В Україні буде єдиний протокол для лікування хворих на туберкульоз

В Україні буде єдиний протокол для лікування хворих на туберкульоз
В Україні вперше розроблено та затверджено Уніфікований клінічний протокол для лікування хворих на туберкульоз.

Він буде основним медико-технологічним документом, яким мають керуватись медичні фахівці в кожній конкретній клінічній ситуації, уникаючи неефективних та помилкових рішень, а обираючи найефективніше втручання щодо пацієнта, повідомляє прес-служба МОЗ.

Протокол розроблено на основі адаптованої клінічної настанови «Туберкульоз», рекомендованої як джерело доказової інформації про найкращу медичну практику. При цьому, документ базується на підходах до діагностики та лікування туберкульозу, які рекомендовані ВООЗ (Всесвітньою організацією охорони здоров’я) та NICE (Національним інститутом здоров’я та якості медичної допомоги Великобританії).

«Протокол має стати суттєвою допомогою не лише для фахівців фтизіатричної галузі, а й для лікарів загальної практики, які беруть участь у наданні медичної допомоги хворим на туберкульоз, оскільки документ розраховано для різних етапів лікування пацієнта на первинному, вторинному (спеціалізованому) та третинному (високоспеціалізованому) рівнях медичної допомоги», – переконані розробники документа.

Зокрема, протокол скеровує дії лікаря щодо випадків захворювання на туберкульоз із збереженою чутливістю мікробактерії туберкульозу до хіміотерапії, у випадках хіміорезистентного туберкульозу, а також мультирезистентного, коли недуга залишається стійкою до більшості запропонованих способів та методів лікування. Або, наприклад, у випадках поєднання туберкульозу з іншими інфекціями, такими як ВІЛ/СНІД.

Метою Протоколу є застосування у процесі лікування туберкульозу чітко випрацюваних медико-організаційних і лікувально-діагностичних підходів, які відповідають положенням доказової медицини, також організація ретельного скринінгу серед населення з метою запобігання розвитку недуги та можливість заощадити час та кошти у процесі надання медичної допомоги хворим на туберкульоз.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
В Україні буде єдиний протокол для лікування хворих на туберкульоз
08 лютий, 2013, 18:55