Додати запис

That's all, Борисе Петровичу, that's all

ВСТУП

Цей текст писався після буремних січневих подій, коли Борис Клімчук подав у відставку, а на його місце прийшов Башкаленко, який подумав, що може бути як Клімчук, а вийшов як Башкаленко.

Другого дня осені 2014 року Бориса Клімчука не стало.

На прохання читачів піднімаю цей текст, де описую Бориса Петровича таким, яким запам'ятав.

ТЕКСТ


"Я, конечно, вернусь, весь в друзьях и мечтах,
Я, конечно, спою, я, конечно, спою - не пройдет и полгода"

В. Висоцький "Прощание"


Ця колонка не про те, чи повернеться і коли повернеться і за яких умов повернеться і на скільки вийшов чи "ввійшов" у волинську політику Борис Клімчук. Вона буде про те, чим мені запам'ятався колишній губернатор.

1. Висоцький, Висоцький і ще раз Висоцький. Клімчук безперестанку цитував його до місця і не до місця.

Сподіваюся новий губернатор не цитуватиме Міхаїла Круга чи Шуфутінського чи когось там ще. Краще вже Басту і Гуфа :)

2. Англіканізми. Борис Клімчук полюбляв "розбавляти" свою мову англійськими словами та словосполученнями. Не даремно чоловік стільки років по закордонах їздив.

Цікаво, якою іноземною мовою володіє новий чільник ОДА? Російську для нього іноземною не вважаю. Сподіваюся, що не буде азіровки, яка часом лунала з його вуст в часи першого заступника.

3. Дітки. В Бориса Клімчука була звичка постійно називати молодих журналістів дітками і ще якимись такими "ласкатєльними" словами. Не дуже по-європейськи, але дуже по-клімчуківськи.

Новий губернатор спілкування з журналістами почав "вустами" міліціонерів. Це погано.

4. Платівка №1: досягнення і складні 90-ті. У Бориса Клімчука було кілька мантр, які він час від час замінював на нові. Так, він міг кілька разів за день на різних за тематикою нарадах розповісти про свій візит в Брюсель і бесіди з європейськими дипломатами. Або про доїльні апарати. Або про "Волинькард". Або російського бізнесмена, який інвестує в Ратнівщину. Або про "свого президента", який дав гроші для Волині і так далі і таке подібне.

Ще одна мантра: як було складно в 90-ті, а зараз набагато легше. Завжди хотілося відповісти, що так мислити не можна, бо завжди треба прагнути до кращого.

Я навіть думати боюся про мантри нового голови ОДА. Думаю, що це буде щось на рівні нарад, коли чиновник читає з листка про надої і кількість буряка на полях.

5. Дотик. Борис Клімчук постійно зі своїм співбесідником намагався тримати фізичний контакт. Його постійні дотики, брання під руку і обійми нервували людей з посиленим особистим простором, але були фішкою екс-губернатора. Пам'ятаю якось журналісти брали в нього коментар наприкінці довгого робочого дня і він обперся об мої складені руки :)

Щодо нового губернатора скажу таке: головне, щоб його фізичний контакт з громадянами не обмежився сухими потисками рук і кийками міліціонерів.

P.S. Мені шкода, що Борис Петрович так змазав завершення свої управлінсько-дипломатичної кар'єри. Йому можна було б багато пробачити за 90-ті, але співпраця з регіоналами та ще й те, що він продовжував їх підтримувати, коли людей вбивали на Грушевського - цього йому пробачити не можна.

P.S.S. Зараз будуть писати тут про економічні досягнення Волині за часів Бориса Клімчука і все-таке, але я якось на собі "покращення" не відчув, тому й не пишу...

А щоб не бути голослівним: "Борис Петрович і дотики"


Шкода, що не знайшов фото, як він Башкаленка на опертивках брав під руку :)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 50
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дотики - це круто!!!Гарно підібрано фото)))))
Відповісти
Климчук - классический представитель той самой СИСТЕМЫ, которая опутала удавкой шею КАЖДОГО украинца.

Климчук - классический приспособленец и иуда, с лёгкостью предававший любые идеи ради одного - банально быть у КОРЫТА. Алкаш и нравственный дегенерат с хорошо подвешенным "помелом". Про таких говорят - "Ти йому в очі сс``, а він буде казати, що то Божа Роса!"

