У Луцьку вже руйнується пам’ятка, яку нещодавно відремонтували. ФОТО

У Луцьку вже руйнується пам’ятка, яку нещодавно відремонтували. ФОТО
На пам’ятці національного значення біля замку Любарта після ремонту відвалюється плитка і продовжують тріскатися стіни.

20 лютого фахівці оглянули пам’ятку - будинок Фальчевсього-Пузини XVI століття - і пояснили причини того, чого будівля продовжує руйнуватися.

На ремонт будинку Фальчевсього-Пузини виділили приблизно 350 тисяч гривень. Проте після проведених робіт нова плитка відлетіла, а штукатурка потріскала. Причина цьому – новозбудована стіна, яка тисне на будинок.

Відклеєна плитка
Відклеєна плитка
Тріщини на сітні
Тріщини на сітні
Тріщини на сітні
Тріщини на сітні
Тріщини на сітні
Тріщини на сітні


Крім того, фахівці вказали, що покриття будинку, аркові вікна, спосіб та якість проведення робіт не витримують ніякої критики, бо проведені абсолютно нефахово.

Як зазначив директор державного археологічного підприємства «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, будинок і далі буде вкриватися тріщинами, бо на нього тисне «бутафорська стіна», яку збудували між пам’яткою та В’їзною вежею замку.

Стіна між замком та будинком Фальчевського
Стіна між замком та будинком Фальчевського


За його словами, стіна не має жодних історичних та археологічних підтверджень. Стіни у цьому місці не було - її просто вигадали.

Насправді така стіна проходила трохи далі. Коли в 2007-2008 році рили траншею під фундамент стіни, археологи не знайшли решток попередньої. Але тоді археологів ніхто не став слухати, каже Затогорський.

Стіну збудували так, що вона стала тиснути на контрфорс замку та на будинок-пам’ятку XVI століття. Тому і на замку і на будинку з’являються тріщини.

Збудована стіна тисне на пам'ятку
Збудована стіна тисне на пам'ятку


Златогорський розповів, що коли будинок Фальчевського-Пузини став тріскати, в Луцьк приїхав кандидат архітектурних наук, науковий співробітник Інституту українознавства ім. Крип’якевича Національної академії наук України, член Міжнародної ради пам'яток і визначних місць Юрій Лукомський, щоб оглянути пам’ятку.

Він зробив висновок, що роботи провели нефахово, з порушенням пам’яткоохоронного законодавства. Через це «було значно спотворено її автентичний вигляд, а внесені негативні зміни призвели до псування і знищення її елементів та втрати її архітектурної, наукової та історичної цінності».

Архітектор інституту «Львівпромбудпроект» Юрій Лінніченко заявив, що виділена на так звану реставрацію сума є дуже недостатньою для проведення якісних робіт. Використання металочерепиці та пластику він назвав бутафорним. Те саме стосується аркових вікон, які раніше були прямокутними.

Пластик і металочерепиця на будівлі XVI століття
Пластик і металочерепиця на будівлі XVI століття


«Тут треба знімати дах, аркові вікна, здирати цю штукатурку. Бо завдання реставратора – показати історію, а не єврогазон і гарні рівні вікна чи інші деталі», - зазначив архітектор.

Колишній головний архітектор Луцька Євген Ходаківський заявив, що проведені роботи на пам’ятці – це «зразок того, як не треба робити».

За його словами, колись в принципі можна буде вернути автентичний вигляд будівлі, але зараз на це вже ніхто коштів не виділить, адже потрібні значні суми.

Ходаківський зазначив, що для реставрації пам’яток є спеціальні будівельні норми, де чітко вказано, як повинна відбуватися реставрація пам’яток. Під час ремонту будинку Фальчевського-Пузини використовували інші норми – ті, які застосовують для будівництва звичайних будинків.

Юрій Лінніченко та Євген Ходаківський
Юрій Лінніченко та Євген Ходаківський


Зовсім іншу думку мають представники владних структур, які займалися ремонтом старовинної пам’ятки.

Головний спеціаліст управління містобудування та архітектури з питань охорони і реставрації пам’яток історії та архітектури Волинської ОДА Петро Троневич підтвердив, що використовували державні будівельні норми (ДБН) як для звичайного об’єкта. Він вважає, що не було мети відновлювати вигляд будівлі, який та мала у XVI столітті. Адже впродовж історії будинок зазнавав змін і тепер важко сказати, яким він був колись.

За його словами, під час ремонту намагалися замінити й осучаснити елементи й деталі, які будинок мав у ХХ столітті.

