Луцький довгобуд: вкладники волають про допомогу і пишуть листа найбагатшим українцям. ФОТО

Луцький довгобуд: вкладники волають про допомогу і пишуть листа найбагатшим українцям. ФОТО
Люди зі 118-ти сімей, які вклали свої гроші у будівництво нової багатоповерхівки, спорудження якої «заглохло» через кризу, пропонують десятьом найбагатшим людям України стати інвесторами довгобуду.

Відповідний відкритий лист мешканці написали до Рината Ахметова, Віктора Пінчука, Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, Вадима Новінського, Юрія Косюка, Костянтина Жеваго, Петра Порошенка, Андрія Веревсього та Сергія Тігіпка.

Недобудований будинок розташований на вулиці Липинського, 4, неподалік гіпермаркету «Там Там».

Дольові учасники будівництва вийшли 27 грудня до недобудованого 9-ти поверхового будинку, аби нагадати про свою проблему владі. Своєрідну акцію люди влаштували, сподіваючись, що на них звернуть увагу представники влади, які прийшли на відкриття нового дитячого садочка.

Як розповіла одна з вкладниць Руслана Мальська, будинок почали зводити ще у 2004 році. Втім у 2008-му у фірми-забудовника ЗАТ «Західпромбуд» почалися фінансові проблеми, і компанія заморозила будівництво.



У зведення будівлі свої гроші вклали 118 сімей. За ці роки вже п’ятеро вкладників померло. Учасники мітингу кажуть, що це були зовсім не старі люди, але мали підірване здоров’я через постійні переживання за долю будинку і власні вкладені гроші.

«Ми шукаємо інвестора. Якщо він вкладе гроші у 50 квартир будинку, які ще непродані, то потім зможе їх продати і «вийти в нуль», - каже жінка.

Проте для інвестора є й нагода заробити, а не тільки повернути вкладені гроші: біля будинку є фундамент, на якому можна збудувати ще одну багатоповерхівку.

Фундамент закладений за гроші вкладників, проте його зараз його може продати судовиконавча служба: фірма-забудовник має борги із зарплати.



Те, що фундамент закладений за кошти людей, зі слів Мальської, підтверджував і забудовник, і голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. Однак юридично це вважається майном фірми, і виконавча служба хоче продати фундамент. Таким чином сподіваються повернути гроші будівельникам, яким також не заплатили за роботу.

«Ми розуміємо, що це законне вирішення питань, але ж ми в цьому не винні. Якщо фундамент продадуть, то ми не зможемо жодного інвестора сюди завести. Лише на тому фундаменті можна заробити кошти», - зазначає Руслана Мальська.



Фірму-забудовника можуть оголосити банкрутом – уже стартувала відповідна процедура.

Влітку 2012 року допомогти вкладникам обіцяли голова облдержадміністрації Борис Клімчук та народний депутат Ігор Палиця. Втім розмови залишилися на рівні розмов, кажуть вкладники.

«Ми залізли у кредити. Люди живуть на зйомних квартирах», - скаржиться Мальська.



Вкладники кажуть, що 50 квартир могла би придбати і держава для соціального житла. Наприклад, для багатодітних сімей чи міліціонерів і вчителів. Аби тільки будинок добудувати.

Що думає влада

Перший заступник голови Волинської облдержадміністрації Олександр Башкаленко заявив, що вихід бачить тільки у тому, що мешканці знайдуть спільну мову зі своїм забудовником.

«Це приватна будівля. Вони були акціонерами і вкладали туди гроші. Вони заключали угоди з будівельниками, і я думаю, що з цією ситуацією, крім них самих, ніхто не може їм допомогти», - вважає Башкаленко.

«Треба взяти інвестора, який був, і поставити крапку. І починати з чистого листа», - додав перший заступник губернатора.

Кілька представників вкладників зустріли Башкаленка і міського голову Миколу Романюка перед початком урочистого відкриття садочка. Попросили чиновнкиів підійти до людей. Проте Башкаленко відмовився, мовляв, нема часу. І запропонував людям прийти до нього на прийом 14 січня, аби обговорити це питання.

«Але до 14 січня фундамент вже можуть продати», - всерйоз стурбована Руслана Мальська.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 33
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Власть, как всегда, умывает руки. Там, где надо принимать грамотные решения, ума власти просто нет.
Відповісти
«Це приватна будівля. Вони були акціонерами і вкладали туди гроші. Вони заключали угоди з будівельниками і я думаю, що з цією ситуацією крім них самих ніхто не може їм допомогти», - вважає Башкаленко.

