Українців змусять обліковувати тепло та воду

Українців змусять обліковувати тепло та воду
Кабінет Міністрів України вніс у Верховну Раду проект закону про вдосконалення відносин у сфері житлово-комунальних послуг і обов'язковий перехід всіх категорій споживачів на комерційний облік теплової енергії та води.

Законопроект зареєстровано в парламенті під №2052 від 21 січня, його текст оприлюднено у вівторок, пише ТВі.

Зокрема Кабмін пропонує, що "централізоване водопостачання і централізоване постачання гарячої води", а також "постачання теплової енергії" "здійснюються за умови обов'язкового комерційного обліку", тобто встановлення лічильників.

Так, лічильниками води всі бюджетні установи й інші споживачі мають бути обладнані до 1 жовтня 2014 року. Населенню потрібно буде встигнути встановити лічильники до 1 жовтня 2017 року.

Теплові лічильники мають бути повністю встановлені в бюджетних установах до 1 січня 2014 року; населення повинно встановити такі прилади до 1 січня 2018 року.

Як написано в пояснювальній записці до проекту, обов'язкове встановлення лічильників тепла та води "забезпечить раціональне споживання цих ресурсів, зменшить негативний вплив на економіку України від значного зростання цін на імпортований природний газ, підвищить рівень енергетичної безпеки держави".

"У випадку прийняття закону, оплата буде здійснюватися за фактичну кількість відпущених і спожитих ресурсів", – резюмують автори законопроекту.

Кабмін наводить такі дані: станом на 1 січня 2012 року, за даними галузевої статистики, в багатоквартирних житлових будинках 43,7% споживачів обладнані лічильниками холодного водопостачання, 15,9% – гарячого водопостачання, 38,3% – теплової енергії та регуляторами температури.

Всього для впровадження комерційного обліку необхідно встановити 248 тисяч приладів обліку холодної і гарячої води і 111 тис. приладів обліку теплової енергії.

Нагадаємо, раніше парламент зобов'язав українців встановити газові лічильники до 2018 року.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
в законі прописано, що знімати пломби і повіряти повинні виконавці, тобто тепловики, а наші, луцькі тепловики, вимагають у населення самим знімати (зривати пломби), що є порушенням законодавства (!) і самим везти ці лічильники у шарашкіну контору, тобто, самі тепловики ці лічильники не повіряють.
Найцікавіше, що один новий лічильник коштує 100 грн і має 4 роки гарантії, а щоб повірити старий - треба заплатити 97 грн (додайте біготню та черги по установах, поїздки на транспорті, ) і він має дію 3 роки!
Відповісти