Цьогоріч Романюк хоче повністю позбутися кредитів Шиби

Цьогоріч Романюк хоче повністю позбутися кредитів Шиби
Нинішній 2013 рік буде найскладнішим у фінансовому плані для Луцька, порівняно з попередніми.

Про це 14 лютого розповів міський голова Луцька Микола Романюк під час засідання Громадської ради.

Мер нагадав: ще попереднє керівництво міста взяло середньострокову позику – близько 56 мільйонів гривень. Цей кредит є безвідсотковим. Однак ці кошти автоматично знімаються з рахунків міста.

З цієї суми уже близько 20 мільйонів гривень повернуто. У цьому та наступних роках необхідно віддати ще близько 36 мільйонів гривень, пояснив мер.

Також попереднє керівництво міста взяло майже 50 мільйонів гривень кредиту у «Ощадбанку» та банку «Форум». Микола Романюк каже, що до його обрання на посаду міського голови 10 мільйонів гривень вже повернули цим фінустановам.

За словами мера, у 2011-2012 роках місто віддало ще 20 мільйонів гривень, плюс відсотки.

Цей же рік буде найскладнішим, адже необхідно повернути вищезазначеним фінустановам ще 20 мільйонів гривень кредитних коштів та 1,5 мільйона гривень відсотків за їх користування.

Микола Романюк повідомив, що майже 5 мільйонів гривень уже віддали. Банки пропонують реструктуризувати борги, але, зауважує міський голова, це місту не вигідно через високі відсоткові ставки. Тим більше, за його словами, місто й так за користування цими кредитними коштами заплатило 26 мільйонів гривень відсотків. Тому шукатимуть шляхи, аби цьогоріч повернути усі 20 мільйонів гривень.

Окрім того, Микола Романюк зауважив, що місту зараз вигідно погодитися на співпрацю із Європейським банком реконструкції та розвитку, який готовий допомогти з модернізацією інфраструктури центрального опалення міста.

ЄБРР готовий дати Луцьку 10 мільйонів гривень кредиту на 13 років. Відсоткова ставка коливатиметься в межа 7-8% річних. Пільговий період повернення кредиту становитиме три роки. Це той момент, поки буде завершуватися впровадження енергозберігаючих заходів, а підприємство ДКП «Луцьктепло» отримає перший економічний ефект, каже мер. Ці кошти підуть на заміну пальників у котлах, підвальних котелень, тепломереж.

Крім того, 4 мільйони євро Луцьк отримає у вигляді гранту. Його повертати не потрібно. Ці кошти спрямують на заміну комунікацій у підвалах будинків, встановлення індивідуальних теплових пунктів, повідомив міський голова.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Краще позбутись Шиби.
Відповісти
Останні новини
Цьогоріч Романюк хоче повністю позбутися кредитів Шиби
15 лютий, 2013, 13:09