Підсумки-2012: спортивний рік на Волині

Підсумки-2012: спортивний рік на Волині
Рік 2012-й став багато в чому переломним для волинського спорту. Попри інколи незаслужено малу увагу з боку громадськості життя у цій галузі кипить.

Наші спортсмени здобули нові вершини та закріпилися на вже здобутих у волейболі та баскетболі.

Кардинальні зміни у луцькій «Волині» призвели не лише до переосмислення сенсів існування клубу, а й до кадрового оновлення тренерського штабу та складу команди.

Чергові підсумки від ВолиньPost’у – про найяскравіші, найзнаковіші події у волинському спорті.

Жіночий волейбол: «Срібло»+Кубок

Найбільш вдалим серед спортивних команд регіону 2012 рік став для жіночої волейболісток з «Континіум-Волинь-Університет».

Так, у жіночій Суперлізі лучанки зайняли друге місце. Хоча певний час навіть були лідерами турнірної таблиці.

Ключовими в цьому турнірі для них стали дві домашні гри з головним конкурентом - южненським «Хіміком».

На жаль, підопічні Богуслава Галицького програли на рідному майданчику і шансів на «золото» у них суттєво поменшало, а до завершення сезону – не побільшало.

Друге місце в чемпіонаті лучанки компенсували переконливою перемогою в Кубку України, який вони здобули в поєдинку з «Сєвєродончанкою» з однойменного міста на Луганщині.

Однак, не ці матчі були найголовнішими для підопічних Галицького в 2012 році. Вперше команда здобула право змагатися в єврокубках, а саме – Кубку Європейської конфедерації волейболу.

У Луцьку відбулося два незабутні для переповненого залу обласної ДЮСШ матчі з італійською «П’яченцою» та французьким «Кале».

І хоча лучанки припинили боротьбу, вони зуміли стати міні-сенсацією турніру та здобути необхідний для майбутніх звитяг на євроарені досвід.

Баскетбол: за крок до «золото дубля»

Ще однією несподіванкою українського спорту в 2012 році стала перемога БК «Волиньбаскет» у Вищій лізі. Команда розпочала сезон «з перебоями», програвши кілька матчів головним суперникам. Однак, ближче до завершення сезону, набравши шаленого ходу, лучани виграли майже всі матчі і в квітні стали чемпіонами Вищої ліги України.

Був у «Волиньбаскета» шанс на здобуття Кубка України та оформлення так званого золотого дубля. У цьому турнірі їх зупинили лише в півфіналі. Лучани поступилися запорізькому «Авіастару», який у підсумку і виграв трофей.

Варто віддати належне тренерському штабу команди на чолі з Сергієм Смітюхом. Вони зуміли зібрати дієздатний колектив, який за короткий час приніс добротний результат. Лишається сподіватися, що 2013 буде не гіршим для «Волиньбаскету».

Футбол: курс на Європу

Футбольний клуб «Волинь» - без сумніву, одне з найяскравіших спортивних «облич» регіону в Україні. Команда вже кілька років топчеться у турнірній таблиці Прем’єр-ліги на одному місці – між зоною вильоту та серединою.

Це не задовольняло нове керівництво клубу, яке ще в 2011 році заклало фундамент для кардинальних змін, звільнивши Віталія Кварцяного.

Так, 5 січня на посаді головного тренера команди презентували легендарного «динамівця» Анатолія Демяненка, який привів з собою не лише новий штаб, а й нове бачення гри, яке й відразу почав прищеплювати футболістам.

Також він взявся за «дебразилізацію» команди. Неодноразово спортивний фахівець наголошував на тому, що троє і більше гравців-бразильців – не є добре.

Тому влітку «Волинь» фактично залишилася лише з Шумахером, Рамоном Лопесом та Леандро, у якого діючий контракт з клубом, але на поле він не виходить ні за основу, ні за дубль.

Навряд чи Демяненко відмовився б від нападника Майкона, але після кількамісячної скандальної «саги», той перебрався до донецького «Шахтаря» і тепер гріє лаву запасних… в луганській «Зорі», куди його здали в оренду «гірники».

