Журналістка подала до суду на фонд Ігоря Палиці

Журналістка подала до суду на фонд Ігоря Палиці
Волинська журналістка Аріна Крапка позивається до Благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" за ненадання інформації.

"14 березня 2017 року я надіслала до Благодійного фонду Ігоря Палиці "Тільки разом" запит на інформацію. В запиті, посилаючись на відповідні норми чинного законодавства просила надати, шляхом забезпечення можливості фотографування або ксерокопіювання у спеціально визначеному розпорядником місці, наступну публічну і відкриту за режимом доступу інформацію, а саме звіти про надходження та витрати коштів фонду з 2014 року (тобто просила інформацію і про фонд "Новий Луцьк" і про його наступника - фонд "ТІльки разом") до сьогодні", - написала вона у Facebook.

Натомість у фонді попросили продовжити термін розгляду запиту до 10 квітня, посилаючись на те, що це великий обсяг інформації.



Проте 10 квітня журналістка отримала лист від фонду, яким було відмовлено в наданні запитуваної інформації з посиланням на те, що організація не є розпорядниками інформації в розумінні Закону України "Про доступ до публічної інформації".



"Враховуючи вище викладене, вважаю відмову фонду надати запитувану публічну інформацію із зазначеними вище підставами протиправною. Діюче законодавство чітко передбачає, що відомості, які стосуються структури та розміру доходів і витрат благодійних організацій, а також умов використання їх активів для благодійної діяльності ― є відкритою публічною інформацію, яка повинна надаватися в т.ч. за запитами фізичних і юридичних осіб (ч.3 ст.17 Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації")", - пояснила Аріна Крапка.



"Зазначу, що "війна" за відкриту інформацію з фондом Палиці триває з лютого. Спочатку, готуючи публікацію, я просила інформацію про те, скільки коштів виділяє фонд на фінансування ГФ "Варта порядку". У відповіді було відмовлено. Натомість коли я попросила звіти про витрати і надходження коштів фонду та кінцевих бенефеціарів фонду, з відповіддю вони попросили почекати. Крім того, вимагали від мене сплатити кошти за ксерокопіювання всіх необхідних мені для відповіді документів. Знаючи, що я маю право прийти, пофотографувати та іншим чином отримати дану інформацію, не витрачаючи на це кошти, я цим правом буду намагатись скористатись тепер в суді".

Важливо розуміти, що на своїй офіційній сторінці фонд вказує великі суми, вкладені в розвиток області - http://tilkyrazom.com.ua/. Однак хто надає ці суми, залишається таємницею. Як і те, скільки фонд витрачає сьогодні на діяльність ГФ "Варта порядку" (дану інформацію мені Варта порядку так і не надала, навіть лист-відмову на мій запит не прислала)".

"За моєю інформацією та інформацією з моїх джерел в поліції, деякі члени даного ГФ причетні до певних правопорушень на території Волині та за її межами. І відверто: якщо це приватний фонд олігарха Палиці і його приватне громадське формування, то це може мати неабиякі небезпечні наслідки для такої багатої на надра, ресурси області.
Поки не відкриватиму завісу, про що я готую публікацію. Чекаю судових засідань".

Також журналістка подякувала за допомогу медіаюристу Олександру Бурмагіну з "Платформи прав людини", журналістці Надії Бабинській-Вірній та ініціативі "На суд за доступ".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
і прапорчик вам в руки!
Відповісти
Це агресія на "укроп", але кожен відповідати за на наслідки. Заї*** зв'язки їхні, коломойському потрібен тепер захід, а не схід!!!
Відповісти
усе угрупування Укроп, це рога і копита по просиранні грошей.
Позитивна сторона Укропу що гарно відслідковує і показує збочених на голову людей на Волині іде перевірка і тестування на вшивість.
Відповісти
Погані юристи в фонді палиці Погані. .. невміння і основний свій закон почитати...
Відповісти
Репортери,зберіться всі разом ,вам дадуть інформацію щоб не шнуркували один за одним з однаковими запитаннями,одриваючи людей від роботи.
Відповісти
Декларації багатомільйонні простих держслужбовців журналістів не хвилюють, а приватні гроші Палиці аж зуби зводить. Почали забувати журналістку, дали пару копійок от і піниться.
Відповісти
Аякже,тільки укроп може скрізь носа пхати?
Відповісти
Останні новини
Журналістка подала до суду на фонд Ігоря Палиці
10 травень, 2017, 21:52