Глядя на его "достижения" начиная с 90-х и заканчивая сегодняшней убогостью Украины - можно смело сказать - с такими Климчуками - никаких внешних врагов - ненужно! Убитое сельское хозяйство, дороги в руинах, спивающееся население, безработная молодёжь, растущие как на дрожжах кладбища, тотальная коррупция - это работа СИСТЕМЫ которой он верной и правдой служит, это и есть ЕГО личные "достижения" как шестерёнки этой "СИСТЕМЫ".
Відповісти
Переконливіше і не скажеш
Відповісти
Коли пробуватимуть згадати шось погане про наступних губернаторів, ніхто й сперечатись не буде. Про Климчука ведуть дискусії ті хто йому вдячний, за те що якомога довше не пускав до управління "ефективних менеджерів" з тими, хто далі свого носа не бачить.
А з хорошого згадати - ну хоча б відроджений Нововолинськ з тисячами робочих місць, потужні торгові підприємства які охопили не тільки західну україну, а й далі вийшли, своєчасне фінансування бюджету і спокій в області, які сприймаються як данина, проте жоден з наступних губернаторів цим похвалитись не може.
Відповісти
Хороший текст. И очень вовремя.
Відповісти
Щоб автор не видавався голослівним хотілось би як мінімум змонтованого ролмку в якому Б.П. поперемінно повторює мантру, цитує Висоцького і все в перемішку з англікалізмами..
Відповісти
Дякую, цікавий підхід до статті, нестандартний )
Відповісти
А яке партійне почуття гумору в БП...)
Відповісти
Ото ви й губернатора профукали! Тримайтесь лохі!
Відповісти
Просвистіли класного губернатора, тепер тримайтеся, змінили, як кажуть в народі, шило на мило. Чи Ви можливо думали що поставлять опозиціонера?
Відповісти
Башкаленко нормальний чоловік! Головне - суворий і справедливий! Бистро лад наведе! Повага!
Відповісти
НЕ СУМНІВАЙСЯ...
Відповісти
Сашу ми знаємо з часів служби в РА у ракетних військах. З ним у розвідку ніхто не пішов, ні тоді, ні тепер.
Відповісти
тихо, БК еще тряхнет стариной, если здоровье позволит, и выберется в мэры Луцка. Обещался же ;-)
Відповісти
Ахметов однією рукою дає 10 грн а другою забирає 100 з держави. тому не треба ля-ля. благодійність не обовязково афішувати, я наприклад частенько допомагаю людям і я не регіонал, мені обовязково розписувати це в пресі? Ви справді вважаєте, що Клімчук відкрив садочок за власні кошти? Він що приватний, елітний?
Відповісти
Кожен заробляє як вміє і скільки можна! Але таке добро не кожен робить! Пащенко тільки на АВТОМАЙДАН жертвує! А садок, до речі, це добре діло! Може й не за свої він кошти відкрив, проте це талант їх знайти і видурити!
Відповісти
да, це талант їх знайти і видурити, для того щоб збагатити власний фонд на кілька мільйонів у вигляді відкату.
Відповісти
Він знав і святу істину - віддавати Десятину. З яких коштів, Богу відомо, а у вас лише догадки та фантазії.Його фонд багато допоміг лучанам і не тільки.
Ви зараз гавкаєте, як юдеї перед розп"яттям Христа.
Відповісти
дядько файний, але ПР його сортила і загабула як людину і політика, був Клімчук, і вийшов, весь ;)
Відповісти
А мене дотики не нервували!) Це було якось так цікаво навіть!) Такий собі майже дідусь)
Відповісти
Анатолію, так гарно і ностальгічно... А ще згадала один вираз Бориса Петровича, дуже актуальний зараз "Та яка н.... разніца з якої Він партії"))). Бо то Клімчук не подобався,то тепер Башкаленко третій день в кріслі губернатора і "оп'ять двадцять п'ять". Губернатори будуть згідно своїх обов'язків виконувати розпорядження президента чи то Януковича, Чи то Тягнибока, Яценюка, Тимошенко і так далі. А наші люди десь скрізь вставляють політику, де треба і не треба.
Відповісти
а чого цієї фотки не поставив? http://www.volynpost.com/news/11575-klimchuk-i-guz-ziasovuvatymut-stosunky-cherez-prokuraturu
Відповісти
пацани, у Вітіва і Башкаленка дотики значно ніжніші та душевніші...
Відповісти
Що не кажіть, Анатолію, а вам його уже бракує)) Нгостальгічний матеріал)
Відповісти
Не бракує. Добре, що цей "театр одного актора" завершився
Відповісти
Анатолий, уверяю вас, в скором будущем вы будете цитировать другие слова Высоцкого:

Идет охота на волков, идет охота -
На серых хищников, матерых и щенков!
Кричат загонщики, и лают псы до рвоты,
Кровь на снегу - и пятна красные флажков.

