Експерти розповіли, як владі Луцька децентралізувати освіту

Експерти розповіли, як владі Луцька децентралізувати освіту
Експерти громадської організації «Центр Розвитку Урядування» назвали 4 кроки, які дозволять розпочатися децентралізацію освіти в Луцьку.

Про це йшлося 29 березня під час круглого столу.

Експерт ЦРУ Тарас Яковлев детально розповів, чому після початку дії нового Закону "Про освіт" відпадає потреба у громіздких, морально і технічно застарілих централізованих бухгалтеріях при управлінні освіти.

«Сьогодні це є однією зі старих, але ефективних методик контролю органів місцевого самоврядування за керівниками дошкільних та шкільних закладів. У Луцьку централізована бухгалтерія стає непотрібною, має бути скорочена, а приміщення, де вона знаходиться, повинно бути раціонально використане міською радою», - зауважив він.

Низка міст в Україні почали поступово впроваджувати положення нового Закону України «Про освіту», надаючи автономію окремим закладам. Наприклад, у Львові почали надавати автономію дошкільним і шкільним навчальним закладам ще кілька років тому з ініціативи міської ради, не чекаючи законодавчих змін. Про досвід реформування закладів освіти, запровадження їх автономії розповіли представники Львівської міської ради.

Начальник управління освіти міста Лева Зоряна Довганик розповіла: в Львові децентралізація шкіл розпочалась вже давно. Наразі із 117 шкіл у Львові лише 10 централізованих, а дитсадки усі є децентралізованими.

Депутат Луцької міської ради Анна Мовяк розповіла, що з автономними рахунками у Луцьку є лише 2 заклади: це 14-а та 21-а гімназії. «Результати навчання у цих школах ми усі бачимо, адже вони є одними з найкращих в Україні, та найкращими у Луцьку», - мовила вона.

Заступник голови батьківського комітету однієї зі шкіл міста Тетяна Мовяк розповіла, що її обурює позиція теперішньої влади, а саме те чому досі не впроваджується новий Закон «Про освіту».

«В мене скалося враження, що розвиток міста зупинився. Автономія конкретно розширює наші можливості, наш батьківський комітет має плани на перспективний розвиток школи. Але ми не маємо коштів на реалізацію цих проектів.

Були випадки коли нам надавали кошти, а потім непередбачувано їх забирали. Минулого року ми провели ремонт туалетів у школі, а цього річ нам прямо повідомили, щоб нічого навіть не чекали – ніяких кошів не буде», - розповіла жінка.

Опісля експерти Волинського ЦРУ Тарас Яковлев, Сергій Григоренко та Юрій Моклиця запропонували власні рекомендації Луцькій міській раді:

1. В найближчий час, протягом квітня, провести публічне обговорення з педагогічною спільнотою, мешканцями міста Луцька нового Закону України «Про освіту», презентувати власне бачення впровадження змін в освітянській галузі міста.

2. Розробити і оприлюднити чіткий графік, згідно з яким розпочати з квітня 2018 року поступове переведення закладів дошкільної та шкільної освіти Луцька на засади академічної, організаційної, фінансової і кадрової автономії, передбачені чинним законодавством. Завершити переведення всіх дошкільних та шкільних навчальних закладів на автономні засади у грудні 2018 року.

3. Ліквідувати з 1 січня 2019 року централізовану бухгалтерію при управлінні освіти Луцької міської ради, перед тим презентувати громаді міста бачення щодо подальшого використання для суспільних потреб її приміщення. Суттєво скоротити з 1 січня 2019 року (з 23 до 7 штатних одиниць) склад управління освіти міської ради, перед цим суттєво змінивши його функції з контролюючих, адміністративних на сервісні.

4. Привести нормативні документи про призначення керівників навчальних закладів Луцька у відповідність до Закону України «Про освіту», тобто забезпечити прозорий конкурс за участю педагогів, батьків дошкільнят та учнів, громадськості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Експерти розповіли, як владі Луцька децентралізувати освіту
30 березень, 2018, 08:29