«Не за них на Майдані стояла»: як у Луцьку збирають підписи проти депутатів-«відкликанців»

«Не за них на Майдані стояла»: як у Луцьку збирають підписи проти депутатів-«відкликанців»
У Луцьку триває збір підписів за відкликання депутатів, які порушили чинне законодавство – голосували за визнане судом незаконним рішення про дострокове припинення повноважень секретаря. І хоч, проголосувавши, депутати не сподівалися на активну реакцію лучан, їхні ж виборці вирішили надалі не терпіти такі дії.

Містяни зібралися на збори, де сформували ініціативну групу та збір підписів за відкликання Євгенія Ткачука, Олександра Козлюка, Костянтина Петрочука, Сергія Булу та Аркадія Соломатіна. Тож ось уже 4 дні поспіль у різних районах Луцька збирають підписи на підтримку відкликання депутатів.

Нині у місті діє 4 намети зі збору підписів. Один із них розташований на вулиці Годіюк, поблизу ринку «Північний». Тут кілька людей зупинилися, аби почитати, що за таблиці стоять біля тротуару.



«Це щоб Женіка відкликати, не нажерся ще», - говорять між собою двоє чоловіків поблизу, киваючи на фото Ткачука і здалеку спостерігають за людьми, які ставлять свій автограф у підписних листах.

У наметі інформують про процедуру відкликання. Аби поставити свій підпис на відкликання депутатів, окрім бажання, треба мати паспорт громадянина України та луцьку прописку. За словами представниці ініціативної групи Ірини Голубовської, мешканці активно підходять цікавитися, за що тут збирають підписи, чимало людей висловлює бажання підписатися.

«Але не кожен носить із собою паспорт. Одні беруть паспорти, повертаються і ставлять підписи, а іноді люди кажуть, що ми ще підійдемо, тому, можливо, підпишуться в інший день», - зауважує представниця ініціативної групи. За її словами, багато людей знає, що йдеться про відкликання.



«Дехто навіть питає, чому відкликають тільки цих 5 депутатів, а не більше», - розповіла Голубовська. Більшість людей висловлюються на підтримку ініціативи. Проте є й такі, кому така можливість волевиявлення лучан радикально не підходить. Зокрема, 15 липня до намету приходило двоє чоловіків, один із яких представився учасником АТО з позивним «Молдаван», та погрожували активістам.

«Він казав, що розвалить палатку, всім тут буде непереливки, м’яко кажучи, все вони тут порішають», - зауважує лучанка.

Натомість до намету, який розташований поблизу РАЦСу, 16 липня приходили «кандидати на відкликання» Костянтин Петрочук та Сергій Була.

«Вони всіляко намагалися на нас тиснути, викликали поліцію для того, щоб нібито підшукати для нас незаконні підстави для розміщення намету… як вони казали - наводимо на них наклеп. Це неправда, людям ми не кажемо нічого поганого», - розповів представник ініціативної групи Володимир Потрапелюк. Дискусія відбулася в напруженій атмосфері, проте активісти чують слова підтримки від лучан.



Потрапелюк зауважив, що останніми днями активність лучан у підписанні листів значно підвищилася. Адже люди бачать, що намет перебуває там постійно, тому підходять, запитують.

«Підписантів не бракує. Нас люди підтримують»,- зауважив член ініціативної групи. Лучани в більшості впізнають депутатів на фото, але відгуки лишають не надто позитивні – обранці не виконували заявлених обіцянок. Тому люди, які віддавали голоси за вказаних депутатів на своїх округах, обурені їхньою бездіяльністю.



«Є люди, які підписуються проти всіх кандидатур. Але є ті, які підписують лише один лист, коли дійсно його бачили і знають, чи була у нього якась діяльність», - додав активіст та запевнив – тут нікому нічого не нав’язують. Якщо лучанин має претензії до роботи обранця, то зараз за допомогою законодавчого механізму може відкликати його із ради.



Біля намету, який розташований на Театральному майдані, досить людно – хтось саме підписує листи за відкликання, хтось же поки цікавиться цією процедурою, та роздумавши, обіцяє повернутися із документами.

Громадський активіст Геннадій Хомутинкін непогано обізнаний із діяльністю депутатів у раді, тож вирішив показати свою позицію та прийшов поставити свій підпис.




«Ще будучи у консультативній раді при прокуратурі області, ми стикнулися із тим, що завдяки таким депутатам, як Ткачук, були масові порушення закону у плані землевідведення», - розповів він. Йдеться, зокрема, до ділянку на проспекті Відродження, 2, де депутат встановив свій МАФ і яку підготували за бюджетні кошти. Окрім того, стосовно землі, за словами Хомутинкіна, до Ткачука є багато питань.

