З нової програми історії України для 5-го класу зникли Шевченко, Хмельницький та Франко

З нової програми історії України для 5-го класу зникли Шевченко, Хмельницький та Франко
З нової програми для 5 класу, за якою навчатимуть дітей уже з 1 вересня, зникли імена Богдана Хмельницького, Тараса Шевченка, Михайла Грушевського, Івана Франка, Лесі Українки та багатьох інших творців української нації та поняття українська держава.

Автори нової програми навіюють нам думку, що не було ніякої української держави, не було видатних українців, які обстоювали ідею української державності, впевнений Сергія Терно, кандидат педагогічних наук, доцент Запорізького національного університету , пише IA ZIK.

«У програмі для п’ятого класу не зазначено жодної персоналії в жодній із частин. Перше знайомство з історією України в школі постає без історичних постатей, що взагалі є нонсенсом», – пише Сергій Терно.

Він також зазначає, що нова програма з історії для 5-го класу дуже ущільнена.

«Замість п’ятьох тем – лише три розділи. Кількість годин залишилася без змін (35), але здійснено суттєвий перерозподіл часу на висвітлення славетних та знакових сторінок історії України. Картина видається більш, ніж жахливою: замість 27 годин на вивчення доленосних подій української історії за старою програмою, п’ятикласникам відтепер доведеться опановувати їх лише протягом 12 годин», – пише Сергій Терно.

Крім того, змінено й формулювання в програмі для 5-го класу: замість «Київської держави» – «київські князі», замість «Козацької республіки та Української козацької держави» – «Українське козацтво у битвах і походах»; замість «Відродження Української держави в 1917-1920 рр.» – «Українці в революції 1917-1920 рр.» тощо.

«Отже, зникає поняття «Українська держава», натомість постають окремі знеособлені фігури князів, козаків тощо. Не менш значущим для розгляду є подання подій 1917-1920 рр. Зверніть увагу як зміщено акценти у представленні змісту навчання – це не Українська революція, це не відродження Української держави, а просто українці в революції», – наголосив науковець.

Сергій Терно зауважив, що така заміна імен має на меті применшення значення української історії, прищеплення почуття меншовартості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
скоцтво
Відповісти
Правильно , наши дети не должны изучать биндеравскую пропаганду . Ведь единственным нормальным малоросом был Хрущев 1
Відповісти
Згинь паскуда
Відповісти
.... Раби, німі раби! Самі на панщину ідуть і діточок своїх ведуть....
Відповісти
За таке треба ноги відривати.
"Комсомолка" Для початку вивчи російський язык.
Відповісти
Останні новини
З нової програми історії України для 5-го класу зникли Шевченко, Хмельницький та Франко
14 лютий, 2013, 11:03