Я из повиновения вышел -
За флажки, - жажда жизни сильней!
Только сзади я с радостью слышал
Удивленные крики людей.
Відповісти
Рвусь из сил, из всех сухожилий,
Но сегодня - не так, как вчера!
Обложили меня, обложили,
Но остались ни с чем егеря!
Відповісти
Єдине що мене радує, це те що ніхто з так званих тут коментаторів ніколи не буде губернатором, тому, що по розуму і висловлюваннях .....????
Шкода вас.
Відповісти
А тобі звідки відомо жто тут коментує???___)
Відповісти
Ми можемо критикувати, ми можемо ідеалізувати Клімчука. Але...Хто з нас усіх тут присутніх був у його "шкурі", яка тріщала від відповідальності і перед Президентами - Кравчуком, Кучмою,Януковичем - і, водночас, перед найголовнішим суддею - волинянами, з яких він є сам - тутейший. Клімчук, як людина й чиновник, це вже історія. Історія Волині. Історія України. І багатьом його опоентам і апологетам уже можна розповідати знайомим, друзям, дітям та внукам, як боровся (допомагав) "Царю Борису I Волинському". Навіть цей "титул" просто так не пристає до людини. Так його називали і друзі, і вороги. Визнавали сюзерена? А той, споглядаючи трошки лукавим поглядом за вчинками "двору", подекуди бубонів, подекуди реготав, а часом і вергав громи. Хтозна, чи з уходом Клімчука не пішла з кривих коридорів адміністрації ота волинська патріархальщина, що управлінський досвід черпала з набутків "діда Архипа" чи "друга мого Гузя", приправлених поезією завжди бунтівного Висоцького? Що ж, поряд з Борисом Клімчуком на дуже вузькій площадці найвищої влади краю відтупцювали своє і Анатолій Француз, і Володимир Бондар, і Микола Романюк. Свято место мусто не бывает?
Відповісти
озиція людини з рабською психологією. Таким чином можна виправдати все - і голодомор, і голокост, і фашизм. Але ця людина коли йшла нацю посаду, як ніхто інший знала на що йде, знала ситуацію в країні, і знала умови роботи, бо не впала на цю посаду з неба. Тобто він знав, що треба красти, треба брати хабарі, треба домовлятися про відкати. І він пішов на все це, і робив усе це протягом тривалого часу. Він зжився з цим, ЙОМУ ЗАРАЗ ПРИКРО, ЩО УСЕ ЦЕ ЗАКЦНЧИЛОСЯ. А щодо царя Бориса, то це цілком заслужено, хоча справедливіше боло б не цар (бо явно на такий титул не тягне за всіма показниками), а такий собі місцевий царок . А ще правильніше неофеодал, який вірою і правдою весь час служив сюзерену. Тому виправдання нема і бути не може. Жодної справи, жодного проекту за всі роки на цій посаді, які б дійсно ввели його і історію Волині. Хіба що з чорного ходу. І в цій історії будуть розказувати про те, як учитель історії СРСР, який переважну частину свого життя формував у дітей переконання про переваги соіалістичного способу життя, скористався моментом і, забувши про совість і мораль (якщо взагалі вони коли небудь у нього були), став мультіміліонером.
Відповісти
У людини з рабською психологією і лексикон рабський. В голові від купи слів повний куліш. Намішаний і голодомор, і голокост, і фашизм. Як ти можеш, зайдо, бо ніколи житель Волині не назве себе волиняком (це як гайдамака - гайдамаком), щось тут патякати про несусвітнього вчителя історії СРСР, в той час коли Клімчук був вчителем-географом...
Відповісти
1) Щодо вчителя-історика, то Волиняка дійсно перегнув, хоча, якщо по-правді, то знаю точно, що Клим переважно був не просто вчителем, а директором школи. Отже, стосовно переваг соіалізму на загал справедливо.
2)Щодо неофеодала, то тут в самісіньку точку.
3)Щодо "волиняк" чи "волиняка", то обидві форми є наспраді діалектизмами, хоча першу фррму зустрічаю набагато частіше.
4)А Ваша надмірно емоційна відповідь лише підкреслює закоренілість рабства. Тут з Волиняком повністю згідний. От якби Ви cпокійніше, а так ...
Відповісти
Цілком підтримую Волинянку. Сраведливо, правдиво. Без злості і заздорсті. Молодець Жінко!
Відповісти
Ти не перець, так собі квасолька другосортна. А Волинячка - це не волинячка, так ще одна рабиня цього режиму.
Відповісти
Як вже набридло читати в коментарях змагання за титул меншого раба, ніж попередній коментатор. Погодьтеся, Клімчук вмів ходити між крапельками навіть у сильний дощ. Побачимо, чи допоможе партійна парасолька нинішньому "очільнику". Поки що йому заглядають в очі і чекають... Навіть ЗМІ - злегка кусають, але не сильно, бо хто зна, і відкликаються на кожне "апчхи" головного регіонала області... А Клімчук - як на мене, пішов більш достойно, ніж його попередники. Та чи далеко пішов?)
Відповісти
«Придет и мой черед вослед.
Мне дуют в спину, гонят к краю.
В душе предчувствие, как бред,
Что подломлю себе хребет,
И тоже голову сломаю…»