«Нещодавно помічнику Козюри надали земельну ділянку суто для того, щоб він збудував ще один дім, або стоянку автомобільну… Трошечки це наштовхує на думку, що якщо такі депутати будуть при владі, як міські депутати, то в принципі у нас Луцька не буде», - каже Хомутинкін.



«Особисто проти них як проти людей я нічого не маю. Але от, наприклад, Аркадій Соломатін колись сказав дуже цікаву фразу «Мене не цікавлять проблеми міста», хоча потім заперечував, що таке казав. Є інформація, що ще не будучи депутатом він комусь не добудував будинок, це також говорить про те, що як депутат він не буде виконувати своїх зобов’язань», - пригадав чоловік. Після візиту депутатів до одного з наметів, у нього виникло враження, що вони не знають законодавства. Адже попри те, що відповідне повідомлення було, депутати все одно викликали поліцію.

Представник ініціативної групи, яка збирає підписи на Театральному майдані Дмитро Савчук, зауважив, що люди в центрі не завжди знають, чому тут встановлений намет, тож приходять поцікавитися, що відбувається. Зрештою, багато хто хоче підписатися.



«Я пояснюю, що ми стоїмо тут протягом 10-ти днів, тому якщо вони захочуть виявити ініціативність - будь ласка. Були випадки, коли справді, громадяни приїхали спеціально до нас розписатися після роботи і їхали додому», - розповів Савчук.

До слова, лідером за кількістю підписів є депутат Євген Ткачук. За його відкликання станом на ранок 18 липня проголосувала понад тисяча лучан, а поставити свої підписи за його відкликання до центру приїжджає чимало мешканців його округу. Від Ткачука не надто відстають і його колегам - за відкликання Були та Петрочука зібрали понад 1000 голосів, а за Соломатіна та Козлюка – понад 900.

«Насправді на ДПЗ бувають провокації від нетверезих неадекватних людей, без перебільшення. У нас, єдине, вчора приїжджала поліція та запитувала, яке право ми маємо встановлювати тимчасову споруду. Ми написали пояснюючу записку», - зауважив Савчук. За його словами, її викликали Була та Петрочук, які спочатку стояли віддалік, а підійшли лише з приїздом правоохоронців. Опісля депутати хотіли залякати активістів кримінальним провадженням та тим, що вони не зможуть поїхати за кордон. Зрештою, навіть після того, як поліція поїхала, Була і Петрочук ще тривалий час розповідали, що представникам ініціативної групи «ще жити у цьому місті».

Активісти ж запевняють, що їх не залякати такими розмовами. Адже саме тому, що їм і надалі жити у цьому місті, вони й вийшли збирати підписи проти депутатів-«відкликанців». Тим часом до намету раз за разом підходять люди та щось перепитують: чому відкликають лише цих депутатів, а впізнавши знайомі обличчя на стенді, підписуються.




Увесь час поки діють намети - «найгарячіше» на ЛПЗ. Це мікрорайон, в якому живе Євген Ткачук. Від 14 липня щодня сюди приходить група людей, серед яких є й родичі обранця, які всіляко тиснуть на учасників збору підписів.

18 липня ситуація була та ж сама. Оскільки день був будній, то найбільший наплив охочих підписатися спостерігався після 18:00, коли люди поверталися з роботи. Однак залишати підписи їм довелося під гул прибічників депутата Ткачука. Цікаво, що вони прийшли близько 18:00, мабуть, розраховували «відлякати» охочих підписати документи про відкликання.

Як розповіли активісти, «прихильники» припинили погрожувати, але обрали іншу тактику - галасують та створюють вид ніби біля намету неспокійно і відбувається конфлікт. Відповідну інформацію написали ЗМІ, що входять до медіа-групи «УКРОПу» на Волині. Хоча жодного конфлікту не сталося. Попри провокації, активісти продовжували збір підписів.

До речі, «прихильники» на місце збору підписів викликали поліцію, яка констатувала, що жодних порушень в діях активістів нема. Натомість один з учасників ініціативи зауважив, що в поліції є набагато важливіша робота, ніж «брати участь в політичних іграх депутата Ткачука».



********

«Не за них я на Майдані стояла. Не накралися ще», - каже жінка років 50-ти та без вагань дістає із сумки паспорт, аби підписатися. Якщо лучанам вдасться довести процедуру до кінця, а партії, які висували відповідних кандидатів на виборах, підтримають волевиявлення містян, то відкликати депутатів можна буде вже за два місяці.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Twitter та Instagram.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Щось тут не теє то як його! Лише п"ять депутатів припинили повноваження секретаря?
Відповісти
Останні статті
«Не за них на Майдані стояла»: як у Луцьку збирають підписи проти депутатів-«відкликанців»
18 липень, 2017, 18:00