Мешканці ж будинку запевняють, що будинок скоро може взагалі розсипатися. Вони скаржаться, що штукатурку клали абияк, прямо на гнилі дошки. Результат видно – штукатурка потріскалася, а покладена плитка відвалюється.

Вони не задоволені і вікнами, половину яких чомусь зробили глухими, без можливості відкривання. Через це на них збирається конденсат і вже з’явився грибок.

Всередині будівлі
Всередині будівлі
Аркові вікна. Вигляд з кімнати квартири
Аркові вікна. Вигляд з кімнати квартири
Як зробили аркові вікна
Як зробили аркові вікна
Стеля у квартирі другого поверху
Стеля у квартирі другого поверху
Грибок та цвіль на вікнах
Грибок та цвіль на вікнах

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 14
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
це провал!
Відповісти
якісний плювок на Кліма і Романюка. А хай знають. Наступного разу будуть думати, як виділяти гроші на таку фігню і ще й піаритися на цьому, клешні неосвічені! Тож каже людина: "завдання реставратора – показати історію, а не єврогазон і гарні рівні вікна чи інші деталі"!!!
Відповісти
ОЦЕ І Є РЕМОНТ???????????????????????????
НЕМАЄ СЛІВ!
Відповісти
А хто там живе тепер? Це приватний будинок чи комунальний? скільки там квартир?
Відповісти
Ну і куди поділи 350 тис. грн.? Виділили їх, наскільки я розумію з бюджету, тобто наші податки, що забирають з наших нещасних зарплпт, а якісь бл.ді їх спокійнісінько крадуть і тринькають для власного задоволення.
Відповісти
хтось собі добре бабла відмив...
та за 350 тисяч можна було такий ремонт забабахати...
але ж в нас завжди все через ж.... робиться.
Відповісти
На будинок 16 !!!! століття метелочерепицю і пластикові вікна??? Звертаюсь ще раз до дядь і тьоть, які будують місто Луцьк, - коли приймаєте стратегічні рішення щодо будівництва чи знесення чи реконструкції нічого не вживайте з алкогольних напоїв та не куріть траву. Приймайте рішення зранку на тверезу голову! А якщо просто хочете відмити кошти, то зверніться в УБОЗ з заявою, Вас там зрозуміють і підтримають :). Не знущайтесь над архітектурою міста, прошу Вас, благаю.
Відповісти
Невже важко зробити реконструкцію в стилі 16 століття? Хоча б приблизно.
Відповісти
Ніякмх пластикових вікон там нема, це деревяні вікна з склопакетом, ну а прости черепиці не попреш, але вже щось подібніше ніж якби був шифер. Тай з очерету кришу робити не варіант
Відповісти
http://mazanka.pl.ua/ А чому б і не з очерету? Теж варіант. Або з деревяних досочок.
Ще мене вбило те, що на майже квадратні віконні пройоми поставили круглі вікна, а дирки заліпили цеглою. Це шедевр :). Треба було взагалі трикутні вікна поставити :).
Відповісти
Такі будівлі ніколи очеретом не крили. На них була черепиця або ґонт
Відповісти
Шановні будівельники, проектанти! Все що робите в Старому місті, це не стільки для лучан, як для туристів! Да за ці 350 тисяч гривень можна таку хатку-мазанку з глини і вапна зробити і під очеретом, що вам і не снилось. І це був би шедевр. Навіть можна було б тисяч зо 100 повернути назад в бюджет.
Турист їде в Україну НЕ Акріл-путс з гіпсокартоном дивитись що покритий снєжкою. Чого я, простий хлопець, це розумію, а ті люди що чим займаються, цього не доганяють?
Відповісти
бо вони там не головою думають, а чимось іншим)
Відповісти
Не зайве було би надати в статті інформацію: 1) хто автор проекту реставрації-реконструкції (це треба знати, щоб оминати цих людей в пдальшому); 2) чи була в цього проектувальника ліцензія на реставрацію; 3) хто затвердив проект на рівні Мінкультури (адже проекти на пам'ятки національного значеня не мають права реалізовувати без дозволу Києва); 4) хто був замовником проекту; 5) організація-виконавець підрядних робіт. Дивно чути "охи-ахи" без жодного прізвища. Троневич - історик, його вини не знімаю, але шукайте кінці в Києві. Усього можна було уникнути ще до початку проектування: замовити проект фахівцям-реставраторам (це по закону).
Відповісти
Останні новини
У Луцьку вже руйнується пам’ятка, яку нещодавно відремонтували. ФОТО
21 лютий, 2013, 11:01