На Волині найбільше хитрують з освітніми тендерами

На Волині найбільше хитрують з освітніми тендерами
Середня сума державних закупівель обсягом до 99,999 тисячі гривень на один орган освіти на Волині становить приблизно 500 тисяч гривень.

Це найбільший показник серед усіх регіонів України, повідомили у Центрі Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу.

Сотні службовців нижчої ланки, які відповідають за організацію харчування в дитячих навчальних закладах, стали заручниками недосконалого тендерного законодавства.

Чиновники-освітяни змушені уникати проведення відкритих торгів через розтягнутість у часі. Як наслідок, ризикуючи власними посадами, держслужбовці вдаються до хитростей.

Відповідно до статті 2 Закону України «Про здійснення державних закупівель» відкриті торги або тендер необхідно проводити, якщо очікувана вартість товару (яку замовник визначає самостійно) становить 100 тисяч гривень або більше. Якщо визначена вартість менше 100 тисяч, тоді замовник не проводить торги, а власноруч визначає постачальника.

Така процедура називається «підпорогові» закупівлі. У 5-ти областях із 64 конкурсних комітетів управлінь, відділів у сфері освіти та шкіл, підпорогові закупівлі виявлені у 46 (71,9%).

Варто відзначити, що моніторинг охопив всі регіони України.

Так, у Волинській області середня сума «підпорогових» на один орган освіти становить більше 500 тисяч гривень. На Донеччині - 456 тисяч гривень. В Харківській області - 410 тисяч гривень. В Криму – 242 тисяч гривень. На Сумщині – близько 242 тисячі.

Таким чином, сума підпорогових закупівель, по яким не проводили торги на одну область може сягати десятки мільйонів бюджетних коштів.




Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині найбільше хитрують з освітніми тендерами
20 лютий, 2013, 15:50