Клімчук і Башкаленко втрачають контроль над своїми депутатами, – експерти

Клімчук і Башкаленко втрачають контроль над своїми депутатами, – експерти
У керівника фракції Партії регіонів в облраді Олександра Башкаленка та чільника групи «Нова Волинь» Бориса Клімчука проблеми з дисципліною депутатів, вважають експерти центру Політичного аналізу і виборчого консалтингу.

Ні Клімчук, ні Башкаленко не зуміли зробити так, аби підконтрольні їм обранці громади вирішили у сесійній залі просте кадрове питання - звільнити ректора Волинського інституту післядипломної освіти Михайла Сташенка, стверджують у своєму Аналітичному підсумку подій тижня експерти ЦПАВК.

Таким чином провладні обранці громади залишили б опозиціонерів без аргументів на протест.

«Очевидно у керівництва фракції ПР та групи «Нова Волинь», як і у Верховній Раді України, є серйозні проблеми з дисципліною у своїх рядах, тож їм легше скористатися головою ради», - йдеться у матеріалі ЦПАВК.

Замість того знову крайнім зробили голову облради Володимира Войтовича. І це вже не вперше йому доводиться брати на себе розв'язання спірних питань ініційованих головою ОДА.

Тепер посадовець опинився на своєрідній лінії вогню.

А «дружити» з опозиціонерами Володимиру Войтовичу все-таки доведеться, адже якщо він і справді хоче навести певний порядок в раді, зокрема з депутатською відвідуваністю чи особистим голосуванням, то без депутатів з меншості йому буде важко це зробити.

В принципі, такий перебіг подій зіграв на руку опозиційним депутатам. Попри нечисельність вони змогли довести свою принциповість та показати, що і їх позиції слід враховувати. Також опозиціонери отримали від голови облради «зачіпку», яка дасть їм можливість питання про звільнення Сташенка піднімати як в сесійній залі так і в судах.

Окрім цього останню сесію облради опозиціонери використали для демонстрації свого «оновлення». Найбільша опозиційна фракція змінила голову: замість «невдахи» минулого року Анатолія Грицюка керівником фракції став депутат Роман Карпюк.

Також опозиціонери заявили про створення міжфракційного об'єднання - депутатської групи Об'єднана опозиція «Батьківщина», куди увійшло 17 депутатів з фракцій «Батьківщина» та «Фронт змін». Очолили це об'єднання два співголови - Карпюк та Ігор Гузь, що керує фракцією «Фронт змін» із трьох осіб.

Чи вдасться цим політикам, які на недавніх парламентських виборах потерпіли поразки у своїх округах, мобілізувати залишки своїх фракцій на серйозну і системну роботу сказати поки важко. Адже навіть не всі члени їх фракції вступили у ряди новоствореного міжфракційного об'єднання. Певною мірою це залежить і від того хто очолить обласний осередок ВО «Батьківщина» та наскільки серйозно буде далі розроблятись проект зі створення єдиної опозиційної партії.

Отож, події до та під час 17-ої сесії ради можна трактувати як спроби перезапустити опозиційних рух в облраді задля ефективнішого впливу на рішення представницького органу. І за умови подальшої слабкої організованості більшості опозиціонери зможуть домогтися певних короткострокових результатів.

Допомогти цьому може й виникнення в раді окремих мікрогруп депутатів, що бачать обласну політику по своєму і тому не хочуть грати під чужу дудку. Як приклад можна навести ситуацію з позицією депутата Андрія Турака, який написав заяву про вихід з фракції Народної партії, яку до того очолював. Передумовою цього кроку став його вихід й з лав партії.

Як зазначив в коментарі ЦПАВК сам Андрій Турак, причинами такого рішення є недієвість та неактивність Народної партії. Також депутат зазначив, що поки входити до інших партій та депутатських груп не збирається. «Я собі вільний і ні від кого не залежу» - зауважив депутат. Чим далі, тим таких «вільних» депутатів може ставати більше, що безперечно впливатиме на керованість ради.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: політика
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 7
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нічого, зате Клімчук окнтролює митницю, ліс та інші джерела доходів. тому не варто так хвилюватися за нього. і Башкаленко також має свої бізнес-потоки. цим двом діячам та більшість не дуже і потрібна.
Відповісти
Мега відповідь, мега мозга.....
Відповісти
Хіба питання у грошових потоках? Питання у важелях впливу і політичній ситуації на рівні принаймні області. Зрі в корень!
Відповісти
А ці горе "експерти" Центру політичного аналізу і виборчого консалтингу взагалі... аби вякнути!:)
Відповісти
Борису Петровичу потрібно пройти консультацію в експертів. інакше він скоро втратить свій вплив на більшість і стане безпорадним гравцем в обласній раді.
Відповісти
это не заключение "экспертов", а просто рассуждения обыкновенных, провинциальных обывателей.
Відповісти
... к тому-же, которые в этом ничего не смыслят!:)
Відповісти
Останні новини
Клімчук і Башкаленко втрачають контроль над своїми депутатами, – експерти
20 лютий, 2013, 09:59