А хiба не так?
Відповісти
Фірма-забудовник мала всі ліцензії та дозволи офіційно виділену землю під забудову, є членом торгівельної палати. Спершу замовником будівництва виступала Міська Рада, і навіть одна квартира викуплена Обласною Державною Адміністрацією. Де ми ще мали шукати надійнішу фірму??? І хто, як не влада, видавав їй дозволи на роботу???
Відповісти
Вам дорога до міської ради відома? Не плутайте область з містом!!! А те що квартира як-би адміністрацією викуплена - то у ті часи забудовники так людей заманювали!
Відповісти
1. Взяли непiдйомнi кредити.
2. Зв`язались з ненадiйною фiрмою.
3. Хочуть щоби скоробагатьки. якi пограбували краiну вирiшили iх проблеми.

Висновок: психологiя жити за чийсь рахунок.
Відповісти
За чий рахунок?:) ТИ того? Яка в тебе психологія?
Н да..., людям гроші віддайте і все!
Відповісти
Мо` я не в курсi, пробачайте, але просити в Ахметова i Фiрташа подачки.
Відповісти
А ми тут уже у всіх просили,люди готові вже просити будь кого, підкажіть інший вихід, будемо вдячні

Відповісти
За чий рахунок ми живемо зараз?? Ми сплачуємо кредити за повітря! Платимо за орендоване житло! Половина людей повиїжджала на заробітки, продали, те, що мали, аби мати нормальні житлові умови і якось жити на ті зарплати сім'ями!
А продажа вільних 50-ти квартир виводить будівництво "в нуль". То за чий рахунок ми це просимо зробити?!
Відповісти
"Влітку 2012 року допомогти вкладникам обіцяли голова облдержадміністрації Борис Клімчук та народний депутат Ігор Палиця. Втім розмови залишилися на рівні розмов, - кажуть вкладники.

«Ми залізли у кредити. Люди живуть на зйомних квартирах», - скаржиться Мальська. "
Тут пусті обіцянки, а ви вірите? Кому Ви треба? Клімчуку?Палиці? Ну Палиці ще так-сяк,бо ще поки має дякувати ні би то для галучки,а Клімчук...,не смішіть мене він вважає себе і царем, і Богом, і святим на території Волині..., ви що? Я Вам співчуваю,Але ви не перші хто таке щось схоже пережив,те саме колись було і з Іванішином, з його кооперативом відразу за Там Тамом, ви краще Єрємєєву напишіть...,може йому вигідно буде там побудувати квартири?
Пробуйте, а влада...,зробіть хоть щось,а Башкаленка як шакала треба гнати звідси як собаку!!!
Відповісти
Палиця вам обіцяв у передвиборчих "байках" - от йому і пишіть і питання задавайте!:)
Відповісти
Ну звісно, комусь горе..а комусь жалко державних коштів для добудови, а ДЛЯ КАРМАНІВ НАШИХ ПОЛІТИКІВ ВАМ ГРОШЕЙ НЕ ЖАЛКО??? ХАЙ КРАЩЕ ДОПОМОЖУТЬ НАМ, А НЕ СВОЇМ СІМЯМ СКУПИТИ ПІВ УКРАЇНИ!!!

ЗНАЄТЕ ЛЮДМИЛО МИ ПИШЕМО І ПАЛИЦІ І ВСІМ КОМУ МОЖЕМО..!!!
ТОМУ МИ ЗАПЛАТИЛИ ГРОШІ І ХОЧЕМО РЕЗУЛЬТАТІВ. І ЩО РОБИТИ КОЛИ ЗАПЛАТИВШИ КОШТИ ОСТАННІ ЗА ДАНУ КВАРТИРУ, Я ЗНІМАЮ ТЕПЕР ОДНОКІМНАТНУ ЗІ СВОЄЮ РОДИНОЮ?? І ЗНОВУ ВИТРАЧАЮ КОШТИ???
Відповісти
Шановна Оксано! Вибачте, але договір на будівництво ви підписували не з державою, а приватною будівельною фірмою і це перше і основне! Скільки вже відео-сюжетів по ТБ на цю тему показували і розслідували ...?! А бочку котити на державу нема чого, вам тільки суд може допомогти!
Відповісти
Цей будинок міг би вже давно достроїтись, але наша владна еліта не хоче давати щоб іноземні інвестори вкладали кошти в завершення будівництва...(мабуть зажадали якийсь відсоток).
І не зовсім зрозумілі дії Палиці та Клімчука, обіцянки ж були, говорили що і після виборів допоможуть...сума для добудови можна сказати мізерна, як для нашого народного депутата!
Відповісти
Які іноземні інвестори? Не сміши людей - терапевт! :) Діагноз ставити навчись!:)
Відповісти
Тобі поставлю, ти далека людина і тормоз!Подивись що робиться, за кордоном дають кредити під 5 відсотків річних на 20 років, а наше відділення Нацбанку за це і собі хочуть хапнути від 5 до 10...
Відповісти
Якщо такий "розумний" то йди і став "діагноз" Нацбанку, а не груби тут людям! Є підтвердження - суд тобі у допомогу! Лоханулись і всі їм винні - то Чорнуха не такий, то Нацбанк, то влада... А не забагато?
А з приводу: "що робиться, за кордоном дають кредити під 5 відсотків" то і їдь за кордон!:) А у нас суцільна криза у країні, в усьому, то не треба бути такими "лохами"! Вибачте за грубість, но вашу ситуацію по іншому не назвеш! Навколо скільки людей житло понакупляли і в кредити і як хочеш, але тільки з вашим будинком така лажа - це про щось говорить...!
Відповісти
Це говорить про те що і з вами таке може статись..і ніхто з нас тут винними нікого не робить..ні Чорнуху, ні державу, і ніякий банк.. Просто ви не можете зрозуміти одного .. якшо банк лопає держава ж теж виплачує по трохи вклади вкладникам цього банку і всі ляко допомагає своїм людям.. і ми про те ж .. ми не просимо грошей у власні кармани, ми просимо зовсім реальних дій, які нам допоможуть у вирішенні наших проблем. а те що сталось з нашим будинком говорить про те що державі потрібно хоч якось перевіряти подібні компанії і приватних підприємців, які тільки деруть гроші з людей, а потім "кідають" їх. І це не тільки з нами така ситуація вийшла. А щодо закордону це дійсно правда, інвесторів пускати до країни не хочуть. От і шукаємо хоча б людей які дійсно можуть зробити добро людям, але не хочуть, тому що це їм матеріально не вигідно. Як можна вкласти гроші у чиюсь фірму, якій ще потрібно за кредити і заробітну плату людям заплатити...і покрити чиїсь борги..

