Школи й садочки Луцька «через коліно» змушують економити

Школи й садочки Луцька «через коліно» змушують економити
На школи і садочки Луцька, а відтак і вчителів разом з батьками і дітьми, схоже, чекає непростий рік. Уже зараз їх поставили перед фактом необхідності зменшити свої витрати мало не наполовину.

До редакції ВолиньPost звернувся батько вихованки
дитячого дошкільного закладу №10. Чоловік розповів: 11 січня йому повідомили, що відтепер групи працюють не до 19:30, як раніше. А тільки до 18:00 замість 19:30… Якщо ж батьки вчасно дитину не забрали – її відправляють у так звану чергову групу, де за всіма такими «залишенцями» наглядає один вихователь.

Садочки експериментують

Директор ДНЗ №10 Валентина Костюк пояснила, що чергову групу ввели «для експерименту», й запевнила, що скорочення робочого часу у вихователів надалі не буде.

А групи вже з 12 січня працюють за звичним режимом.

«Справа в тім, що дошкільним закладам у зв’язку з недофінансуванням потрібно економити певні кошти. Я ніколи не йшла на скорочення режиму роботи дошкільного закладу. Вчора був пробний момент, який себе не оправдав, і з сьогоднішнього дня дитячий садок буде працювати так, як і працював. А економити кошти будемо іншим чином. Не будемо скорочувати графік», - запевнила 12 січня директор дитсадка.

Та все ж вихователі з інших садочків розповіли ВолиньPost, що розмови про скорочення в їх закладах ведуться від початку року. Мовляв, з 1 квітня почнуть економити на вихователях.
Частину посилатимуть у відпустки за власний рахунок, «різатимуть» всі можливі премії і надбавки, а також скорочуватимуть «невиховательські» посади – наприклад логопеда.

Влада – школам: крутіться, як хочете

Нагадаємо, 29 грудня начальник управління фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова повідомила, що в бюджеті міста працівникам освіти коштів вистачить тільки на 10 місяців зарплати. Відтак треба буде шукати або шляхи економії, або шляхи доходу.

Тоді ще перший заступник міського голови Святослав Кравчук запевнив, що скорочувати вчителів не будуть. Зекономлять, мовляв, на чомусь іншому.

«Мені відомо, що перший заступник луцького міського голови Кравчук Святослав та начальник фінансового управління Єлова Лілія проводять зустрічі з директорами шкіл щодо встановлення для них плану економії на рік. Зокрема суми економії доводяться від 500 тисяч до 1 мільйона гривень в залежності від її розміру», - каже депутат Андрій Осіпов.

Отримати коментар від Святослава Кравчука 12 січня ВолиньPost не вдалося. Заступник повідомив, що поспілкується наступного дня, мовляв, поки що зайнятий на нарадах.

Діти залишаться без гуртків?

За інформацією голови наглядової ради школи №10 Олександра Кралюка, директорів поставили перед фактом: зекономити до 50% з фонду заробітної плати. При цьому буцімто жодна людина не повинна бути звільнена.

Вказівка ніяк документально задокументована офіційно не була, а за ефективність скорочення директори відповідатимуть власним контрактом.

«Директор школи, котрий повинен вчити дітей, підтримувати моральний дух, повинен скласти ось такий пасьянс. Але ж неможливо при менших можливостях забезпечувати той процес, який був! Тепер в школах познімали всі додаткові гуртки. Додаткові уроки, скоротили максимально години. Все, що робило середню школу ліцеєм, це нині фікція, віртуальне поняття», - каже Кралюк.

Він каже, що найближчим часом голови наглядових рад усіх шкіл Луцька проведуть збори, аби до сесії Луцької міської ради 25 січня підготувати колективне звернення до депутатів з проханням втрутитися в ситуацію.

Тетяна Грішина

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дороги, освітлення і т.д ось мій рейтинг, - самовпевнено заявляв романюк, не там, а ось тут його рейтинг
Відповісти
Все це, чиста правда. Дружина працює в дитсадку. 3-го січня адміністрація дитсадка повідомила вихователів, про перехід з 1-го квітня на 0,9 ставки, з відповідним скороченням тривалості робочого дня. Садки працюватимуть не з 7.30 як зараз, а з 8.15, і до 18.15, на відміну від нинішніх 19.30. Окрім того кожен з вихователів забов'язаний протягом найближчих місяців взяти відпустку за власний рахунок, строком на 10 днів.
Відповісти
А чого переживати, в садках і так непогано батьків "доїли", - тепер будуть ще більше !
Відповісти
Гроші
Романюк – шостий багатий мер України
09 вересня 2011, 16:01
Луцький міський голова Микола Романюк – на шостому місці серед міських голів обласних центрів України за рівнем доходів, отриманих у 2010 році.

Про це свідчать результати дослідження, яке провели громадські організації «Демократичний Альянс» та «Новий громадянин». В рамках такого дослідження ці організації, згідно із законом України «Про доступ до публічної інформації», подали запити на інформацію головам ОДА, їх першим заступникам та міським головам обласних центрів України, аби дізнатися про їх доходи у 2010 році.

За результатами кампанії був складений рейтинг.

Отже, за минулий 2010 рік дохід луцького міського голови Миколи Романюка складає 304, 5 тисячі гривень. Це 6 місце у рейтингу по Україні. Доходів своїх родичів Романюк не оприлюднив.

2 703 м кв. – загальна площа земельних ділянок, що належить Романюку. Це - 8 місце у рейтингу. Ще 6 тисяч 300 квадратних метрів належить його членам сім’ї.

У очільника Луцька – 435,7 м кв. нерухомості, що ставить його за цим показником на 6 місце серед інших мерів. Членам його сім’ї належить 329,8 м кв. нерухомості.

Серед усіх міських голів України лише 4 володіють цінними паперами. Серед них найбагатший Микола Романюк. У його власності цінні папери номінальною вартістю 2 млн. 964 тис. 625 грн.

На банківських рахунках у Миколи Романюка, згідно з інформацією «Демократичного альянсу» 160 570 гривень.

Відповісти
а в Рожищі міська рада ставить перед садочками завдання економити на харчуванні дітей. Поруч з тим ДНЗ "шманають" перевірками: чи дотримуються у садочках норм харчування. НУ, не абсурд хіба?
Відповісти
вихователі ще можуть замінити одна одну,тому що працюють у дві зміни.А побачили б ви ,як бігають помічники вихователів на дві групи одночасно,в яких більше 25 дітей
Відповісти
Останні новини
Школи й садочки Луцька «через коліно» змушують економити
13 січень, 2012, 10:39