У Луцьку на будівництві знищили історію. ФОТО. ДОКУМЕНТ

У Луцьку на будівництві знищили історію. ФОТО. ДОКУМЕНТ
Під час будівництва приватного будинку у Луцьку зруйнували археологічні «культурні шари» на давній історичній місцевості.

Будинок спорудили на вулиці Гаврилюка, 18. Це територія, яка колись називалася Святою горою. Тут у XII-XVII століттях розміщувалась церква Успіння Пресвятої Богородиці Пречистенського монастиря.

На ділянці нещодавно звели будинок.

Біля новобуду - приміщення Луцької української гімназії, яка діяла в міжвоєнний час
Біля новобуду - приміщення Луцької української гімназії, яка діяла в міжвоєнний час


Ділянку оглянув археолог «Волинських старожитностей» Віктор Баюк. За його словами, забудовник знищив культурні шари і при влаштуванні фундаменту добрався до материкового ґрунту.

«На прикладі знайденої кераміки на даній ділянці можемо говорити, що тут було давньоруське поселення приблизно XIII століття. Також бачимо досить потужний шар XVI-XVII століття», - зазначив археолог.

Показав він і знайдений тут уламок керамічної макітри ХІХ століття.

Різночасова кераміка
Різночасова кераміка


Як пояснив Баюк, культурні шари утворюються впродовж століть внаслідок підвищення рівня ґрунту. Продукти життєдіяльності накопичуються на території поступово, і рівень ґрунту піднімається. Іншими словами - чим глибше знаходять речі старовини - тим вони давніші.

Під культурними шарами знаходиться так званий материк – тобто «нульовий рівень», на який нашаровувалися культурні відкладення.

Глибина залягання материка на ділянці, де звели будинок – до 2 метрів.

За словами археолога, ці шари знищені будівництвом. Кераміка різних століть тепер валяється просто неба.

Як розповів директор ДП ОАСУ «Волинські старожитності» Олексій Златогорський, законодавством передбачено, що під час будівництва на таких історичних територіях забудовник повинен був замовити за власні кошти попередні археологічні дослідження. Проте цього не відбулося.

У відповіді на інформаційний запит міська рада дала відповідь, що інформація про проведення археологічних досліджень на даній ділянці відсутня. Проте дозвіл на будівництво виданий.

Цікаво, що міська рада видала дозвіл Івану Синюку «на реконструкцію житлового будинку (1945 року будівництва)». Але слідів від старого будинку не залишилося. На ділянці знаходиться новий будинок.

Відповідь міськради
Відповідь міськради


Археологи склали акт «про порушення у сфері пам’яткоохоронного законодавства».

За словами голови організації «Громадська рада Волині» Ігоря Левчука, відділи охорони культурної спадщини ОДА та міськради повинні були погодити будівництво. Проте такого погодження нема. Вони скаржитимуться в прокуратуру.

Акт про порушення пам'яткоохоронного законодавства
Акт про порушення пам'яткоохоронного законодавства


А «Волинські старожитності» направили лист-повідомлення про порушення в управління культури і туризму Волинської ОДА.

Лист в управління культури і туризму Волинської ОДА
Лист в управління культури і туризму Волинської ОДА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А це часом не той Іван Синюк з "Західнінкомбанку" який входить до рейдерської групи Бондарука-Осіпова і проти якого порушувалася кримінальна справа за розкрадання коштів вкладників банку?
Відповісти
Без Нікитюка і прокуратури тут не обійшлося
Відповісти
Самоcтiйна Украiна...
Відповісти
Самостійна. Без дозволу суду влізли на чужу земельну ділянку і знайшли побиту макітру аж 19 століття. Такими макітрами в наших селах до цих пір користуються, супер-історична знахідка. Хазяїн землі вигнав і не дав в лапу, ось ці жебраки-псевдоісторики і склали "акт" на швидку руку, на коліні, вручну. Професіонали.
Відповісти
Саме той. Він голубчик.
Відповісти
То де ж принциповість рейдера Осіпова? Чи до свого другана Сенюка по відбиранню майна в інших бізнесменів він претензій не має? Рейдерська бригада Осіпова-Бондарука рулить! Вони не лише знищать минуле міста, а й його майбутнє. Гроші зробили їх вибірково принциповими. Встид.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку на будівництві знищили історію. ФОТО. ДОКУМЕНТ
05 березень, 2013, 09:03