На Волині села пишуть собі гімни

На Волині села пишуть собі гімни
У Рожищенському районі Волині працюють над відкриттям туристичних маршрутів, які пролягатимуть через села Переспа, Любче, Козин та Рудка-Козинська: відкриття маршрутів та перші промо-тури заплановані вже на весну цього року.

Маршрути розробляють в рамках проекту «Школа розвитку громад», яку реалізовує Асоціація підтримки та розвитку ОСББ, повідомили у цій громадській організації.

Після перших весняних промоторів «у Рожищенському районі очікують на стрімкий притік туристів», - переконані організатори.

У Школі навчали сільських голів, директорів будинків культури, священиків, народних умільців та ініціативних мешканців сіл. Саме вони зараз працюють над туристичними маршрутами.

Робоча група проекту проводить збір інформації, яка ляже в основу туристичних маршрутів. Також доопрацьовується концепція розвитку, яку планують остаточно затвердити на наступних сесіях сільських рад Переспи, Рудки-Козинської та Любче.

Також місцеві активісти розробили емблеми та гімни населених пунктів, через які пролягатимуть туристичні маршрути.

Один із експертів Школи розвитку громад, президент Волинського інституту підтримки та розвитку громадських ініціатив Петро Лавринюк вважає, що у Рожищенському районі є всі умови для розвитку туризму – і зручне розташування (через район проходить траса Луцьк-Світязь), і низка історичних пам’яток та храмів, і багата історія.

«Однак, на мою думку, для приваблення туристів недостатньо мати тільки туристичні об’єкти. Щоб людям було цікаво приїжджати для екскурсій та відпочинку, село повинне мати «фішку» - цікавинку, яка б слугувала його візитною карткою. Це може бути символіка, фестиваль, гарна постановка якоїсь легенди, будь-що, головне – правильно це обіграти і створити максимальний комфорт для туристів. Чому це економічно вигідно? А тому що навколо туристичної принади розвиватиметься й інфраструктура – готелі, магазини, продаж виробів народних умільців, кафешки тощо. Якраз над цим ми зараз працюємо,» - вважає Лавринюк.

Довідка

У чотирьох селах Рожищенського району (Переспа, Любче, Рудка-Козинська, Козин) проходила Школа розвитку громад для сільських голів, директорів будинків культури, священиків, народних умільців та ініціативних мешканців цих сіл. Загалом, до участі у заходах долучилось близько 15 чоловік. Навчання були спрямовані на вироблення спільних механізмів підвищення соціальних та економічних показників у зазначених населених пунктах. Зокрема, місцеві жителі навчились розробляти ефективні моделі роботи громад, залучати до діяльності пересічних мешканців своїх сіл, знаходити та правильно використовувати ресурси громади для розвитку території, а також залучати додаткові ресурси.

Школа розвитку громад проходить за проектом Асоціації підтримки та розвитку ОСББ та ОСН «Через спільні інтереси та спільні дії до об'єднання громад», який реалізовується за фінансової підтримки Міжнародного фонду «Відродження» (програма «Громадянське суспільство та належне врядування»).

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в назві в слові "гімни" де наголос ставити?
Відповісти
Наголос на складі "Масалов"
Відповісти
А це, часом, не той колишній прикордонник?
Відповісти