Владимир Высоцкий
Відповісти
Я особисто теж не знаю, що хорошого зробив ти. Які матеріали доленосні написав, кому з людей допоміг, а все це входить в обовязки журналіста, хорошого журналіста. "Чужих грехов судить вы не беритесь, начните со своих и до чужих не доберетесь". Клімчук - хороша людина і керівник. Всі його манери робили його не схожими на інших керівників. І зробив для Волині чимало. Почекайте, порівняння приходить з часом.
Відповісти
Котлюка прочитав вперше. Сподобалось. Майстерно, виважено, творчо. Вважаю, що саме цим - хорошою журналістською роботою робить свій посильний вклад у боротьбу з нинішньою хамсько-бандитською владою. А що вона саме така з верху донизу (по іншому бути не може), то це не викликає сумніву у кожного нормального громадянина. То тоді як може бути Климчук хорошою людиною, крадячи, отримуючи відкати, знаючи, що на Волині 70% працюючих офіційно не оформлені і т.д. і т.п. А потім мені цікаво знати про хоча б один проект на Волині, здійснений завдяки Климу, який дійсно можна назвати проектом.
Відповісти
Як на мене, то це не журналістика, а популізм, на жаль. Думаю автор здатний на більше і глибше...принаймні сподіваюсь.
Відповісти
Ну буває, що немає розуму, але чи є хоча б совість або такт у того, хто саме сьогодні поставив цю статтю? Невже сам автор повторно?
Відповісти
У нашій роботі важлива ЛЮДИНА, яку посаду не обіймала б і ким би не була в житті. Особливо, коли хтось із, здавалося б, іще вчорашніх співрозмовників відходить у Вічність.
Анатолій, якщо перефразувати відомий вислів, то "легенда торкнулася" тебе)Та й багатьох волинян.
Відповісти
- А мені він неодноразово допомагав. Гарний чоловік! Вічна йому пам'ять!!!
Відповісти
- Прекрасна людина. мені дуже допоміг. Вічная йому пам*ять!!
Відповісти
Шкода, що колишній голова ОДА запам’ятався автору такими дріб’язковими речами. Це як з гармати по горобцях стріляти. В даному випадку - стріляти словами. А мені Клімчук запам’ятався збудованими школами, дитсадками, лікарнями і ФАПами, заасфальтованими міськими вулицями, ліквідацією "окопів" на Київському Майдані, великою увагою до села і селянина, до АПК Волині, бо сам з села вийшов. А особливо - будівництвом перинатального центру, фундамент в високих бур’янах якого 11 років відлякував людей. Людина є те, що вона робить і цю істину ще ніколи ніхто не відміняв і не відмінить. Існує притча, як у в’язниці сиділи двоє. Один бачив у вікно брудну баюру, інший - красиве зоряне небо. Хто що побачив у вчинках і дійствах вже покійного голови ОДА, судити особливо не берусь: хто на ЩО вчився. А колишній випускниці факультету журналістики МДУ ім. Ломоносова хочеться сказати: "Плохой тєкст. І очєнь нє вовремя". Борису Петровичу - Царство Небесне. Нехай його рідна земля, на якій він залишив багато хороших слідів, стане йому пухом.
Відповісти
Професіонал у політиці,господар у волинському краї,просто людина на своєму місці.Шкода.......
Поважаю-сумую---побільше б таках сильних духом людей!!!
Відповісти
У полі росло багато різних хороших рослин, а деякі були пустоцвітними... По плодам і в порівнянні пізнаємо хто є хто. Шана, подяка за Добро Б.П.Клімчуку і Пам'ять, від волинян.
Відповісти
нехай душа його спочине з миром і простить
Відповісти
Стаття досить хороша, але мені не сподобалось порівняння з теперішнім очільником ОДА!
Відповісти
Ви,ті,які можуть лише потішатися і злословити ,чи залишите щось після себе,як залишив Борис Петрович.Коли вам пришлють нового керівника,ви знову будете йому кланятися і випрошувати посади. А він наш,бо як говорять " нема пророка на батьківщині !" Царства небесного і хай земля вам буде пухом!
Відповісти