До тих, хто хрестився, кричали «Ноу!» – волинський священик про відвідини Туреччини

До тих, хто хрестився, кричали «Ноу!» – волинський священик про відвідини Туреччини
Віряни Української Православної Церкви з кількох єпархій західної України відвідали православні святині Туреччини. Серед тих, кому пощастило побувати на теренах колишньої Візантійської імперії, був і прес-секретар Волинської єпархії УПЦ Олег Точинський.

Свої враження він умістив у так звані "Записки православного пілігрима". У першій "записці" священик описав подорож в міста Ізмір Ефес, а також турецькі особливості.

"21 травня ми прибули до аеропотру Ататюрк у Стамбулі. Щоб ви розуміли, Ататюрк - це такий популярний у Туреччині суспільно-політичний діяч, якого було звати Мустафа Кемаль. Слово "Ататюрк" означає - батько турків. Цей Мустафа Кемаль настільки популярний у Туреччині, що на його честь в державі названо майже все. Аеропорти, вокзали, університети, школи, мости і багато-багато інших об'єктів нерухомості у Туреччині носить ім'я цього діяча. Крім того, він присутній на усіх купюрах та монетах турецької валюти.

Цього дня ми були у Стамбулі тільки проїздом, переглядаючи з вікна автобуса всі ті цікавості, які ще чекали на нас. Фактично, наш перший день розпочався 22 травня в Ізмірі, біля якого і знаходиться відомий Ефес.

Ефес - місто важливих церковних перипетій, з яким пов'язано чимало відомих фактів з історії світового християнства. Серед найвідоміших - проповідь у цьому місті апостола Павла та послання до Ефесян і, звісно ж, 3-й Вселенський собор. Також Ефес багато чим пов'язаний з апостолом Іоанном Богословом.

Перш ніж відвідати древній Ефес, паломники молились за Літургією в Ізмірі. Хоча Ізмір є третім за кількістю населення містом Туреччини (4,3 млн. осіб), в ньому є лише (можу помилятись) ОДИН діючий православний храм. Між іншим, Ізмір, - це та сама Смирна, яка від початку христинської епохи, тривалий час була християнським містом. Сьогодні про це мало що нагадує. Місто цілковито мусульманське, як власне і вся Туреччина", - пише Олег Точинський.

Священик додає, що зважаючи на те, як пізно вони приїхали в Ізмір, і як рано звершували Літургію, їм довелось відчути себе древніми християнами, оскільки відправа відбувалась в актовій залі готелю, у якому вони зупинились. Богослужіння звершив вікарій Рівенської єпархії УПЦ єпископ Дубенський Пимен (Воят). Після причастя вирушили досліджувати християнські древності.

"Я не дарма наголосив на тому, скільки православних храмів є в чотиримільйонному Ізмірі. Хоча весь час наш гід (російськомовний турок) переконував нас у тому, що Туреччина - толерантна до усіх релігій, це було далеким від істини. Це також важливо в контексті становища Константинопольського патріархату у Туреччині та його позиції у світі.

В тому, що ставлення до християнства у Туреччині є, м'яко кажучи, не толерантним, ми відчули вже з перших днів. Складалось враження, що турки роблять все можливе для того, аби ніщо у Туреччині не нагадувало про християнську Візантію. Треба визнати - їм це вдається. Вже перебувалючи в Ефесі, ходячи руїнами древніх православних храмів, ми всі відчували прискіпливе спостереження турецьких наглядачів. Бачачи, як наші люди наносять на себе хресне знамення, вони підбігали до тих, хто хрестився і кричали "Ноу! Ноу!". Це "Ноу! Ноу!" віруючим з України довелось чути скрізь протягом всього паломництва.

Кульмінацією "Ноу! Ноу!" у Ефесі стала погроза штрафом, в разі якщо ми не припинимо виявляти свою релігійність. Менше з тим, нам вдалось і поспівати церковних піснеспівів, і почитати Послання апостола Павла до Ефесян. Люди і молились, і хрестились, і дякували Богу за можливість побувати в цьому святому місті.

Попри той трепет, який відчувався у серці, було місце також і смутку. В першу чергу тому, що турецька влада не надто вкладається у розвиток християнських пам'яток (хоча ситуація з їх збереженням всеодно краще, ніж в Україні)... у кращому разі, такі міста, як Ефес, просто консервують, роблячи об'єктом культурної спадщини. Натомість сприяння мусульманським мечетям мало місце абсолютно скрізь. Хоча, їх за це не можна засуджувати, оскільки, попри географічне розташування, турки залишаються частиною іншої цивілізації", - йдеться у дописі священика.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Є таке прислів'я: «Не лізь зі своїм Уставом у чужий монастир».
Відповісти
В контексті становища Константиноп.патріархату виразився..чутко батюшка мп як я зрозумів нову лінію партії веде.та чи нова вона.как ізвєстно вся земля крутітся вокруг кремля..
Відповісти
Останні новини
До тих, хто хрестився, кричали «Ноу!» – волинський священик про відвідини Туреччини
29 травень, 2018, 17:34