У Луцьку хочуть запровадити електронну чергу у дитсадки

У Луцьку хочуть запровадити електронну чергу у дитсадки
Депутати Луцької міської ради ініціювали рішення про запровадження електронної черги для дітей, які хочуть навчатися у дошкільних закладах.

Ініціаторами проекту рішення та положення «Про порядок загальної міської електронної реєстрації дітей до дошкільних» є депутати Луцької міської ради Андрій Осіпов, Олександр Пиза, Богдан Шиба, Антон Сосновський, Роман Бондарук, Петро Савчук та Рустам Дячук.

Нині, як підтвердив начальник управління освіти Олег Гребенюк, реєстрація дітей у черзі до дошкільних навчальних закладів здійснюється через звичайні журнали вручну керівниками дитсадочків.

Електронна ж черга здатна зробити систему черги прозорою і чесною.

ЩО ПРОПОНУЮТЬ?

Згідно з проектом, загальний міський електронний центр реєстрації дітей – це єдина комп’ютерна база даних, що міститиме інформацію про дітей, які планують відвідувати дитсадки. Планується, що реєстр буде публічним - доступним в інтернеті на сайті міської ради.

Кожен користувач зможе побачити реєстраційний номер, дату та час реєстрації, ім’я та по батькові дитини, частково зашифровані серію та номер свідоцтва про народження, вибір навчального закладу, вікову групу та рік вступу.

Електронна черга, якщо депутати приймуть позитивне рішення, може запрацювати вже з 1 березня 2013 року. З цього ж часу має розпочатися прийом заяв для реєстрації дітей на сайті Луцької міської раді.

Перереєстрацію дітей, яких зареєстрували до 1 березня 2013 року, планують здійснити з 1 лютого до 28 лютого 2013 року. Дані про цих дітей просто перенесуть з журналів дошкільних навчальних закладів до електронної системи обліку.

Міське управління освіти має повідомляти батьків про можливість зарахування дитини протягом 14 днів від часу встановлення статусу «Є можливість зарахування до ДНЗ» у статусі заявки.

ЯК ПОДАТИ ЗАЯВКУ?

Зареєструвати дитину у черзі можна буде на сайті міської ради. Для того треба буде вписати повне ім’я дитини, її дату народження, адресу, серію та номер свідоцтва про народження, інформацію про пільгову категорію (якщо така є) та навчальний заклад, який має відвідувати дитина.

Ініціатор впровадження електронної черги - депутат міськради Андрій Осіпов - пояснив, що якщо батьки не матимуть змоги самостійно ввести дані, то, згідно проектом положення, цим повинні займатися працівники міської ради. Наприклад, Центр надання адміністративних послуг, який планують відкрити у березні 2013 року.

У реєстрації батьки мають вказати інформацію про себе: імена, адресу проживання, контакті дані. У випадку успішної реєстрації заявнику присвоюють статус «Зареєстровано у черзі» і порядковий номер.

ВІЛЬНЕ МІСЦЕ

Коли у ДНЗ з’являтиметься вільне місце, то керівник садочка має про це повідомляти держателя реєстру. Він у свою чергу надсилає електронного листа до заявника, черга якого підійшла, про можливість зарахування.

Після цього протягом 30 днів батьки подають необхідні документи для зарахування.

Керівники дитсадочків зараховуватимуть дітей лише відповідно до списків, які відповідають реєстру.

З реєстру відомості про реєстрацію дитини можна буде вилучати тільки на підставі наказу про зарахування дитини до ДНЗ, у разі порушення термінів подачіу заяви на зарахування до ДНЗ або за рішенням суду.

«АЛЕ»…

Начальник управління освіти Олег Гребенюк вважає, що ініціатива заслуговує на увагу, втім має багато недоопрацювань.

«Ініціатива доцільна і втілити її можливо, бо вона в деяких містах вже працює. Аля ініціатива потребує доопрацювання. Багато неточностей і складностей», - зазначив Гребенюк і каже, що 1 березня навряд чи така система запрацює.

«Депутатам Луцької міської ради, певній частині, бракує звичайної вихованості і правової культури. Під час розгляду питання на постійній комісії задавали багато питань. При чому кожен розпочинав свою промову зі схвалення ідеї. А далі було «але». Перше «але» - строки мовляв замалі. Друге – управління освіти боїться технічної сторони, а точніше, не знають технічну сторону цього питання», - каже Осіпов.

Втім на думку обранця громади та система, яка існує нині, більш, ніж недосконала. Мовляв, журнали реєстрації черги ведуть керівники ДНЗ вручну. Тобто такі записи можна легко фальшувати, а довести своє місце в черзі при існуючій системі – практично нереально.

ІНІЦІАТИВА КАРАЄТЬСЯ?

Андрій Осіпов говорить, що електронна система працює вже у Чернівцях, Івано-Франківську, Вінниці та Дніпропетровську. Реєстр можна ввести у звичайному файлі Exel, використовувати прості аплікаційні форми, а якщо й треба буде купувати або виробляти спеціальне програмне забезпечення, то його ціна буде не більшою, аніж 15 тисяч гривень.

Ці кошти, зі слів депутата, може навіть зібрати громадський рух «За майбутнє з освітою», який він представляє. А якщо проект недосконалий, то закликає депутатів вносити пропозиції, а не просто критикувати.

У будь-якому випадку проект рішення розглядатиме депутатський корпус і ініціатори рішення сподіваються на підтримку колег.

«Безпідставне не підтримання рішень, які носять соціальний чи політичний характер, свідчить про низьку правову культуру і відсутність виховання. Фактично це рішення стане лакмусовим папірцем», - каже Осіпов.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Осіпов хоче 15 тис гривень за програмне забезпечення заробити?
Відповісти
Абсолютно нормальні і прогресивна ініціатива, але мені здається, що в залі її будуть гальмувати і заговорювати лише з однієї простої причини, що вона виходить від Осіпова. багатьох давитиме жаба.
Відповісти
http://sadochoklutsk.at.ua/
Відповісти
Останні новини
У Луцьку хочуть запровадити електронну чергу у дитсадки
24 січень, 2013, 17:17