Як відсудити в дорожників гроші – поради юриста

Як відсудити в дорожників гроші – поради юриста
Експерт радить водіям судитися з філіями «Укравтодору», якщо автомобіль поламався через поганий стан шляхів.

Юрист, керiвник руху «Громадський контроль дорiг» Сергiй Дубенко, каже, що це складно, але можливо, пише Експрес.

«Згiдно з ДСТУ 3587-97 «Автомобiльнi дороги, вулицi та переїзди», величина допустимих пошкоджень на мiських вулицях може складати всього 0,5 квадратних метра взимку та восени, а навеснi та влiтку - три квадратних метри на 100 тисяч квадратних метрiв дорожного покриття! Зрозумiло, що цi стандарти у нас не витримуються, бо українськi дороги - це суцiльнi ями», - стверджує експерт.

До речi, вiдповiдно до тих же стандартiв, гранична глибина окремих осiдань та вибоїн не повинна перевищувати 4 см для дорiг I-III категорiй та груп А, Б вулиць i дорiг населених пунктiв i 6 см - для решти категорiй i груп. Тобто все, що знаходиться за межами вказаних величин, може розцiнюватися водiєм як перешкода для руху.

Автовласники добре знають, що на дорогах України можна побачити і глибшi ями. Якщо через такi перешкоди водiї потрапляють у неприємну дорожню пригоду i зазнають великих збиткiв, то, звичайно, потрiбно шукати правду в судi, подаючи позов на дорожню службу.

«Найперше слiд викликати iнспектора ДАI. Вiд нього потрiбно вимагати детального опису дорожньо-транспортної пригоди та дiлянки, на якiй вона трапилася», - радить Дубенко.

Водночас він рекомендує прослiдкувати, щоб у розширеному протоколi ДАІшник вказав чiткi параметри ями, освiтлення вулицi, дорожнi знаки, якi були в 50 метрах вiд мiсця подiї, тип полотна, наявнiсть льоду на ньому та iншi важливi моменти.

Ці деталі потрібні, щоб збільшити можливість отримання рішення суду на користь позивача.

Також опис дiлянки необхідний для того, щоб пiсля дорожньої пригоди, заднiм числом, дорожники не поставили якийсь знак на дорозi.

Окрім цього Дубенко розповів, що варто замовити експертизу, яка буде доводити причинно-наслiдковий зв'язок цiєї дорожньої ями та майнової шкоди. Найкращий варiант - судово-слiдча експертиза.

Це найквалiфiкованiша експертиза, висновки цiєї органiзацiї будуть дуже добре сприйматися в судi. Щоправда, за неї доведеться викласти 1,5-2 тисячi гривень.

«Далi слiд провести автотоварознавчу експертизу, що визначить суму матерiального збитку. Її робить багато органiзацiй, наприклад,можна звернутися в будь-яке СТО, а ще краще - у два незалежнi СТО, якi оцiнять майнову шкоду», - радить експерт.

Лише пiсля того, як зберете всi цi документи, можна подавати в суд на органiзацiю, що вiдповiдає за стан дороги, де сталася пригода.

«Усi витрати внаслiдок ДТП потрiбно рахувати та збирати чеки. Шанси на позитивне рiшення суду зростають, якщо звернутися по допомогу до юриста чи адвоката...
У випадку ухвалення рiшення на користь позивача, вiн отримує вiдшкодування усiх своїх витрат на ремонт, якi пiдтвердженi чеками. Крiм того, можна розраховувати i на вiдшкодування завдання моральної шкоди», - каже юрист.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
ЦЕ НЕ МОЖЛИВО.З ДЕРЖАВОЮ БОРОТИСЯ А ПРИ ТІМ ТАКІ ДАУНИ КЕРУЮТЬ---ТО ЩО ТИ ВІЗЬМЕШ З СЛАБОУМНИХ.
Відповісти
Останні новини
Як відсудити в дорожників гроші – поради юриста
20 лютий, 2013, 14:36