Тільки людям не зрозуміти у людей горе.. а вас держави, чорнухи, нацбанки.. це все тут не причому.. це людський фактор.. Є ТАКЕ СЛОВО "ДОПОМОГТИ" І ми просимо допомоги!!! а не подачок з чиєїсь сторони..! чомусь всі думають що звертаючиь до Палиці це дійсно так легко.. прийшовши раз нас взяли послухали і викінули декілька міліонів на вітер власних коштів заради там якихось лучан, які вклали гроші як раніше казалась не в ту фірму.... ніхто а даний момент цього робити не хоче.. І МИ ПРОСИМО ЩОБ НАМ ДОПОМОГЛИ!!! ТОМУ ЩО НА ДАНИЙ МОМЕНТ ЦЕ ОСТАННІЙ ШАНС ЗА 7 РОКІВ НА ДОБУДОВУ, ЯКЩО ЦЕЙ ШАНС МИ НЕ ВИКОРИСТАЄМО МИ ЗАЛИШАЄМОСЬ БЕЗ КВАРТИР І БЕЗ КОШТІВ, ЯКІ МИ ВКЛАЛИ У НИХ.
Відповісти
Шановна Оксана! Я вас прекрасно розумію і співчуваю! Моя відповідь у такій формі була до "Терапевта", бо грубить людина і пише неадекват и всіх і вся кляне! Но судячи з ТВ репортажів, такі ситуації не поодинокі і навіть у Києві люди вирішували такі питання судами, громадськими організаціями, пікетами...! Може не до кінця за всі ниточки посмикали? Хай щастить!!!
Відповісти
Чесно кажуче Тарасе, я взагалі до цих будинків ніякого відношення не маю, просто стикався з тим що стосується інвестицій...я згідний з тим щоб ці гроші оподатковувались, але не в таких кількостях. До нас бояться їхати інвестори з Європи, все йде до того що в країну повернеться тоталітарний режим... Скажи будь ласка, чому "суцільна криза" відображається тільки на простих людях, а не на чиновниках, чому кількість олігархів росте, чому місцева влада не може допомогти, адже для добудови будинку потрібно відносно не багато?
Відповісти
Треба було договори з Чорнухою або Вайманом заключати, або у них квартири купувати, то не було б такої халепи! Погнались за низьким відсотком, та ціною... ну хто вам дохтор!:( А тепер давай держава - допомогай...
Відповісти
Чорнуха взагалі за рахунок державного бюджету собі всю "імперію" будує!
http://www.volynpost.com/news/8587-lucka-firma-za-rik-vygrala-u-tenderah-majzhe-200-miljoniv-derzhavnyh-gryven
Відповісти
Одні витрачають державні кошти заради власних зароблених не совісно міліонів...а іншим мізерні кошти потрібні заради щастя..хоча не так.. заради повернення хоча б квартири..а не коштів..
Відповісти
Знаєте коли людина народжується інвалідом чому виплачуються соціальні пільги з держави. Так і нашій ситуації... ми попали в халепу, а вибір щоб заключати договори так наш власний, але багато людей і з Іваховом попали в халепу, і дана ситуація може бути з кожним..!
від цього ніхто не застрахований..!
А людям потрібно допомагати!!!!
Не розумію вашої точки зору із захисту держави... тому що наші нардепи реально відстоюють у державі свою тоочку зору на власні потреби, і приймають закони вигідні тільки їхнім власним бізнесам і бізнесам їхніх сімей..
а людям вони ніколи не допомагали і допомагати не будуть!
Відповісти
Нам потрібно щоб якийсь інвестори вклав кошти у наш будинок! Але всі інвестори бояться вкладати сюди кошти тому що вони бояться що ці вільні 50 квартир заберуть за кредити в банку та заробітну плату працівникам. Просто на даний момент всі чекають ВЕЛИКИХ ЗАРОБІТКІВ, РЕАЛЬНО ДОПОМОГТИ ЛЮДЯМ НІХТО НЕ МОЖЕ! ТОМУ ЩО В НАС ДЕРЖАВА ТАКА КОЖЕН САМ ЗА СЕБЕ! І люди стали якісь злі... вони радуються чужим проблемам.
