У «Волиньгазі» кажуть, що через кабелі луцькі будинки – небезпечні

У «Волиньгазі» кажуть, що через кабелі луцькі будинки – небезпечні
Хаотичне розташування кабельних мереж на фасадах луцьких будинків заважає нормальній роботі міських газопроводів.

Небезпечне сусідство газових мереж із телекомунікаційними ставить під загрозу життя самих мешканців, повідомили в ПАТ «Волиньгаз».

Порушення при прокладанні кабельної мережі на фасадах будинків набули масового характеру, при цьому виконавці робіт проводять монтаж комунікацій без дотримання безпечної відстані від газопроводів. Нерідко на стінах багатоквартирних будинків можна спостерігати, як електрокабель замотаний на газовій трубі, хоча згідно з правилами, електрокабель при паралельному прокладанні не повинен бути ближче аніж 40 сантиметрів від газопроводу. Чи не кожен мешканець на власному будинку може спостерігати, як до газопроводу кріпиться кабель, а поряд із інженерним вводом газопроводу в будинок протягнуто жмуток кабелю, хоча ввід газової труби через стіну будинку має бути загерметизованим.

Нерідко на димарях монтуються супутникові антени, що швидко призводить до руйнування оголовка і має прямий зв'язок із отруєнням мешканців квартири чадним газом.

Газовики по кожному випадку порушення складають акти попередження, списки порушень регулярно надсилають у ЖЕКи, управління МНС, Держгірпромнагляду та до міськвиконкому. Однак справа не вирішується, адже на законодавчому рівні питання також не врегульоване і рівень безпеки мешканців таких будинків залишається невисоким.

Попереднього порозуміння із провайдерами газовикам вдалось досягнути нещодавно на нараді у Луцькому міськвиконкомі. У присутності заступника міського голови Лариси Соколовської та керівника Волинського обласного управління АМКУ Віктора Гупала учасники зустрічі дійшли згоди, що за наступних 6 місяців оператори кабельних мереж приведуть свої комунікації до безпечних норм.

Якщо ж протягом півроку необхідні зміни не будуть внесені, то газовики обіцяють власноручно позрізати той кабель, розташування якого впливає на роботу і технічний стан газопроводів.

Як сказав начальник Управління газового господарства Луцька та Луцького району Руслан Сахарчук, завдання балансоутримувачів будинків, ЖЕКів або ОСББ – підтримувати газопроводи на будинку в належному стані. Вони повинні регулярно фарбувати та контролювати розташування інших комунікацій поруч газопроводів. Недоглянуті газопроводи на фасадах будинків часто породжують загрозу для мешканців і балансоутримувачі будинків відповідають за комунікації незалежно від наявності коштів чи розподілених обов’язків. Адже мова йде про здоров’я та життя людей. Впорядкованими фасадними ділянками газопроводів у багатоквартирних будинків Луцька можуть похвалитись хіба що новозбудовані будівлі.

Загалом, кількість порушень «Правил безпеки систем газопостачання України» в Луцьку з року в рік зростає. Водночас статистика виправлень таких порушень залишає бажати кращого.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: Луцьк
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
У «Волиньгазі» кажуть, що через кабелі луцькі будинки – небезпечні
21 лютий, 2013, 14:59