандидата агітують іноземці та возять в паломницькі тури, - ОПОРА. ФОТО
Кандидат-самовисуванець Степан Івахів порушує виборче законодавство: залучає до агітації іноземців та організовує виборцям паломницькі поїздки.

Про це повідомляє прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Так, 14 жовтня у Ратнівському та Старовижівському районних будинках культури відбувались святкування дня Покрови. Під час дійства здійснювалася агітація за кандидата-самовисуванця по виборчому округу № 21 Степана Івахіва, за підтримки якого й було організоване свято.

Серед виконавців, які виступали на святі був гурт "Вераси", учасникми якого є народні артисти Білорусі Ядвіга Поплавська та Олександр Тиханович. Артисти прямим текстом закликали голосувати за кандидата та запрошували прийти на вибори 28 жовтня.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів» забороняється брати участь в агітації «іноземцям та особам без громадянства, у тому числі через журналістську діяльність чи у формі участі у концертах, виставах, спортивних змаганнях, інших публічних заходах, що проводяться на підтримку чи за підтримки партії - суб'єкта виборчого процесу чи кандидата у депутати», зазначають активісти.

Інші порушення стосуються благодійного фонду «Патріот Волині», за рахунок якого неодноразово було організовано паломницькі поїздки для виборців у місто Почаїв Тернопільської області. Одна з них 16 жовтня була організована для мешканців села Велимче Ратнівського району. Під час поїздки паломникам роздавали агітаційні матеріали кандидата в депутати Степана Івахіва, який і заснував фонд «Патріот Волині» на початку нинішнього року. Точно така ж поїздка до почаївських святинь була організована й для мешканців смт. Ратне, смт. Стара Вижівка, села Смідин (Старовижівський р-н) 17 жовтня. До слова, ще раніше, наприкінці вересня та з початку жовтня, такі ж поїздки фондом кандидата були організовані для мешканців сіл Буцин, Синове та Дубечне (Старовижівський р-н) та сіл Шацького району. Спостерігачі ОПОРИ дізналися, що такі поїздки будуть й надалі здійснюватися у виборчому окрузі.

Громадянська мережа ОПОРА трактує такі факти як непрямий підкуп виборців. Підтвердженням цьому є ч. 13 ст. 74 Закону «Про вибори…», де чітко вказано «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Варто також згадати й про те, що 5 жовтня у місті Ковелі (ВО № 21) відбулося відкриття відреставрованого спортивного комплексу імені Євгена Кондратовича у дитячо-юнацькій спортивній школі міста. Як пише офіційний веб-сайт Волинської ОДА, «тут повністю замінили підлогу, встановили металопластикові вікна та двері. Для зручності спортсменів, їх тренерів та суддів, в приміщенні спорткомплексу обладнали сучасні роздягальні. Облаштували і фасад дитячо-юнацької спортивної школи, не забули й про центральний вхід. У фойє усе зроблено за європейськими зразками, а для потреб спортсменів закупили сучасний спортивний інвентар, що допоможе їм розвиватись та набувати майстерності. Усі внутрішні ремонтні роботи в спортивному комплексі профінансували спонсори. Місцева вдала виділила кошти на благоустрій довкола ДЮСШ». Очевидно, що спонсором такої радикальної реставрації був фонд кандидата «Патріот Волині», велику арку з логотипом якого розмістили на додатковому вході до спортшколи.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У 21-му окрузі за кандидата агітують іноземці та возять в паломницькі тури, - ОПОРА. ФОТО
19 жовтень, 2012, 14:50