Відповісти
ви просто дивні. Ви вірите, що знайдеться хтось дурніший і вкладе кошти в 50 неіснуючих квартир з сумнівним шансом стати існуючими?
Ви розумієте значення слова інвестор? Одна думка вкласти 50 кв * 50 тис дол = 2, 5 млн доларів щоб потім вийти на нуль - просто, пробачте, х.ня.
В чому полягає інтерес інвестора? Заморозити разом з вашим будівництвом ще своїх 2,5 млн баксів?
Очевидно, що треба визнати свої особисті помилки із вибором забудовника. Краще було не вкладати зразу усі кошти, а робити це поетапно, по 10% наприклад та відповідно контролювати хід будівництва, освоїли гроші - ви переконались, що все добре, оплатили наступний транш.
Ситуація ваша не має рішення без понесення втрат. Просто від розумного рішення втрати будуть меньші. Зберіться всі не на вулиці з плакатами, а у залі якомусь, запросіть юристів, шукайте вихід і не пишіть листа "турецькому султану", йому таких листів в день сотні приходить.
Крім вас ніхто за вас нічого не зробить і не рішить.
Сідайте, думайте, радьтеся із фахівцями і робіть. І не економте на фахівцях, якщо хочете щоб втрати були найменьшими.
Відповісти
знаєте в нашому будинку квартири викуплені відомими адвокатами луцька..і в насє є власний юрист. ми збираємось 1 раз в місяць точно .. і вирішуємо наші проблеми, ми вже пройшли кучю судів.
Відповісти
Ви все одно не хочете зрозуміти, що збиратись раз у місяць для того, щоб пожалітись одне одному на життя і плакат намалювати не вирішує існуючої проблеми. Відомий адвокат не значить кваліфікований юрист. Можна бути відомим через дурну славу. І це адвокат вам порадив ті листи писати та плакати?
Ваше завдання цю недобудову зробити власністю пайовиків. Після цього є шанс добудувати власними силами за рахунок коштів своїх і за продані 50 квартир. Просто купувати ці квартири у забудовника ніхто не неважиться, а у вас шанси їх реалізувати на порядок більші. Втрати все рівно будуть, тільки можна втратити 20%, а можна як зараз всі 100.
Відповісти
писати листи це наша ініціатива.. тому що за 7 років ми вже втомились від цього всього і багато перепробували варіантів. Ця недобудова є власністю пайовиків і в нас є документи на частку в даному будинку. Ну де нам 118 квартирам взяти 30 млн. доларів??? як добудуваи власними силами??? ви всі тільки вмієте давати поради нічого в цьому не тямлячи. Квартири ми зможемо продати тільки після добудови будинку!
Відповісти
при чому тут Чорнуха? Це ж фірма Кротюка-дебіла! Свою хатку вибудував в Гаразджі, і не тільки там...Казала ж своїй знайомій, яка там лоханулась, відсуди, поки не пізно, хоч частиеу своїх грошей, то хоч куток в гуртожитку купиш, ні - ходила-заглядала, "Клімчук сказав, Клімчук пообіцяв..." В с..ці вас він мав. Ваша доля - як київського Елітбуду, гроші ви самі несли туди, ніхто не вимагав, пальці ваші у двері не пхав. Просіть не 20 млн, а двері, вікна, воду і газ, може дешевше буде.
Відповісти
двері вікна ми і самі ставим і купим)))
Відповісти
вихід один створити кооператив і через суд забрати у кротюка всі фундаменти і маетки а потім власними силами щось робити .
Відповісти
Останні новини
Луцький довгобуд: вкладники волають про допомогу і пишуть листа найбагатшим українцям. ФОТО
27 грудень, 2012, 13:17