На «Різдві у Луцьку» вогнем з Віфлеєму підпалили майже 2-метрову свічку. ФОТО

На «Різдві у Луцьку» вогнем з Віфлеєму підпалили майже 2-метрову свічку. ФОТО
Етнічний фестиваль «Різдво у Луцьку» зібрав близько 80 фольклорних колективів з України, Польщі та Білорусі.

Фестиваль розпочався 12 січня на Театральній площі Луцька. Він триватиме впродовж двох днів у різних куточках міста.

Захід популяризує традиційну українську культуру, каже начальник управління культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів.

Загалом участь у дійстві взяли 80 колективів з дев'яти районів Волині, а також Польщі та Білорусі. Їхні виступи заплановані не лише на Театральній площі, а у різних куточках міста, на площах та у будинках культури.

Свято розпочали бджолярі. Біля пам'ятника Лесі Українці вони встановили велику свічку Братства бджолярів Волині. Її за традицією запалив член Братства бджолярів Волині Володимир Дмитрук від Віфлеємського вогню, котрий привезли активісти скаутської організації «Пласт».

Дмитрук розповів, що свічка має 1,78 м заввишки і зроблена таким чином, що вигорає лише з середини, а не по боках. Тому служить вже не перший рік.

Паралельно з фестивалем учасники фольклорних колективів виступали у Палаці культури міста. Там відбувалося святково-обрядове дійство «Три празники в гості». Одягнені в національні костюми, в одяг перебиранців, артисти співали колядки та вітали присутніх зі святами, щедрували.

Концерт був побудований таким чином, що між виступами колективів не було пауз. На останній ноті останньої пісні одного колективу співати свою колядку починав вже інший. Тому дійство нагадувало єдиний нерозривний концерт, що тривав протягом цілого дня.

Фестиваль продовжиться 13 січня. У неділю виступатимуть колективи з різних шкіл та навчальних колективів міста та області.

Окрім цього, лучани та гості міста можуть придбати і покуштувати меди та медові напої, які представляють у Луцьку в рамках конкурсу «Питні меди-2013».

Також на Театральній площі протягом вихідних можна придбати сувенірну продукцію, страви від ресторанів міста, хлібопекарів, скуштувати глінтвейн та навіть викувати на щастя монетку з надписом «Луцьк» та «Волинь».


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На «Різдві у Луцьку» вогнем з Віфлеєму підпалили майже 2-метрову свічку. ФОТО
12 січень, 2013, 19:43