На Волині розпочалася масштабна медична конференція

На Волині розпочалася масштабна медична конференція
У санаторії матері та дитини «Пролісок» розпочалася науково-медична конференція «Сучасні підходи до діагностики та лікування серцево-судинних захворювань», у рамках якої організовують лекторій для майже двох сотень волинських лікарів, які працюють у сфері кардіології.

Конференція відбувається у рамках реалізації субпроекту Світового банку «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області».

За статистикою, в Україні та й на Волині зокрема, 67% людей помирають саме через проблеми із серцево-судинними захворюваннями. Тож нині волинські медики мають пройти навчання, аби удосконалити свої професійні знання.

Програма заходу розділена на 2 дні. Сьогодні слухачі матимуть змогу почути вичерпні лекції стосовно сучасної фармакотерапії в кардіології. Завтра ж лекції присвятять діагностиці та лікуванні порушень ритму серця. Лекторами виступлять доктори медичних наук, професори керівники профільних центрів та кафедр медичних навчальних закладів.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк зауважив, що нині Субпроект активно втілюють - вже відбулися тендерні торги, тож вийшли на купівлю обладнання для амбулаторій сімейної медицини області.

«Типовий комплект обладнання отримає кожна лабораторія», - повідомив посадовець. До кінця року планують завершити торги по обладнанні для закладів вторинної та третинної медицини. Таким чином, є надія, що наступного року процедура стентування в області відбуватимуться повністю на безоплатній основі.



«Ми вже вийшли на підписання договору, всі погодження банку, всі процедури проведені і ми сподіваємося, що до кінця року будуть і поставки цього обладнання», - розповів Ващенюк.

Деякі заходи проекту Ващенюк назвав «невидимими», бо хоч вони й не помітні для пересічних людей, та призводять до покращення низки результатів. Так, наприклад, цьогоріч 300 людей із 900, які мали інфаркт, отримали відкриття судин, тоді як 5 років тому таких людей було лише 20. Їх кількість, зокрема, вдалося збільшити завдяки навчанням лікарів та розробці маршрутів пацієнта.

Консультант з управління субпроектом Марія Адамчук розповіла, що нині у його рамках підписано 26 угод на сумарну вартість близько 2 млн доларів.



«На погодженні в банку і на процедурі оцінки ще 5 контрактів вартість близько 12 млн доларів. Тобто можемо з впевненістю сказати, що до кінця року вони будуть підписані і на половину суми, яка запланована в субпроекті, а це 30 млн доларів, буде підписано контрактів», - уточнила Адамчук. За її словами, до кінця цього року також планують запустити 32 амбулаторію у рамках реконструкції та ремонту. Загалом у рамках субпроекту заплановано здійснити реконструкцію та капітальний ремонт 86 амбулаторій.

Ще одним напрямом субпроекту є навчання медичних працівників, яке, за словами керівника Волинського обласного центру кардіоваскулярної патології КЗ «Луцька міська клінічна лікарня» Андрія Ягенського, є не менш важливим етапом.



«Яке б обладнання не було, хай воно буде за мільйони чи мільярди, якщо не вміти його використовувати, цінність його буде зовсім невеликою. Так само знання- сьогодні в світі швидко змінюються, кожного року з’вляється маса інформації та нові рекомендації. Наше завдання – підвищувати кваліфікацію наших лікарів», - каже лікар. Тому і організовують подібні конференції та навчання. Зокрема для сімейних лікарів та терапевтів, кардіологів та медсестер ще з початку року проводять дводенні навчання.

«Ми не тішимо себе думкою, що радикально зменшимо смертність в тому числі за результатами проекту, але ми зараз надамо змогу у першу чергу пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями добре обстежитися», - розповів посадовець.

Конференція із навчання медпрацівників триватиме протягом двох днів.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині розпочалася масштабна медична конференція
05 жовтень, 2017, 15:10