Оголосивши про бажання здобути право грати в одному з найпрестижніших турнірів Європи з футболу, команда почала відповідно оновлюватися. Так, до Луцька прибув десант гравців з Болгарії та Румунії, які мали досвід виступу у єврокубках та національних збірних своїх Батьківщин.

З українців найзначнішими підсиленнями виявилися Максим Старцев, Сергій Пилипчук та Володимир Аржанов.

Поки розтатуйовані легіонери та їх колеги грають не дуже переконливо, вигравши кілька виїзних матчів, вони демонструють жахливий результат в домашніх поєдинках: то з «Карпатами» внічию зіграють, то «Чорноморцю» безсоромно програють. Тому нині Демяненко говорить про необхідність підсилення.

Поступово зникла з вуст тренера і єврокубкова риторика. Мовляв, команда бореться за високі місця в чемпіонаті та продовжує будуватися водночас.

Що ж, кредит довіри керівництва клубу в Демяненка поки не закінчився і він має шанс й далі зводити власний «дрім-тім» у Луцьку. Головне, щоб процес не затягнувся на невизначний строк, бо обструкції вболівальників тренер переживе, а от невдоволення власників - навряд.

Олімпійські кільця по-волинськи

Олімпійські кільця по-волинськи, на жаль, не вдалися. Область відрядила на Олімпіаду в Лондоні 6 спортсменів, які повернулися без нагород.

Так, найвищим результатом стало четверте місце Олени Цьось у командному спринті на треку.

Не виправдали сподівань дворазова чемпіонка Європи із вільної боротьби ковельчанка Юлія Остапчук та ще одна велоспортсменка Яна Беломоїна – лише 7 та 13 місце відповідно.

Щоправда, свій слід, хай і незначний, Волинь в українських медалях таки залишила. Зокрема, уродженка Ковеля Анастасія Кожевникова була в складі четвірки дніпропетровських веслувальниць, які здобули «золото» на дистанції 2 тисячі метрів у академічній греблі.

Поїхали волиняни і на Паралімпіаду в Лондон – лише троє. Анатолій Шевчик та Олексій Гетун з тренером Юрієм Тимофєєвим стали частинкою національної футбольної збірної, яка здобула на змаганнях срібні медалі.

Спорт для всіх

Не можна не згадати про особливий успіх волинян у фіналі Кубка світу з зимових видів спорту серед спортсменів з ураженням опорно-рухового аппарату. Волиняни вибороли для України чотири золоті медалі.
Юлія Остапчук
Юлія Остапчук

Юлія Батенкова-Бауман першою фінішувала у лижній спринтерській гонці та на дистанції 20 кілометрів. А ще вона і Юрій Костюк здобули по «золоту» в лижних естафетах.

Серед решти міжнародних успіхів волинян відзначимо «золото» Юлії Остапчук на чемпіонаті Європи з вільної боротьба та перше і друге місця молодих ковельських кікбоксерів Юрія Зубчука та Володимира Скоповського на чемпіонаті Європи.

Не футболом єдиним

У 2012 році Луцьк приймав кілька змагань європейського та світового рівня.

Так, в травні в обласному центрі відбувся чемпіонат світу з пауерліфтингу. Загалом, 15 країн делегувало до столиці Волині понад 300 спортсменів.

У загальнокомандному рейтингу перше місце посіли українці, які здобули майже третину всіх нагород.
Учасники чемпіонату Європи з сумо у Луцьку
Учасники чемпіонату Європи з сумо у Луцьку

А от справжньою «родзинкою» спортивного 2012 року для Волині стало проведення чемпіонату Європи з сумо в Луцьку. В цих змаганнях українці зайняли друге місце, пропустивши вперед лише російську команду.

Анатолій КОТЛЮК (для ВолиньPost)

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Інші новини теми
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Підсумки-2012: спортивний рік на Волині
28 грудень, 2012, 13:17