Новий фільм Саніна знімали на Волині. ФОТО

Новий фільм Саніна знімали на Волині. ФОТО
Наприкінці грудня минулого року закінчилися зйомки нового фільму Олеся Саніна "Поводир, або Квіти мають очі".

Події відбуваються у 1930-х. Американський підприємець Майкл Шемрок разом з десятирічним сином Пітером приїжджає до Харкова, щоб обміняти трактор на зерно, розповідає Gazeta.ua.

У цей час США має великі економічні труднощі. Чоловіка вербують і він залишається жити в Україні. Тут йому до рук потрапляють секретні документи про репресії в Україні. Через це американця вбивають. Його син лишається живим і тікає разом із сліпим бандуристом Іваном Кочергою. Хлопчик стає його поводирем. Взимку 1934-го сліпця з іншими кобзарями страчують під Харковом.

Основою цієї події став справжній історичний факт, коли етнографічна комісія Академії наук УРСР запросила кобзарів та лірників на з'їзд до Харкова. Насправді понад 200 музикантів завезли до лісу і розстріляли.

"Було цікаво грати людину з такою біографією. Іван Кочерга був сліпим, але це не заважало йому відчувати людей, розрізняти добро і зло/ Зйомки фізично були важкими, бо доводилося працювати і в дощ, і в холод, і в сніг, і в мороз", - зазначає виконавець головної ролі, актор київського Молодого театру, Станіслав Боклан.

Робота на знімальному майданчику розпочалися у лютому 2012-го. Зйомки проходили по усій Україні - у Волинській області, Переяславі-Хмельницькому біля Києва, Харкові. Окремі сцени, коли кобзарів везуть на страту, зняли у Тараканівському форті Рівненської області.

"Там добре збереглися розвалини, які передають атмосферу після війни, - розповідає рівнянин Андрій Ляшук. Він виконав епізодичну роль лірника.

Багатьох музикантів грали дійсно незрячі, яких зібрали по всій Україні - у Харкові, Львові, Луцьку.

У ролі підприємця Шемрока знявся американський актор Джеф Барел. Роль хлопчика-поводиря виконав Антон Святослав Грін - правнук політв'язня радянських концтаборів Михайла Сороки.

В епізодах задіяні народний артист Федір Стригун, поет Олександр Ірванець та співачка Джамала.

Оператор фільму став Сергій Михальчук, який разом із Саніним зняв стрічку "Мамай". Художником-постановником запросили Сергія Якутовича. Музику написала Алла Загайкевич. 2004-го за музику до фільму Саніна "Мамай" вона отримала Національну премію імені Олександра Довженка. Кажуть, прем'єра має відбутися влітку. Офіційних коментарів щодо фільму режисер не дає.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: кіно
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Дуже хочу побачити цей фільм. Його тільки недавно закінчили знімати. Класно, що в Україні хоч хтось знімає кіно, а не тупорилі російськомовні серіали.
Відповісти
про Сталіна фільми жахів хіба що знімати!!!
Відповісти