Королевську зробили «королевою гуманітарки»

Королевську зробили  «королевою гуманітарки»
Мінсоцполітики, яке очолює Наталія Королевська, визначатиме, які вантажі, роботи, послуги або кошти є гуманітарною допомогою.

Відповідне рішення прийняв президент України Віктор Янукович. Він вирішив передати контроль над отриманням і розподілом гуманітарної допомоги Королевській, яка таким чином отримала доступ до десятків мільйонів доларів, пише ТСН.

Також на міністерство покладено функції контролю за транспортуванням, отриманням, зберіганням, охороною, складуванням, розподілом, цільовим використанням та обліком «гуманітарки».

Крім того, рішення про розподіл гуманітарної допомоги раніше приймала ціла комісія з представників Кабміну, депутатського корпусу, громадських організацій, а тепер повноваження зосередились в руках однієї людини. Як зазначає видання, міністерство отримало доступ до немаленького "корита".

Адже Україна все ще є переважно одержувачем гуманітарної допомоги від інших країн. Так, наприклад, згідно з даними Держкомстату, обсяг імпорту гуманітарної допомоги в 2010 році становив $ 89,2 млн., тоді як експорту - лише $ 0,8 млн.

Варто також зазначити, що в останні роки найбільша частина всієї «гуманітарки» Україні в грошовому вираженні припадала на медпрепарати та продукцію медичного призначення, які переважно проходили через Міністерство охорони здоров'я. Щоправда, саме «гуманітаркf», яка проходила через МОЗ, часто ставала предметом скандалів у пресі - коли постачались або неякісні ліки, або препарати, у яких термін придатності підходив до кінця.

Тим не менш, як раз у МОЗ нарікань на роботу новопризначеного центрального органу виконавчої влади з питань гуманітарної допомоги немає. Крім того, представник відомства буде входити до складу групи, яка працюватиме при Міністерстві соціальної політики.

Хто ще буде запрошений до участі у складі «групи» з розподілу гуманітарної допомоги, поки залишається невідомим. Фактом є те, що Василь Назаренко, який багато років був членом урядової комісії з розподілу, ніякого запрошення продовжити співпрацю не отримував.

Тому при неможливості прогнозувати роботу міністерства в рамках нових повноважень поки можна сказати лише одне - правила гри, яка оцінюється у десятки мільйонів доларів, відтепер залежать від абсолютно сторонньої до неї раніше людини. В сучасних українських реаліях це може призвести до сумного результату для тих, хто має потребу у гуманітарній допомозі.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Хана моєму гардеробу,тепер мої бутікі подорожчають,і як на таку малу пенсію прожити?????
Відповісти