Нацбанк віддасть приміщення в Луцьку

Нацбанк віддасть приміщення в Луцьку
Нацбанк планує протягом 2018 року передати приміщення у регіонах новим державним балансоутримувачам.

Про це йшлося під час зустрічі заступника голови Національного Банку України Романа Борисенка з представниками регіональних ЗМІ 15 грудня у Києві, - пишуть Волинські новини.

Національний банк піде з регіонів: з 2015 року у рамках проекту трансформації централізували більшість функцій і зараз основною функцією Нацбанку на регіональному рівні є забезпечення готівкового обігу. Спираючись на міжнародну практику в цьому напрямку, впроваджують проект з делегованої моделі облікового обігу. Модель передбачає, що визначать банки-агенти, через які забезпечуватимуть виконання цієї функції.

Наразі акредитовані три банки: «Ощадбанк», «ПриватБанк» та «Райффайзен Банк Аваль» і в різних регіонах вони поступово переходять до виконання цієї функції.

По суті, територіально присутній Нацбанк буде лише у Києві та Львові. Так, у Львові планують розмістити другий касовий центр-сховище Нацбанку.

Зі слів заступника голови НБУ, населення не відчує реалізацію цього проекту, водночас це дозволить значно скоротити витрати.

Враховуючи те, що Нацбанк передає цю функцію банкам-агентам, виникає питання використання приміщень Нацбанку в регіонах. Ухвалили рішення передавати приміщення іншим державним балансоутримувачам. Тому зараз розглядають пропозиції від деяких державних балансоутримувачів, у тому числі, від державних судових адміністрацій, Мінюсту, Держказначейства, які хотіли б отримати приміщення Нацбанку для свого користування.

Для того, щоб ефективно забезпечувати готівковий обіг, зафіксували, що приміщення сховищ буде використовуватися за цільовим призначенням, а саме для забезпечення готівкового обігу – банк-агент зможе брати сховище в оренду у нового балансоутримувача. Протягом 2018 року у регіонах будуть нові державні утримувачі приміщень Нацбанку.

«Ми цінуємо наші приміщення, адже Національний банк вкладав в них гроші протягом тривалого часу. Майже всі такі приміщення є історичними пам’ятками, розташовані у центральній частині міст і є окрасами кожного регіону, тому ми маємо їх передати у руки тих балансоутримувачів, в яких є фінанси, щоб утримувати об’єкти у належному стані», - відзначив посадовець.

Сформований план, відповідно до якого, вихід з кожного регіону обмежили певним часом. У деяких регіонах є декілька банків, які хочуть виконувати функцію банку-агента, а десь такий банк один. В одних областях ці банки хочуть брати в оренду приміщення, а в інших – ні.

Щодо Волині він повідомив, що за планом діяльність Нацбанку тут припиняється з закінченням цього року. Нового балансоутримувача ще не визначили, але рішення обіцяють ухвалити незабаром, тому що є потенційні кандидати і згодом Кабмін затвердить відповідне рішення. Роман Борисенко наголосив, що споживачі готівки не відчують на собі цих змін, адже працюватимуть банки-агенти, п’ять приватних компаній отримали ліцензії на перевезення грошових коштів.

Побудова центру у Львові дещо відтягнута в часі і відбудеться не наступного року, а у 2020-их роках.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Нацбанк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли надягнуть браслети бездарній подружці "самого" Гонтарєвій ?..
Відповісти