Низька явка, технічні кандидати, незмінні «розклади», - експерти про вибори

Низька явка, технічні кандидати, незмінні «розклади», - експерти про вибори
Виборча кампанія проміжних виборів до Волинської обласної ради ознаменувалася малою поінформованістю громади, технічністю кандидатів та високою ймовірністю зловживань.

Такі підсумки виборчої кампанії до Волинської обласної ради 13 лютого під час «круглого столу» називали політологи, політики та громадські діячі Волині.

НИЗЬКА ЯВКА – НАЙБІЛЬША БІДА 17 ЛЮТОГО


Зі слів координатора руху «Чесно» у Волинській області Петра Верзуна, на виборах, що відбудуться 17 лютого у Турійському районі та Луцьку, ймовірна дуже низька явка виборців.

Верзун каже, що за прогнозами політологів у день голосування на луцькі дільниці може прийти не більше 18% виборців.

«Це найбільша загроза цих виборів. При такій явці ймовірність зловживань збільшується», - каже Верзун.

Нагадаємо, що на думку керівника обласного осередку «Комітету виборців України» Юрія Кресака на проміжних виборах до Волинської обласної ради, які відбудуться 17 лютого, явка повинна сягнути 30%.

ТЕХНІЧНІ-КАНДИДАТИ – ВИБОРЧІ ТЕХНОЛОГІЇ

Виконавчий директор Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу Михайло Шелеп вважає, що значна частина кандидатів на довиборах мала іншу мотивацію, аніж перемогу.

«Судячи з агітаційної діяльності, можна говорити про різну мотивацію. У кількох мотивацією була перемога. Інші кандидати використали вибори для себе як перевірку сил, рекламу себе та перевірку технологій. А значна частина – були технічні кандидати, які з’явилися, аби зникнути», - зазначив Шелеп.

Нагадаємо, що спочатку десять кандидатів знялися з виборів у 29 виборчому окрузі, в згодом ще один - у 37 окрузі.

Факти, які дають підстави говорити про технічність кандидатів, навів і голова територіальної виборчої комісії Микола Євтушин. Наприклад, значна кількість кандидатів не відкривали виборчі фонди. Лише чотири кандидати зареєстрували офіційних спостерігачів.

«В мене враження, що ми помаленьку рухаємось до двопартійної системи, бо основна боротьба відбувається між двома партіями. Частина кандидатів не брали навіть посвідчення, що вони зареєстровані», - каже Євтушин.

Учасники круглого столу припустили, що «технічні кандидати» мали місію лише ввести до дільничних виборчих комісій своїх людей.

Депутат Луцької міської ради Анатолій Пархом’юк зазначив, що є підстави говорити про «політичне заробітчанство» на цих виборах, яке набуло системного характеру. Мовляв, технічні кандидати виставляють фінансові претензії до сильних кандидатів, аби пізніше зняти свої кандидатури і мати можливість до виборчих комісій увести своїх представників.

«РОЗКЛАДИ» У РАДІ ЗАЛИШАТЬСЯ КОЛИШНІМИ

З-поміж особливостей ведення кампанії Михайло Шелеп відзначив використання благодійності як методу агітації, використання посади державних службовців, які висловлюють прихильність до кандидатів, а також розміщення агітаційної продукції у невизначених для цього місцях.

«Якби вибори до обласної ради міняли «розклади» в обласній раді, то була б набагато жвавіша дискусія на цих виборах. Проте хто б не пройшов до облради - чи опозиціонер, чи провладний кандидат – на розстановку сил це суттєво не вплине. Відтак і увага партій до виборів - менша. З іншого боку – це перевірка власних сил», - зазначив Шелеп.

Голова Волинської обласної організації партії «Реформи та порядок» Олександр Мартинюк подивувався щодо кандидатур самих кандидатів. Мовляв, для ВО «Батьківщина» було б логічнішим виставляти свого кандидата у Турійському окрузі, а «Фронту Змін» - у Луцьку. Проте «Фронт Змін» чомусь відрядив лучанина балотуватся у Турійському районі.

«Те ж саме можна говорити про партію УДАР. Їхнім представником міг би бути той же Ігор Алєксєєв (заступник голови обласного осереду партії, кандидат у нардепи на минулих парламентських виборах - ред.) Я не розумію, навіщо так відверто проявляти свої зв’язки з Ігорем Петровичем Палицею, і відповідно фінансово-промисловою групою і висувати Олександра Лазорка від УДАРу. Адже політично Лазорко, очевидно, ніякого стосунку до УДАРу не мав», - додав Мартинюк.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Сашко Мартинюк щиро раджу Вам утриматись від профанаційних й голослівних коментарів,що до:"Я не розумію, навіщо так відверто проявляти свої зв’язки з Ігорем Петровичем Палицею..." й фахово зясувати чи є такі звязкі як такі!Але якщо Вам,як "експерту",достантьо чуток тоді прошу коментуйте але з посиланням "я ото десь чув".
P.S
Сподіваюсь,як більш коректно й професійно будувати свою думку Вам підкаже Ваш сьогоднішній роботодавець - Кропива Олександр Ананійович.
Відповісти
не, ну дійсно цікаво, що спільного в удару та лазорко?
Чого алєксєєв тут не обирається, хоча у парламент балотувався?
Відповісти
Бо тут всі "сливку" знають,а там ніхто не знає, що він "сливка"))), що не ясно?
ТУТ ВІН ІНКОЛИ НЕ ПРОЙДЕ!!!
Відповісти
Останні новини
Низька явка, технічні кандидати, незмінні «розклади», - експерти про вибори
14 лютий, 2013, 13:01