Книга українського письменника про Волинь потрапила до списку «Книга року ВВС-2012»

Книга українського письменника про Волинь потрапила до списку «Книга року ВВС-2012»
Свій перший історичний роман під назвою «Червоний» український письменник Андрій Кокотюха (на фото) написав за 2,5 місяці: натомість такі темпи не завадили йому потрапити до списку премії «Книга року ВВС-2012».

Книга отримала спеціальну нагороду за кращий історико-патріотичний твір на літературному конкурсі «Коронація слова», пише IA ZIK.

Творчий доробок письменника налічує 37 книжок. Натомість за історичний роман Андрій взявся вперше. Як зізнався сам автор під час презентації «Червоного» у Львові, ця тематика для нього абсолютно нова.

Твір розповідає про події в Україні після Другої світової війни – кінець 40-х років, про український опір радянській владі. Дія розгортається на Західній Україні, на Волині, у час, коли там діяли українські повстанці.

За словами автора, загалом історичні романи сьогодні в Україні, і не тільки в Україні, дуже популярні. Крім того, зараз відбуваються певні зміни в цій «царині»: з книжкових полиць щезають історичні твори, присвячені козацькій добі, які користувалися попитом за радянських часів.

Натомість їх замінили романи про український опір радянській владі, що стосуються 20-40 років. Чому ж відбувається така зміна орієнтирів серед письменників? На думку Андрія Кокотюхи, треба дивитись на ті проблем, які існують зараз, які залишив нам Радянський Союз. На те, що відбувається з нами сьогодні, вплинула не та доба, а той підрадянський час, оті 74 роки.

«Важливо зрозуміти, чим для нас був той період (радянський період в історії – Авт.), яку цінність мають ті події для нашої історії. Адже від того, як ми оцінимо минуле, залежатиме наше майбутнє», – розповідає автор.

Андрій Кокотюха називає свій новий роман історико-пригодницьким або ж героїко-пригодницьким і наголошує на тому, що сюжет він вигадав, а отже не варто шукати в архівах прізвища головних героїв.

Але, як виявилось, роман, не без допомоги знаних істориків, вийшов досить реалістичним, читачі все ж таки повірили в цю художню вигадку. Автора потішило те, що в Інтернеті читачі навіть виклали перелік фактичних неточностей у творі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Книга українського письменника про Волинь потрапила до списку «Книга року ВВС-2012»
03 лютий, 2013, 14:36